”Vi hoppas kunna köra NM i Riksgränsen i år trots corona”

NM i Riksgränsen är schemalagt i början på maj 2020. Blir det av? Ja, det hoppas huvudarrangören Robert Gustafsson i alla fall:
– Med tanke på allt det fruktansvärt jobbiga som drabbar samhället nu vore det kul om vi ändå kan genomföra ett anpassat NM som ett litet steg på vägen för att försöka återta nån slags normalitet igen.

Det är knappt sex veckor kvar till årets upplaga av NM i Riksgränsen som ska gå 4-6 maj 2020. Tävlingen är världens äldsta friåkningstävling som hittills gåt imponerade 28 år i rad sedan startåret 1992. Men blir det av med tanke på rådande corona-pandemi?

Hej Robert Gustafsson som är huvudansvarig för NM i Riksgränsen: Hur är läget?
– Efter omständigheterna är det bra! Det är en fantastisk säsong i Riksgränsfjällen med en kombination av väldigt lite folk och väldigt mycket snö. Och det känns ju svårt att bli Coronasmittad ute på fjället!

Kommer ni att köra NM i Riksgränsen i år?
– Vi har gått ut och informerat åkarna om att vi hoppas kunna köra tävlingen utifrån hur läget ser ut just nu, och vi har fått väldigt positiv feedback på det! Med det sagt så måste man komma ihåg att det är 6 veckor kvar till tävlingen så mycket kommer säkert att hinna hända med Coronasituationen som vi inte känner till idag, till exempel när det gäller myndigheternas råd och anvisningar.

Sammankomster med flera än 500 personer är ju förbjudna, och bara deltagarlistan på NM är ju ofta 200 personer. Gör ni några anpassningar med anledning av corona?
– Vi kommer att ha speciella guidelines som deltagare och publik ska följa, och troligen undviker vi att ha fysiska åkarmöten och liknande. Det går ju bra att sprida viktig tävlingsinformation utan att man behöver mötas fysiskt inomhus. Det är också rimligt att anta att tävlingen får färre deltagare än vanligt eftersom det bara är svenskar som kan resa till Riksgränsen i nuläget.

Blir det någon bankett efter NM eller får det vara detta corona-år?
– Som läget är idag går det självklart inte att köra en bankett på samma vis som vi brukar. Tiden fram till NM får utvisa vilka anpassningar som behöver göras, både när det gäller själva tävlingen och allt runtomkring.

Fritt fram för övriga tillägg och tankar!
– Med tanke på allt det fruktansvärt jobbiga som drabbar samhället nu vore det kul om vi ända kan genomföra ett anpassat NM som ett litet steg på vägen för att försöka återta nån slags normalitet igen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.