Wille Lindberg: ”– Jag ser hovar, fart och hårda isbollar framför mig”

Alpina VM i Åre är igång. På lördag 9:e februari går sidoeventet Skijoring där galopperande hästar ska dra skidåkare genom central Åre. Flera friåkningsprofiler är med i racet, och vi tog pulsen på några av dem. 

Under alpina VM bjuds besökarna på alpina tävlingar i världsklass på Nationalarenan i Åre, även en del smärre fadäser med porr och diktaturer.  Men även utanför säkerhetsnäten kommer världens bästa åkare att göra upp om äran.

Lördag 9 februari klockan 17.00 bjuder Åre 2019 på något helt unikt – och det med fler än en världsmästare på startlinjen. Åre 2019 Skijoring kan utan tvekan bli en av de mest spektakulära programpunkterna under alpina VM i Åre. Vi pratade med några av de startande.

Hej, Per Jonsson: Vad har du gett dig in på?
– Bra fråga! Ska tolka bakom en häst runt en bana OM jag nu förstått det hela rätt. Minns sagt en ny utmaning!

Är du hästvan?
– Jag tog faktiskt några ridlektioner när jag gick i lågstadiet men slutade när en tjej i min klass i såg mig…Var rädd att bli mobbad av de ”coola” kilarna i skolan om det skulle komma ut=). Har ridit Islandshäst någon gång men i övrigt – noll.

Hur ser din historik ut vad gäller vattenskidåkning?
– Har tidigare bott i Stockholm där jag haft båt. Till båten hade vi inga vattenskidor men väl en Wakeboard. Kan ju åka skidor så tänker att det ”borde” vara lugnt… Fruset vatten eller ”blött” vatten borde inte vara så stor skillnad.

Vilken form av skyddsutrustning kommer du att åka med?
– Allt som är tillåtet!

Hej, Wille Lindberg, du ska fajtas mot Tom-Oliver Hedvall, Alexander Rydén, Sverre Liliequist och Per Jonsson i den udda sporten ”SkiJoring” som ett jippo under alpina VM i Åre. Vad har du för magkänsla inför detta?
– Att försöka. Jag ser hovar, fart och hårda isbollar framför mig 🙂

Har du gjort något liknande tidigare?
– Tolkat i ganska höga farter bakom skoter tidigare, men utan större hinder på vägen.

Ni har ju flyttat till Åre och driver Fjällsätra restaurang och hotell, vad saknar du mest med Norge och Fonna?
– Vi bodde precis vid fjordkanten där, saknar att kunna direkt hoppa i vattnet efter bastubad på piren.

Och vad är bäst med att bo i Åre?
– Människor som bor här har en härlig framåtanda och vill göra saker. Jag älskar möjligheten till att göra olika aktiviteter i fjällen. Skidåkning i olika former, cykling, klättring, paddling, ja världens bästa lekplats.

Hej, Alexander Rydén du ska tävla i SkiJoring mitt i Åre under alpina VM: Vet du vad du har gett dig in på?
– Haha! Det här ska bli väldigt roligt! I alla fall rent teoretiskt sätt  vet jag vad jag har gett mig in på.

Hästhovarna lär enligt de som kan sporten dra upp mycket snö, även hästbajs om sådant ligger på marken: hur kommer du hantera flygande snö och hästbajs som kommer mot ditt ansikte under tävlingen?
– Det är bara att stänga munnen tänka att det är puder. Det är ändå en tävling! Flygande hästbajs är ju som en slalom port eller?

Det ser ju ganska likt ut mot vattenskidåkning, dock bara en enda hästkraft. Vad tror du att det kan blir för fart du kommer upp i?
Svårt att säga! Jag har typ aldrig ridit och har väldigt stor respekt för hästar. Tror inte det är så behagligt att få hästhovar på ryggen tex. Så jag tänkte därför undvika den typen av massage. Om jag skulle tänka logiskt ologisk: en häst är ju bra mycket starkare än mig. Jag kommer ju lätt upp i över 100km/h själv på skidor. Innebär det att jag tillsammans med häst och ryttare kommer åka i 1000/kmh. Eller?

Oklart. Vi tar nästa fråga: Vad tror du om startfältet: Vem blir den tuffaste motståndaren?
– På pappret är det ett gäng välmeriterade skidåkare, mästare och proffs av olika slag. Sen är det lilla jag, utan några större tävlingsmeriter. I startfältet har vi alla något gemensamt. Extrem vilja och fokus. Tror vi alla är riktiga nybörjare på SkiJouring. Samtidigt tror jag att alla kommer göra sitt bästa. Har svårt att föreställa mig att någon kommer att ta de lugnt i tävlingen, framförallt inte VÖN som är nybliven världsmästaren i Skicross.

Vad tror du om Sverre då?
– Sverre har skid erfarenhet från världens alla hörn under många år. Hans ben starka. Förmodligen är Sverre’s benmuskulatur tyngre än hela jag. När han trycker till i svängarna kommer förmodligen torget att flytta på sig. Jag tror att det här kommer att bli en superrolig tävling. Både att vara med i och som åskådare på sidan om. Prestigelös, men på blodigt allvar!

Vad har du för förhållande till hästar förresten? Är du en djur- och hästvän?
– Jag har ridit en riktig fullblods hingst och anser mig själv som en extremt bra ryttare! Eller okej, det kanske var min fantasi och en gnutta överdrift. Har snarare åkt på en häst. Eller studsat runt på ryggen av en mini häst. Tror att det var en stjärt landsponny och jag var en överlycklig 4 åring som fick testa rida efter en Cirkusföreställning. Som tur är känner jag en hemlig organisation i Åre som jag tror och hoppas kan hjälpa mig. Grannsamverkan utan gränser. Dom har koll på hästar!

Skijoiring Åre

När? Lördag den 9 februari 17:00

Hur? Med hästar från jämtländska Wången och tillräckligt galna skidåkare

Var? Mitt i centrala Åre, längs Årevägen

Vem? Sverre Liljequist, Alexander Rydén, Victor Öhling Norberg, Wille Lindberg, Per Jonsson, Tom-Oliver Hedvall, Andrea Holm, Daniel Matthias

Läs också vår artikel från 18 december 2018 om eventet. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.