Här är de svenska skidanläggningar som låter dig boka av gratis – och de som vägrar

Romme Alpin stänger ner. Åre och Skistar återbetalar liftkort, vilket också Branäsgruppen och Lofsdalen gör. Andra anläggningar är inte lika generösa. Här är en genomgång av hur de svenska skidanläggningar agerar just nu.

Uppdatering: artikeln har uppdaterats 30 mars med fler anlägningar och ny information

Påsklovet närmar sig och tiotusentals svenskar har redan betalda resor till skidanläggningar. Situationen är laddad, eftersom det var just i de Italienska alperna som spridningen av Corona blev särskilt stor.  Det finns inget förbud för svenska skidanläggningar att hålla öppet, utan Folhälsomyndigheten har uppmanat varje medborgare att själv överväga lämpligheten i sin resa, för att minska smittspridningen. Men vilket ansvar tar skidanläggningarna?

Flera läsare har kontaktat Emanuel Karlstens blogg eftersom de upplever en press att åka – eftersom pengar annars brinner inne.  Frågan har också diskuterats flitig i forumet här på Freeriede, bland annat i denna tråd.

De svenska skidanläggningarna skiljer sig en del i sina svar kring vad de nu gör för att underlätta individuellt ansvar. Längst går just nu Romme Alpin, som under fredag lunch meddelade att de stänger ner hela skidanläggningen, på grund av smittspridningen.

Här är en sammanställning av vad som gäller, just nu (uppdaterad 30 mars).

Skistar – Åre, Sälen, Vemdalen mfl

Avbokning liftkort: Full återbetalning. Alla kan avboka enskilda produkter som liftkort, skidskola och skidhyra fram till dagen före första giltighetsdag.

Avbokning boende: SkiStar lanserar idag möjlighet för alla inbokade gäster att boka om sin resa till nästa vintersäsong.

Idre fjäll

Avbokning liftkort: Fritt, mot 150 kronor betalning per inbokad skidskola, aktivitet och/eller utrustning. Vid avbokning senare än 24 timmar till startdag debiteras kund enligt gällande prislista. Avbokning av förbeställda ski-, spår-, rullskid-, trail-, liftpass kan göras fram till incheckningsdagen. Kund erhåller inbetald summa för avbokat pass.

Avbokning boende: En inbokad resa kan bokas till nästa vintersäsong, kostnadsfritt. Det gäller dig som ankommer från 28 mars fram till 19 april 2020.

Lofsdalen

Avbokning liftkort: Fri avbokning för liftkort och andra aktiviteter/uthyrningar av utrustning.

Avbokning boende: Efter ett beslut och övervägande tillsammans med våra branschkollegor inom SLAO (Sveriges Skidanläggningars organisation) har Destination Lofsdalen och berörda stugägare valt att ge gäster med ankomst 29 mars – 20 april möjligheten att boka om sin vistelse till sommarsäsongen 2020 eller vintersäsongen 2020/2021.

Branäsgruppen (Branäs, Kungsberget, mfl)

Avbokning liftkort: Fri avbokning för liftkort och aktiviteter.

Avbokning boende: Vid sjukdom kräver vi inte läkarintyg, endast eget intyg via mejl. Om man är frisk men ”bara” orolig, så får man tillgodokvitto till nästa år.

Kläppen

”Från och med den 27 mars 2020 kan du avboka eller omboka din logibokning, skidhyra, skidskola, Skipass mm utan extra kostnad eller avgifter.”

Hemavan-Tärnaby

”Du som har bokat en resa till Hemavan Tärnaby här på hemavantarnaby.com med ankomstdag tidigast 28/3 fram till och med 3/5 2020 har rätt att omboka din resa till nästa vintersäsong kostnadsfritt.”

Stöten

”Du som har en bokning i Stöten med ankomstdatum från den 28/3 fram till och med 19/4 2020 erbjuder Stöten sina gäster möjlighet att boka om sin resa till nästa säsong 2021. Ombokning gäller valfri vecka 10-15 2021.”

Riksgränsen

”För alla bokningsrelaterade frågor gäller vår vanliga avbokningsregler.” Länk
Det innebär: ”Vid avbeställning gjord senare än fyrtio (40) dagar före avtalad ankomstdag skall beställaren betala nittio (90) procent av det totala hyresbeloppet för stuga / rum. /…/ Avbeställning av Lapland Resorts AB:s busstransfer, aktiviteter, skidpass, skidskola och skiduthyrning kan beställaren avboka/omboka fram till 7 dagar före första giltighetsdag och få inbetalt belopp minus en eventuell expeditionsavgift i retur till det konto som meddelats Lapland Resorts AB.

Funäsdalen

Ordinarie av- och ombokningsregler gäller, det vill säga ingen återbetalning för påskresan.

Ramundberget

”Du som har en bokning hos oss med ankomstdag från 28 mars fram till och med 19 april 2020 har rätt att boka av din resa utan kostnad och få bokningsvärdet tillgodo att använda som betalning på kommande bokning hos oss.”

Tänndalen

Du som har en boendebokning i Tänndalen med ankomstdag tidigast 29/3 fram till och med 3/5 2020 har rätt att boka av ditt boende utan kostnad och få bokningsvärdet tillgodo att använda som betalning på kommande köp i Tänndalen”

Säfsen

”Så länge det inte finns en avrådan från resor till ett resmål så gäller ordinarie av- och ombokningsvillkor. Om du har blivit sjuk kan du som vanligt avboka utan kostnad om du har köpt vår av- och ombokningsförsäkring samt har ett giltigt sjukintyg”

Artikeln är skriven av Emanuel Karlsten och kommer från hans blogg .

Artiklar om Corona
Undvik skidåkning i Italien året ut
President Macron:
Skistar ändrar villkor för jul och nyår: öppet köp från 21 till 7 dagar
Öppnar Skistar sina skidorter? Här är deras svar
Jämtland och Härjedalen

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
14 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (14)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer