Klyftvallen – helt nytt skidområde i Vemdalen

Skistar planerar att bygga ett helt nytt skidområde med nya nedfarter och liftar i Vemdalen – Klyftvallen.

Vemdalen är en skidort som växer, både vad gäller antal besökare och antal skiddagar. Och nu satsar Skistar på att bygga ut anläggningen. Bolaget har köpt ett markområde på totalt 4000 hektar i Vemdalen av Holmen AB. Marken innefattar såväl kalfjäll som fjällnära skog och ligger i anslutning till Skalspasset i Vemdalsskalet.

Området i fråga kallas Klyftvallen och har en bra lutning som lämpar sig för utveckling av alpin skidåkning och kommer ge möjligheten att skapa ett helt nytt skidområde med både nedfarter (cirka 50 hektar) och liftar. Dessutom kan Klyftvallen enkelt byggas ihop med den befintliga skidåkningen vid Skalspasset i Vemdalsskalet.
– Vi vill att våra gäster ska få ut så mycket som möjligt under sin vistelse hos oss, inte minst under våra högsäsongsveckor då vi har flest gäster på Vemdalsskalet. Tack vare förvärvet av Klyftvallen kan vi skapa ännu bättre, minnesvärda fjällupplevelser med härliga, böljande och rymliga nedfarter i toppklass för alla nivåer, säger Anders Lundqvist, destinationschef för SkiStar Vemdalen.

Men det är inte bara skidåkning som är aktuellt på det nya området i Vemdalen. Parallellt med vinterverksamheten kommer Klyftvallen även att utvecklas för året-runt-verksamhet, exempelvis cykling och vandring. Förutom olika aktiviteter så möjliggör också Skistars nyförvärv en exploatering av fjällnära boenden.
– Som den ledande semesterarrangören för Skandinavien fortsätter vi att investera för framtiden. Jag både hoppas och tror att denna utveckling i Vemdalen med avsevärt förbättrad kapacitet kommer att göra våra gäster ännu nöjdare, samtidigt som regionens attraktionskraft ökar, säger Stefan Sjöstrand, vd på SkiStar.

Detta är inte första gången som en utveckling av Vemdalen är på tapeten. Redan 2012 drogs projektet för det enorma området Örndalen igång. Det blev många juridiska turer gällande de häckande Kungsörnarna innan projektet slutligen fick läggas ned. Förhoppningsvis går det bättre denna gång när det kommer till att utveckla Vemdalens skidåkning.

Fakta Vemdalen

Klövsjö/Storhogna, Björnrike och Vemdalsskalet är de tre skidområdena som utgör SkiStar Vemdalen idag med 35 liftar, 58 nedfarter och över två miljoner kvadratmeter preparerad åkyta. Det är idag Sveriges tredje största skidanläggning enligt SLAOs (Svenska Skidanläggningars Organisation) senaste rapport.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.