Lotten Rapp & Petter Elfsberg: Sjungande svenska skidåkare

Att tralla i sittliften eller skriksjunga medan man åker skidor är nog något de flesta har gjort. Men vissa svenska skidåkare tar det till en något högre nivå. Freeski-tränaren och skidåkaren Petter Elfsberg har gjort sin första låt i eget namn och med sig in i studion tog han Lotten Rapp. Nu har låten ”2014” precis släppts på Spotify.

Hej Petter Elfsberg, du har många strängar på din lyra verkar det som: freeski-tränare, vågsurfare, filmskapare, skejtare och nu också musiker! Berätta om ditt intresse för musik: Hur tar det sig uttryck
– Musikintresset har alltid funnits. Jag knäcker extra som studio- och ljudtekniker och har lirat covers både i fjällen och Alperna, men just nu känns det mest inspirerande att skriva eget.

Blir du inte splittrad av alla olika intressen?
– Jo, jag sysslar med mycket och har alltid haft svårt att välja vad jag ska fokusera på. Men det mesta jag håller på med tar uttryck i någon kreativ form. Artistiska idrotter, och att skildra något genom film eller musik, skillnaden är egentligen inte så stor… i slutändan handlar det om att uttrycka sig, och det är det kreativa skapande som jag dras till.


Hur många låtar har du skrivit klart? Har du ett gäng på lager?

– Ja, det finns fler på lager. Dessvärre kan jag nog titulera mig som perfektionist, på gott och ont, så jag har redan slaktat några färdiga låtar som jag inte känner mig helt nöjd med.

Hur gick inspelningen av nya låten ”2014” till?
– Fyra låtar skrevs och spelades in under samma session i studion tillsammans med vänner som jag har spelat med tidigare. Det mesta är inspelat och skrivet under året 2014, men inte färdigställt förrän nu. Mycket växte fram under processens gång, jag blev riktigt förtjust i en gammal tramporgeln som fanns i studion och den fick en central roll i ”2014”.

Hade du spelat in tidigare?
– Jag har spelat in mycket musik i olika konstellationer, men detta är första gången i eget namn.

All respekt för ditt vackra namn Petter Elfsberg, men hade du inga funderingar på att smälla till med något artistnamn eller bandnamn?
– Haha… det känns så sjukt lätt att det blir lökigt med ett artistnamn! Och det är också ett sätt att förklä sig, det känns mest ärligt (och läskigt) att använda mitt riktiga namn.

Varför bjöd du in Lotten Rapp på sång?
– Jag och Lotten är vänner sedan innan och har spelat ihop tidigare. Jag visste att hennes röst skulle passa perfekt, hon har rätt känsla, både i rösten och som person.

Lotten Rapp berättar att hon växte upp i ett ganska omusikaliskt hem i Fränsta:
– Ja, farfar sjöng långa visor i sin rullstol med sitt diabete- amputerade ben. Det var väl det i musikväg till en början. Skidåkningsinspiration fick jag nog direkt vid födseln från min mamma och storasyster Emilia, men musiken hittade jag på helt egna ben, som sedan lilla syster Lisa magiskt hakade på. När jag var sex år ville jag börja i barnkör, så då fixades nog det. Man stod där vid grinden till förskolan på onsdagseftermiddagar och sedan kom en tant med mörkt kortklippt hår som gick med en grupp barn till församlingshemmet, där fick man en tekakemacka med ost och gurka. Sedan sjöng man och tog i vintermörkret bussen hem. När jag var nio år erbjöd det kommunala Ånge Musikskola, privatlektioner med privat sånglärare. Den chansen tog jag och hade sedan genom hela barndomen och tonårstiden. Men åh, den där jobbiga tiden, att inte bli antagen till varken skidgymnasium eller Rytmus i Stockholm, det tufft just då. Men som livet rullar ovetandes vidare, så har det blivit till mest meningsfulla genom många ovalda och valda vägskäl.

Vad har du för förhållande till musik i övrigt?
– Förhållandet är att musiken förenar livet, musik ska därför få finnas i alla skepnader och spektrum. Den ska vibrera fram till den som ser, hör, känner behöver eller vill vara mitt i den. Den känslan att få andas in luft hela vägen ned i magen och med kraft sjunga ut, tror jag människan mår bra av, att bara få vibrera ut allt.

Vad önskar du dig allra mest av vintern som snart kommer?
– Haha! Det är så roligt. Med hur jag önskar och hur saker sedan bara ramlar in. Musik var en sak som jag låg och längtade till i min långa rehab av hjärnskakning. Nu i lördagskväll hörde jag låten på Spotify som vi spelat in ”2014”. Nu frågade Petter om jag ville komma ned till studion i Gävle i vinter och göra mer NYTT. Annars i vinter önskar jag mitt fortsatta landsbygdsutvecklande liv här hemma i Fränsta på Glesbygdskollektivet och sedan leva livet med sambon Per-Magnus Sjödell. Haha! Per-Magnus ger mig så roliga perspektiv på världen. Han önskar aldrig något, han, som är konstant nöjd, varje dag, varje dag är lika bra som igår och dagen innan dess. Jag önskar att leva vinter efter vinter, efter vinter…. med denna själ. Utöver det ska det bli hälsan som styr mig, skidåkning kanske i Sverige, Norge och kanske är vi ett coach gäng som drar iväg på nån FWQ eller FWT tävling nånstans i världen, får se. Det är ju jäkligt mycket fräsiga freeride bruders därute med vision-siktet inställt på magiska stjärnor, långt ovan snöklädda talltoppar. Inspirerande!

Men tillbaka till Petter Elfsbergs som skrivit musik och text till nya låten.

Vad handlar låten 2014 om för dig?
– Att börja om, växa upp, lära sig något… listan kan göras lång. Livet går upp och ner, ibland framåt, ibland bakåt. Jag tror att vi alla har en mörk sida fylld av vemod bakom alla fasader som vi bygger upp. Vi behöver nog den sidan för att fungera. När texten skrevs för fyra år sedan försökte jag sätta ord på det som fanns i mitt huvud just då, men det ändras hela tiden, vilka ord och vilka meningar kan vi relatera till just nu? Det är egentligen upp till lyssnaren att bestämma vad en text handlar om tycker jag, säger Petter Elfsberg.

Ok, du har ju nyligen varit och åkt glaciär i Österrike och skrivit ett reportage för Freeride om det. Ärligt nu: hur värt skulle du säga att det är att åka till Alperna på försäsongen som ni gjorde i oktober? Skala när från Toalett (skit) – 101 (mega-super-bra)!
– För de som har en tydlig målsättning och kan motivera en resa för att komma på snö tidigt så är det självklart värt det! Men helt ärligt… jag skulle inte rekommendera någon av mina vänner att dra på en försäsongsresa. Vädret är ostabilt och risken att bli besviken känns överhängande. Lägg pengarna på en resa när det är vinter på riktigt istället. Glaciärerna blir mindre och det blir inte bättre av att vi flyger dit titt som tätt, dvs toalett.

Till sist: Vilken annan svensk skidåkare skulle du gärna se framför mikrofonen, bakom basen, med en gitarr runt halsen eller ett par trumstockar i nävarna?
– Bra fråga, haha! Jacob Wester har alltid riktigt bra musik i sina filmer så det skulle vara intressant att höra vad han skulle kunna åstadkomma!

Här lyssnar du på Petter Elfsbergs låt ”2014” där Lotten Rapp är gästsångare 

Instagram @petterelfsberg och @lottenrapp

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.