Masstest i Åre och Vemdalen visar låg smittspridning

Förra veckan testades cirka 1200 symptomfria personer för covid-19 som jobbar med turism och skidåkning i Åre och Vemdalen. Syftet var att undersöka om det fanns pågående corona-smitta. Endast en handfull smittade upptäcktes. 

Region Jämtland-Härjedalen har gjort över tusen pcr-tester på säsongspersonal i Åre och Vemdalen för att se om det är någon covid-19 smitta som behöver åtgärdas. Den stora screeningen visar att smittan är låg i skidorterna, endast en handfull positiva tester upptäcktes:
– Sportloven i sig har inte påverkat regionens smittspridning, konstaterar biträdande smittskyddsläkaren, Annika Ersson till SVT Nyheter.

Bakgrunden till testningen var att man hade hittat några fall med covid-19 i Åre och Vemdalen, och smittskyddet i regionen ville därför ha en bredare bild av smittläget bland personal i skidorterna.

Både hotell och några restauranger stängde tillfälligt i Vemdalen pga av covid-19 i personalen. Detta oroade smittskyddet i regionen, varför man gjorde en masstestning. Testningen visar dock nu att man har varit effektiv i smittspårningen och duktig på att bryta smittkedjor tidigt.

I Åre testades cirka 700, medan det var 500 i Vemdalsområdet. I Vemdalen jobbar man fortfarande med en del fall av smitta, varför man fortsätter med utökade tester medan detta inte har bedömts nödvändigt i Åre denna vecka:
– Men nästa vecka återupptas de utökade testarna även i Åre, för att få god kontroll inför påsk meddelar, biträdande smittskyddsläkaren, Annika Ersson till Sveriges Radio

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera