Ny skidanläggning på gång i Sverige: Björnrike Syd

Efter storslagna miljardplaner med projektet Örndalen som drog igång  för mer än tio år sedan har nu en nedbantad version godkänts av Länsstyrelsen. Nya skidområdet ska kallas Björnrike Syd, och får fyra liftar och sex nedfarter. Byggstart i vår och byggtiden beräknas ta fem år. 

Det nya skidområde som ska börja byggas nästa vår och under 5 år framåt har fått namnet Björnrike Syd. Fullt utbyggt blir det 4 liftar, 6 nedfarter och 2000 gästbäddar. Området ligger nära dagens skidområde Björnrike. Någon anslutning mellan skidsystemen är inte klubbad någonstans, vad Freeride.se erfar, men bolaget som driver utveckligen av det nya skidområdet Björnrike Syd skriver att man har ”möjlighet att ansluta till befintliga liftar i Björnrike”.

Skidområdet kommer att byggas i Skorvdalen, vilket alltså är precis söder om dagens skidområde Björnrike som är en del av Vemdalen och ägs och drivs av Skistar AB. Nuvarande Björnrike har blivit känt och uppskattat som en familjevänlig skidort och har idag 11 liftar, 16 nedfarter och 470 meter fallhöjd. 1968 invigdes Björnrike fjällhotell och samma år öppnade den första linbanan.

Sett till den exploatering som är godkänd för nya Björnrike Syd kommer toppliften att gå till Blästerfjället, vilket även sittliften Grizzly Express från dagens Björnrike gör. På pappret ser alltså detta ut att vara den naturliga punkten för skidåkare att åka mellan anläggningarna, om nu det blir ett  samarbete mellan skidanläggningarna någon gång i framtiden.

Mats Svensson, som tidigare varit VD på både Skistar Vemdalen och Åre, och som har varit med i projektet sedan starten när det hette Örndalen och alla juridiska turer, samt namnbytet till Björnrike Syd är glad över Länsstyrelsen beslut att godkänna en utveckling av ett nytt skidområde:
– Det är klart att vi är väldigt glada. Vi har arbetat många år för att få till ett projekt i området, så nu känns det jättebra att få okej på det nya projektet Björnrike Syd, säger Mats Svensson till SVT Nyheter. 

Planer på ett skidområde i Skorvdalen går över 30 år bakåt i tiden

Planerna på att bygga ett nytt skidområde i området är inte nya. När Björnvallsområdet byggdes i Björnrike 1988 fanns idéer om att anlägga en ny skidort, kallad ”Fjällstaden” i Skorvdalen, som är granndalen. Av olika skäl blev detta aldrig verklighet.

Bolaget Örndalen AB bildades i slutet av 2009. 2012 gick företrädaren Mats Svensson ut pratade om en miljardsatsning på en ny skidort som skulle bli modern och vara inspirerad av amerikanska skidorter som exepmelvis Vail. Därefter följde år av juridiska turer då området, som namnet antyder, har ståtliga rovfåglar som anses skyddsvärda. Hösten 2018 avslog Mark- och miljööverdomstolen planerna på att förverkliga skidorten i ansökt skala, skälet var att man inte tyckte att de Kungsörnar som fanns i området blev tillräckligt skyddade.

Två år senare, med ett projekt i mindre skala, nytt namn och en byggplan som tar mer hänsyn till omgivande natur och fågelliv så har nu alltså beslutande myndigheter gett grönt ljus. Fågelskyddsområdet som inrättas, och som kommer att ha så kallat tillträdesförbud januari tom augusti varje år, blir på nära tolvhundra hektar, vilket grovt motsvarar 2400 fotbollsplaner. Skidområdets exploateringsyta blir knappt 5 procent av Kungsörnarnas skyddsområdet.

Björnrike syd, eller BJS Utvecklings AB som det formellt heter, är företaget som har ansökt om den nya anläggningen och man räknar med att börja bygga infrastruktur till våren och att anläggningen ska vara fullt utbyggd efter 5 år. Företaget räknar med att anläggningen ska genererar omkring 100 arbetstillfällen i drift och under byggfasen cirka 40 arbetstillfällen.

Mer om nya svenska skidorter:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
44 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (44)