Över 1 meter snö på väg mot Chamonix och Zermatt

Svenska SMHI har gjort sin första klass-3 varning för snöfall någonsin. I Alperna vankas ännu mer snö: både Zermatt och Chamonix har över metern snö i sin prognos för de tre kommande dygnen. 

I vår tjänst Snöfallstoppen kan du alltid se en uppdaterad topplista över var i världen snön kommer att falla inom de närmaste tre dagarna.

Just nu ligger Zermatt och Chamonix riktigt fint till, här är topp tjugo skidorter i Europa utifrån förväntat snöfall kommande 72 timmarna.

Vill du få information i tid om var snön ska fall? Skaffa ett puderlarm för de orter du vill och bli kontaktad via mail när det dumpar på din ort. Puderlarm.

Under rådande pandemi så är det inte särskilt mycket att hurra över ett snöfall i Alperna kanske, även om det är kul att snön kommer och bygger på en bra bas för resten av säsongen.

Skidorterna i Frankrike är stängda, de schweiziska är öppna men som inresande svensk är det 10 dagars karantän som gäller.

I Sverige väntas också mycket snö, upp emot halvmetern på flera mindre skidorter som Ålidberget och Bygdsiljum. Bydalsfjällen i Jämtland, sydöst om Åre väntas få 4 decimeter.

Via European Avalanche Warning Services (EAWS) sajt kan du klicka dig vidare till alla europeiska lavinprognostjänster. I den svenska lavinprognosen för imorgon 12 januari 2021 för Södra Jämtlandsfjällen är lavinfaran satt till en fyra, dvs stor fara: ”Intensivt snöfall i kombination med friska nordliga vindar bidrar till tidvis kraftigt snödrev kommande dygn. Nya drevsnöflak kommer bildas, de kommer vara mycket instabila då de på många platser landar på svaga snölager av rimfrost. ” och vidare ”Undvik att vistas i eller i närheten av branta sluttningar under den tid som snöstormen pågår. ”

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.