Researrangörerna tipsar: Säsongens skönaste, svenska skidresor

Borta bra men hemma bäst. Perfekt snö och lekfull terräng gömmer sig ibland precis inpå kröken. I den tredje och sista delen av Freerides guide till skidsemestern 2019/20, blickar vi inte längre bort än till de svenska fjällen. (Del 1: Alperna och del 2: Norge).

1. Active Ski

www.activeski.se

Om: Idén kläcktes inte helt otippat i skidliften, och sedan 1999 har grundarna Daniel Lundin och Per Strömberg tagit skidåkare till sina smultronställen/sina bästa åk i fjällen och Alperna.
Nyhet: Siktar in sig på vildmarksfjällen i svenska “Skanderna.” Under 2020 körs helgresor till högalpina Kittelfjäll (komfortbuss direkt från Cityterminalen). Till Riksgränsen arrangeras flygresepaket under weekends från mars till slutet av maj.

2. Xtravel

www.xtravel.se

Om: Nischad skidrese- och äventyrsarrangör som anordnat resor sedan 2004. Ingår i resejätten Apollo och har skidresor till destinationer som Lappland och Riksgränsen.
Nyhet: — Vi kör specialresor till Åre och Riksgränsen, om man är en grupp eller för ett företagsevent, lite roliga grejer. Lappland backcountry [körs under en långhelg, reds anm] är en sådan specialresa där vi haft stjärnkock och speciellt upplägg, säger Chris Overgaard Pedersen, produktchef, B2B och gruppresor på Xtravel.

3. Nord-Resor

www.nordresor.se

Om: Det hela började med en värmlänning och tillika reseledare, Carl-Runo, som ansåg att Göteborgarna åkte alldeles för lite skidor. Sagt och gjort, 1946 skickades den första kullen puderentusiaster iväg och 1963 startades familjeföretaget Nord-Resor, som idag har ett av Sveriges största utbud av paketresor till fjällen.
Nyhet: Anordnar resor till svenska klassiker som Åre, Idre Fjäll och Stöten.

4. Bengt-Martins

www.bengt-martins.se

Om: Arrangerat skidresor till snöklädda fjäll i Norge och Svedala i över 50 år. Har ett av Sveriges största urval vad gäller tak över huvudet: Hotell, stugor och lägenheter.
Nyhet: Jul- och nyårsfirande för hela slanten, såsom i Åre, Säfsen, Ramundberget, Orsa Grönkitt, Idre Fjäll, Branäs och Sälen (Lindvallen, Högfjället, Hundfjället, Tandådalen, Kläppen och Stöten).

5. Skistar

www.skistar.com

Om: Börsnorterade koncernen SkiStar AB äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen och Hammarbybacken; i Trysil och Hemsedal; och i St. Johann in Tirol.
Nyhet: För Åre lanseras ett helautomatiskt snösystem kring Åreleden som binder ihop VM8:an och VM6:ans skidområden. I Sälen är givetvis invigningen av Scandinavian Mountains Airport säsongens främsta nyhet plus att det byggs fler lägenheter i Tandådalen, Hundfjället, Lindvallen och Fjällgläntan, vid Trollbäcken.

6. Nordin Alpin Travel Nordic/Fjällresor

www.fjallresor.se

Om: Nord Alpin Skidresor tog sin början 1978 och var inledningsvis störst på weekendresor till svenska fjällen med egna hotell och skidskoleverksamhet. Under mitten av 90-talet startades Fjällexpressen med bussresor- och weekends, och därefter Fjällresor som kör på hela den svenska och norska fjällvärlden.
Nyhet: Rabatter för skipass och skidhyra för bl.a. Åre, Sälenfjällen (Stöten, Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället), Vemdalen. Kör också på Riksgränsen, Orsa Grönklitt och Västra Härejdalen.

7. Sembo

www.sembo.se

Om: Resebyrå som varit i farten i över 30 år. En del av Sveriges största resekoncerener, Stena Line Travel Group AB.
Nyhet: Arrangerar resor till Högfjället, Sälen, Idre Fjäll, Kläppen, Ramundberget, Isaberg och Långberget.

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.