Detta är Sveriges bästa topptursområde 2019

Den sista kategorin i Freerides omröstning är nu avgjord. Det har blivit dags att avslöja vilket som är Sveriges bästa topptursområde 2018/2019.

2617 röster har räknats för att få fram vilket område som lämpar sig bäst för lös häl, stighudar och kaffetermos. Sveriges bästa topptursområde är den sista kategorin som presenteras i Freerides omröstning som oss veterligen är den största som någonsin gjort inom detta område med över 17 000 röster totalt. Tidigare har även bästa skidort, bästa skidort för barnfamiljer, bästa pistbästa park och bästa offpistberg presenterats men nu är det för första gången dags att avslöja Sveriges bästa topptursområde:

Sveriges bästa topptursområde 2018/2019

1.Riksgränsen-Björkliden-Abisko

Området kring Riksgränsen är uppenbarligen en drömdestination för alla som vill åka utanför de preparerade nedfarterna. Nyligen utsågs Gränsen till Sveriges bästa offpistberg och nu kammar midnattssolens förtrollade land även hem vinsten i Sveriges bästa topptursområde. Nordalsfjäll är en klassiker i Riksgränsen som nås på en knapp halvtimme, men här finns också längre turer som Låktatjåkka Fjällstation i Björkliden, en tur på runt tre timmar, som ger imponerande 960 meter fallhöjd.

För alla som åkt tåg längs detta område så är det enkelt att förstå områdets storhet inom skidåkning och toppturer. Vägen upp bjuder på storslagna vyer och en buffé av snöklädda toppar. Många har med största sannolikhet suttit fantiserandes i lobbyvagnen och fått sig ett och annat episkt åk i tanken medan kaffet svalnar.

2.Helags

Här breder Sveriges sydligast belägna glaciär ut sig och med en imponerande höjd av 1796 meter över havet så kvalar Helagsfjället även in som den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. Här hittar ni också STF Helags Fjällstation som har boende, mat och bastu för besökare. Helags är belägen i Jämtland/Härjedalen med närhet till hela Funäsfjällen som varit på prispallen i samtliga kategorier i Freerides omfattande omröstning.

Förrutom Helagsfjället (1697 m.ö.h) så finns fin skidåkning på Predikstolen (1682 m.ö.h), Norra Helagsstöten (1704 m.ö.h) och Skantztjahke (1634 m.ö.h). Ett av de mest spektakulära åken är Ellas fall, en riktigt smal och brant ränna nedför Helagsfjället. Detta område lämpar sig inte bara för skidåkning utan nu mer även för cykling, läs reportaget Nedför Helags på två hjul som publicerades tidigare i somras.

3.Kittelfjäll

När du ser Kittelfjäll nedifrån är det enkelt att förstå hur bra möjligheterna för toppturer är på detta berg. Liften ger dig 420 meter fallhöjd som är enkelt att dubbla för den som vill knata. Ett helt kalfjäll som mäter 1225 meters höjd över havet står till förfogande med klassiska åk som Sadeln och Norgesvängen.

Kittelfjäll knep även bronsmedaljen i kategorin Sveriges bästa offpistberg så att denna lappländska pärla kan bjuda på riktigt fin åkning råder det inga tvivel om.

Sveriges bästa topptursområden, hela listan

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.