Hallå där: Jackie Paaso

Jackie Paaso är den ständigt aktuella världstoursåkaren. Närmast minns vi hennes monsterkrasch i Verbier i våras. Nu har Jackie precis släppt en skidfilm och vi kollade läget inför den stundande vintersäsongen. 

Efter ett megastort drop under världstoursfinalen i Verbier i april 2017 fick sig Jackie Paaso en rejäl torktumling nedför tävlingsfacet Bec des Rosses. Fallet gjorde att Jackies planer på att kamma hem totalvinsten på Freeride World World Tour 2017 grusades. Hon slutade totalt som femma på FWT 2017. En besvikelse för Jackie givetvis, som året innan gick och vann den prestigefyllda deltävlingen i Verbier.

Kraschen i Verbier gjorde inte bara att Jackie Paaso tappade viktiga poäng i slutstriden på FWT 2017. Hon ådrog sig dessutom en ledbandsskada i vänster knä. Operation var inte aktuell, vilket Jackie först fruktade. Skadan skulle enligt läkarna bli bra på ungefär sex veckor med rehabilitering.

Hej, Jackie! Hur är läget just nu och vad gör du?
– Hej! För tillfället är jag lite trött så jag vilar före jag ska ut på turné igen. Jag har varit iväg från Åre i över en månad med det nya filmprojektet i Tyskland. Sedan är det saker i staterna med sponsorevents för Blizzard och Technica. Därefter har jag varit på båda sidorna av USA för att prata om laviner, först hos stiftelsen BRASS i öst och sedan tillbaka västerut i Copper Mountain och Squaw Valley. Nu hoppas jag mest på att få lite tid på snö före avfärd till Japan och första stoppet på FWT!

Och hur är det med ditt knä?
– Mitt knä mår bra tack! Jag var på snö för första gången denna säsong i oktober och då fungerade det helt utan smärta eller andra otyg. Sedan dess har jag gått på topptur, hoppat lite och det känns fortfarande fint. Så jag är rätt glad eftersom jag inte tänker på det överhuvudtaget! 

Ok, så en start på första deltävlingen i vinter i japanska Hakuba är inte i fara?
– Nej då, så länge ingenting händer mellan nu och första tävlingen så ska det gå fint! Lite pow-skidåkning i Japan låter dessutom som den perfekta starten på en bra tävlingssäsong på världstouren.  

Vad tror du om de nya tävlingsplatserna Kicking Horse och Hakuba? Kommer de att passa din åkstil?
– Jag är väldigt peppad på att vi har två helt nya stopp i vinter. Jag tror att det är bra att det utvecklas och förändras på världstouren. Kicking Horse kommer att bli grymt för min typ av skidåkning tror jag, även om jag aldrig har varit där så verkar det så när jag pratar med folk. Hakuba kommer att bero lite på var vi exakt kan tävla. Om det snöar för mycket och det blir ett lite lugnare face är det inte helt optimalt för mig, men å andra sidan så blir det massa puderåkning och det är ju sällan negativt! 

Jaclyn – ”Jackie” – Paaso är numera en av veteranerna på världstouren. Amerikanskan har varit med i hela åtta säsonger. Under dessa tävlingsvintrar har hon sina bästa totalplaceringar med brons både 2010 och 2013, samt en silverplacering 2016. Och 2016 vann hon alltså också deltävlingen i Verbier, bara det en merit i sig inser alla som bevittnat tävlingsfacet Bec des Rosses i verkligheten.

Jackie började som puckelåkare och siktade på OS, men det gick inte vägen och i  filmprojektet ”Evolution of Dreams” utforskar hon detta tillsammans med kollegan på världstouren Eva Walkner.

Tidigare hette er filmprojekt ”In Me”, varför bytte ni namn?
–“Evolution of Dreams” skulle faktiskt ha varit ett systerprojekt till “In Me” som skulle ha varit klart denna säsong och därefter skulle ”In Me” komma nästa höst. Egentligen känns det som att “In Me” fortfarande är på G men vi var tvugna att ändra lite. Eva och jag bestämde oss för att fortsätta med “Evolution of Dreams” och jobba för att hitta fler finansiärer för att få till den långa versionen till 2018. Förra året var utmaningarna extremt stora i Europa eftersom snön var så dålig, dessutom gick några av planerna i stöpet när jag skadade mig på Xtreme Verbier.


Var någonstans ska ni filma denna vinter?
– Vi kommer att filma kring världstourstoppen i både Japan och Kanada. Efter det åker vi tillbaka till Alperna och filmar i Österrike om det fortfarande är bra förhållanden där. Sedan har vi en lite ambitiösare topptursdel planerad i filmen, vilken vi kommer att spela in i Schweiz under våren. Dessutom ska vi göra en kort tur till Alaska, hoppas att dessa två inte krockar med varandra!  

Vad är det roligaste med denna typ av filmprojekt?
– Det roligaste är när vi faktiskt är ute och filmar och åker. Då kan jag och Eva pusha varandra! Allt däremellan är MYCKET hårt arbete. Allra bäst lär jag må efter att vi nästa höst faktiskt har en färdig produkt. Nu är det så extremt mycket planering kring att få till allting och samtidigt tävla på FWT. Det känns ibland lite stressigt. Samtidigt vet jag att det kommer att vara värt allt jobb när det är klart! Det har, och är, även extremt lärorikt att vara medproducent till sin egen film. 

Till sist: Vad önskar du dig allra mest i julklapp?
– Ha! Svårt… Jag och Reine frågar varandra det hela tiden och ingen har en aning… Ingen av oss behöver egentligen något speciellt just nu. Så bara lite tid med varandra och kompisar före det är turnédags igen kanske är det som jag önskar mig!

Jaclyn – ”Jackie” – Paaso


Född: 1982 i Boston, Massachusetts USA
Uppväxt: Bethel Maine, USA
Bor:
Åre, Sverige
Familj: gift med Reine Barkered
Favoritskidort: ”–Vilken som helst bara det är puder”
Åker på: Blizzard Bodacious 186 cm och Blizzard Spur 192 cm under tävlingarna på världstouren i vinter. När jag går på tur har jag en rejälare film set up med ett par Blizzard Rustler 11 i 188 cm, men sedan använder jag även den lättare skidan Blizzard Zero G 108 i längden 185 cm.
Aktuell: Gör sin nionde (!) säsong på FWT 2018, samt har släppt film
Resultat FWT: silver 2016, brons 2013 och 2010, vann Xtreme Verbier 2016

Mer om FWT 2018: schema och stoppen här och svenska åkarreaktioner på dito här.

En längre intervju om Jackie Passos krash på Xtreme Verbier 2017 läser du här.


Evolution of Dreams del 1 med Jackie Paaso och Eva Walkner


Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer