Inget besked idag om att svenska skidorter ska stänga

På den dagliga presskonferensen med Folkhälsomyndigheten och övriga mydigheter med anledning av det nya coronaviruset kom inget beslut om att Sveriges skidorter ska stänga ned. Eventuellt kan nya besked komma imorgon.

– Skidorterna i Sverige har redan vidtagit flera åtgärder där man har stängt liftar där man sitter trångt, after ski och liknande, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens med anledning av den pågående corona-pandemin.
Under måndagsförmiddagen träffade Folkhälsomyndigheten Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen för att diskutera om några nya restriktioner eller råd skulle läggas på de svenska skidorterna, framförallt beaktat kommande påsklov och det förväntade antalet ökade resor inrikes till svenska fjällen.

Men något besked från svenska myndigheter om att all verksamhet ska stängas kom inte idag. Dock är diskussionerna inte klara, och besked om eventuella ytterligare riskreducerande åtgärder väntas imorgon:
 – Vi kikar samtidigt på om fler saker behöver göras, diskussionerna med aktuella parter ska landa och vi kommer med besked på presskonferensen imorgon tisdag med eventuellt fler åtgärder, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell.

I slutet på förra veckan informerade Folkhälsomyndigheten att det inför ledigheter och under påsken är viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resan till exempelvis fjällanläggningen, storstaden, eller annan populär plats där många människor träffas, är nödvändig att genomföra:
– Får vi en geografisk spridning över större delar av landet samtidigt riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela, säger Anders Tegnell.

I bland annat Kittelfjäll följer man händelseutvecklingen rörande just skidanläggningar och man har vidtagit de åtgärder man kan:
– Vi har ju endast släpliftar så där blir det ju ett naturligt avstånd. Vi har flyttat liftkortsförsäljning så den sker utomhus och följer de anvisningar som finns, säger Jan Forsgren, vd Kittelfjällsliftarna rapporterar SVT Västerbotten.

I Åre har man stängt kabinbana och gondol. Flera andra åtgärder har också vidtagits, kika på respektive skidorts webb för ytterligare information.

Vid sidan om statsepidemiologens information, samt information från Socialstyrelsen kring smittläget, sjukvårdsplatser och liknande berättade också representant för arbetsförmedlingen att det i mars skett cirka artontusen varsel hittills, där man hade tretusen i samma period förra året. Hälften av varslen är i hotell- och restaurangbranschen. Skälet är att hushållen inte konsumerar dessa tjänster längre, efterfrågan är borta i nuläget.

I Norge där man stängt alla skidanläggningar rapporterar branschorganisationen ALF som motsvarar svenska SLAO att det är kris:
Det är kris för oss nu och därför har vi i den norska skidbranschen bett den norska regeringen om ett stödpaket på 400 miljoner kronor, rapporterar Fri Flyt.

 

Artiklar om Corona
Norges statsminister utreds för brott under skidsemester
Masstest i Åre och Vemdalen visar låg smittspridning
Över 100 personer festade i Åre - Polisen:
Ingen ökad smittspridning i Sälen än så länge
DEBATT: Medelklassens fjällresor slår hårdast mot arbetarklassen

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer