SkiStar bekräftar – flera nya liftar och skidområden i Åre, Vemdalen och Sälen

Idag gick SkiStar ut med en konkret plan för framtiden som bland annat innehåller flera helt nya skidområden i Vemdalen samt nya liftar i Åre och Sälen.

Det är mycket på gång på våra svenska skidanläggningar. Vi har tidigare rapporterat om planerade investeringar för 950 miljoner kronor på svenska skidanläggningar under nästa vinter och bland annat SkiStar har kommunicerat att man kommer satsa över en halv miljard i år för att förbättra och utveckla samtliga av bolagets destinationer, bland annat genom modernare liftsystem, bättre nedfarter och effektivare snöproduktion.

Förra vintern skrev vi om att två nya stolsliftar ska byggas i Åre och kort därpå kunde vi avslöja Åres hemliga femårsplan som bland annat innehöll en ny gondol upp till Skutan och en ny lift där den gamla 100-metersliften låg.

Idag gick SkiStar ut med en konkret plan för sina fjälldestinationer som löper fram till 2030 som bland annat bekräftar byggnationen av flera nya liftar i Åre, men också flera stora nyheter i Sälen och Vemdalen som inkluderar nya liftar och skidområden. Nedan är en sammanställning kring vad SkiStars planerar fram till 2030:

Åre

Ny 6-stolslift väster om VM8:an

Det planeras för ytterligare en 6-stolslift väster om VM8:an. Den nya liften kommer inte gå lika högt upp på berget och ska därmed gå att köra under hårt väder då VM8:an i regel har tvingats stänga. Det kommer ocksåbyggas en ny Skilodge vid VM8:an.

Kabinbanan och WC-liften ersätts

WC-liften kommer ersättas med en ny 6-stolslift. Kabinbanan kommer också rivas och ersättas av en gondolbana som går från Timmerstugan med mellanstation där Hummelliften idag slutar för att sedan fortsätta vidare upp på Skutan. I anslutning till den nya gondolen och 6-stolsliften kommer det byggas nytt liftnära boende.

Ny 1000-meterslift

Där 1000-metersliften en gång låg kommer det byggas en ny lift, om än med en lite annorlunda sträckning.

Nya liftar utan vindpåverkan i Björnen

I Björnen kommer det också att ske en del förändringar. Vägen som idag går rakt genom barnområdet kommer att byggas bort så det blir ett större skidtorg och barnområde. Det planeras också för nya liftar från Björnen till Åre som ska gå att åka i oavsett väder, då Sadel Express ibland tvingas stänga på grund av hård vind (trots det nya vindplanket).

Vemdalen

I Klyftberget finns planer på ett helt nytt skidområde i direkt anslutning till Skalspasset i Vemdalsskalet. Dessutom vill man utveckla ytterligare ett nytt område i Vemdalsskalet, Hovde Syd, med nya nedfarter och liftar.

Klyftvallen

Klyftvallen är ett helt nytt skidområde i Vemdalen som kommer innehålla totalt tre liftar och en handfull nedfarter. Dessutom kommer det finnas restaurang, skiduthyrning och skidskola.

Hovde Syd

Det planeras för ytterligare ett nytt skidområde i Vemdalen i anslutning till Hove – nämligen Hovde Syd. Med hjälp av en lift tar du dig från Hovde till Hovde Syd där flera nya liftar och nedfarter är planerade.

Sälen

Utökad kapacitet och nytt barnområde i Lindvallen

I Lindvallen kommer man kapacitets- och vindsäkra lift- och nedfartsområdet samt bygga ett nytt barn- och ungdomsområde.

Ny sträckning på Experium Express

Experium Express kommer få en ny sträckning som ska förbättra flödet för både skidåkning och sommaraktiviteter.

Stollift, backar och boende i Tandådalen

Nya boenden i Tandådalen runt Norrbackarna. Där planeras också en ny stollift och nya backar. Detta ska enligt SkiStar knyta ihop Kvill och Norrliftarna på ett helt nytt sätt.

Nya backar i Hundfjället

I Hundfjället vid Lavenområdet, väster om Trollbäcken, planeras det för att bygga nya liftar och nedfarter.

SkiStar kommer också utveckla sina anläggningar i Norge. I Trysil finns planer på en ny lift från Eventyr till Hesten och både vid Radisson Mountain resort-hotellet i Fageråsen och i Vihammerskogen planeras för en ny lift. I Hemsedal planeras en ny sexstolslift från SkiStar Lodge och utvecklingen av ett helt nytt skidområde, Røggelia. Det nya området kommer att fördubbla destinationens kapacitet. Dessutom planeras för en ny lift vid Sentrumsløypa som ska knyta samman Hemsedal centrum med skidområdet.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.