Småbarnsfamiljen som gör säsong i svenska fjällen

Freeride träffar småbarnsfamiljen som byggt om sin pickupp till ett hus på hjul och hyrt en säsongplats i svenska fjällen. Nu väntar hela familjen ivrigt på att bege sig norrut för att periodvis spendera säsongen i fjällen. Följ med!

Familjen Jabeskog är en äventyrslysten småbarnsfamilj. De har provat på livet på vift tidigare när de under sommaren 2019 begav sig till kontinenten för en månads tältsemester.

Det var denna semester som sådde ett litet frö. Hur ska vi kunna leva det här livet under en längre period? Hur ska vi kunna utveckla det simpla tältlivet till något, en gnutta lyxigare, som gör att vi kan stanna ute längre? Kan vi lösa något som gör att vi dessutom kan åka iväg under vintern?

Från sommaren

Många tankar for igenom pappa Linus och mamma Lisas huvuden innan de gjorde slag i saken och investerade i en pickup (storleken större) med tillhörande taktält. Det fick bli sommarens semester-ekipage, men familjen ville mer. De fick tänka om, tänka rätt och tänka vinter:
– Som skidfamilj vill vi åka så mycket skidor som möjligt, men med småbarn har man inte alltid den fetaste plånboken, säger Pappa Linus.  

Med dessa tankar bollandes mellan Linus och Lisa blev resultatet en Polar Camper från 1988. En sju kvadratmeters husbildöverdel (pickup-camper) som totalrenoverades och placerades på pickuppen.

Nu är familjen redo för en vinter på vift. Med säsongsplats inbokad i Tänndalen är möjligheterna till skidåkning och äventyr oändliga. Men hur löser sig det praktiska? Hur mycket finns det att upptäcka runt om Tänndalen? Vi satt oss ner, med den varma och härliga familjen Jabeskog, för att få reda på lite mer om hur man tänker och planerar inför ett spännande projekt som detta.

Först och främst, lite kort om familjen för att ge en lite djupare förståelse för familjens  förutsättningarna. Pappa Linus är rörmokare och mamma Lisa jobbar inom plastindustrin.

De har planerat långt i förväg för att förlägga årets semesterveckor i fjällen. Med injobbad tid och föräldraledighet finns det utrymme för ytterligare några veckor till fjälls. Dessutom jobbar mamma Lisa 4-skift, det vill säga att var fjärde vecka är hon helt ledig.

Det finns med andra ord gott om tid för familjen att lämna Mullsjö i Småland och åka upp till säsongsplatsen i Tänndalen.

Den äventyrslystna familjen Jabeksog

Mamma Lisa och Kidsen

Det framgår tydligt att föräldrarna är taggade på vintern, men hur är det med barnen?
”Vide, som är 5 år, stod på skidor när han var 3 för första gången. Nu åker han självständigt tills han släpas hem från backen mot sin vilja. Vera är 2,5 år och åker fortfarande med sele. Att tilläggas bör är att hon gärna vill göra som sin storebror så det blir inte svårt att få med henne ut i backarna i vinter”. Säger pappa Linus.

Vad var det som gjorde att just Tänndalen blev orten för vintern?
Här svarar Linus att hans föräldrar flyttade dit under tiden han och hans syster gick på skidgymnasiet i Tärnaby.

”Mamma och Pappa sålde sitt företag i Småland och jobbade i Hamra Sportshop 5 säsonger. De ville prova något nytt och ha närmre till oss när vi bodde uppe i Tärna. Känslan av hemhörighet gjorde Tänndalen till ett naturligt val för småbarnsfamiljen när säsongsplats skulle väljas.

Det här med ekonomin, vi var inne på det tidigare. Hur har ni tänkt att lösa det på den fronten? Är det sparpengar eller sann Smålands-anda som gör att ni fixar detta?
”Vi försöker knega på hårt när vi är hemma och lägger hela tiden undan så att vi ska kunna resa så mycket som möjligt. Vi försöker dra ner på boendekostnaden genom att bo i vår camper. Vi lagar all mat och fika när vi är iväg. Barnen åker gratis och våra liftkort tar vi på friskvård så långt det går.” Svarar pappa Linus.

Med andra ord, spara på sig så mycket som möjligt innan vintern och vara lite smart med utgifterna, så kan även en barnfamilj prova på säsongarlivet.

De största likheterna och skillnaderna från mina egna erfarenheter av säsongande är att jag också sparade pengar innan men istället för att bespisa två småbarn i en camper så la jag mina sparpengar på dyrt säsogsboende och öl på afterskin. Annars viss igenkänning!

Nu till lite mera praktiska detaljer. Det är allmänt känt att det kan var lite omständigt med diverse praktikaliteter när det kommer till campinglivet. Adderar vi två småbarn till ekvationen så anar jag att det måste finnas någon slags plan för hur saker ska ske rent praktiskt?

”Lite bonnröta ska man ha, vi fick vår säsongsplats precis vid servicehuset. Där har vi tillgång till toalett och dusch. Det finns även en klassisk porta potti om det skulle bli kris för barnen.”

Vidare berättar pappa Linus att de även har en gasolspis i den lilla campern. Maten kommer alltså att lagas inne i campern och under de fina vårdagarna är planen att sätta upp en stekhäll så att maten kan lagas utomhus.

Köket

Nu är det bara hålla tummarna att det blir rikligt med snö och att coronan håller sig på mattan, så att familjen Jabeskog kommer upp till Tänndalen. Senare i vinter kommer en uppföljning när vi träffar familjen på plats och ser hur det går för dem.

Tills dess, skida lugnt och god jul önskar eder kära Freeride-skribent!

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer