Trion bakom MIPS vinner guldmedaljer och en kvarts miljon kronor

MIPS är hjälmlösningen som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Nu belönas forskartrion bakom hjälmteknologin med svenska Polhemspriset instiftat 1876. De får dessutom varsin äkta guldmedalj samt dela på en prissumma på en kvarts miljon kronor. 

Det är Sveriges Ingenjörers Polhemspris 2019 som delas ut till Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven, samtliga verksamma vid avdelningen för Neuronik på KTH i Stockholm:
– MIPS är ett prov på teknisk innovation som gör skillnad i vardagen genom förbättrad säkerhet för motionärer och yrkesfolk, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.  

Sveriges Ingenjörer är ett fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer. De representerar närmare 153 000 medlemmar i avtalsförhandlingar och annat, men förvaltar också Polhemspriset. Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse.

Priset instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem (1661–1751).Priset utdelas för ”teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem”. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig. Bland tidigare pristagare märks Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), och Håkan Lans för GPS (1995).

MIPS-trion får priset för sin innovativa hjälmteknologi MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som imiterar hjärnans eget skyddssystem. Idag används lösningen av tillverkare av rid-, motorcykel-, cykel-, bygg-, militär-, hockey- och skidhjälmar över hela världen:
– Att bli tilldelade Polhemspriset är en stor ära för oss. Vår ambition har alltid varit att minska risken för hjärnskador hos hjälmanvändare världen över. Skydd mot rotationsrörelser i hjälmar ska vara lika självklart som att ha säkerhetsbälte i bilar, säger Peter Halldin, CSO på MIPS.

Hjälmar har tidigare utformats för att främst skydda mot slag och stötar från en rak vinkel. Vid de flesta fallolyckor uppstår dock rotationsrörelser som dessa hjälmar primärt inte skyddar mot:
– En hjälm utrustad med MIPS-lösning möjliggör en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen och tar hänsyn till islag från alla vinklar. På det sättet efterliknar vi hjärnans eget skyddssystem och därmed reduceras risken för både lättare och allvarligare hjärnskador, säger Hans von Holst, hjärnkirurg och professor vid KTH.  

Hans von Holst insåg i sitt arbete som hjärnkirurg i mitten av 90-talet att många användare fick hjärnskador trots att de använt hjälm. Det blev startskottet för samarbetet med Peter Halldin vid avdelningen för Neuronik på KTH. Efter detta började Svein Kleiven och Hans von Holst utveckla den datormodell av den mänskliga hjärnan som används för att mäta effekterna av MIPS-lösningen.

Idag är MIPS AB ett börsnoterat bolag som säljer skyddssystemet till hjälmtillverkare över hela världen. Till och med 2018 hade 9,2 miljoner enheter sålts till en lång rad hjälmvarumärken.

MIPS leder idag utvecklingen av rotationsskydd på grund av att man tidigt hittade en fungerande lösning som också har varit kommersiellt gångbar, men det saknas inte konkurrenter som också vill ha sin del av kakan. POC har sitt eget rotationsskydd SPIN, det stora cykelmärket Bontrager lanserade tidigare i år sitt Wavecell och så vidare. POC och MIPS har tidigare haft juridiskt käbbel, så även hockeymärket Bauer, men man har i båda fallen nåt förlikningar. Bontragers WaveCel har man i egna ord menat är sämre än sin egen lösning, där har ingen juridisk tvist uppstått utan enbart kommunikationsmässig konfrontation.

Bara i år har MIPS köpt både kanadensiska Fluid och GlideWear som bägge utvecklat varianter av liknade tekniker för att skydda mot våld och slag. Nyligen presenterade också MIPS målet för sina nuvarande aktieägare och potentiella dito att nå över en nettomsättning på 1 miljard vid år 2025, dvs mer än hälften av vad hela Skidveriges skidorter omsätter på liftkort under en vinter.

Ökningen i omsättning för MIPS ska ske dels genom att man insett att MIPS är en produkt även för lite mer prisvärda hjälmar (tex Folksams testvinnare förra året, en Everest-hjälm med MIPS för 899 kr), dels att man nu också vill sälja till segmentet industriella säkerhetshjälmar. MIPS börsintroducerades i mars 2017 och då kostade aktien 52 kr, idag ligger den på 164 kr, en tämligen god utveckling således. MIPS grundades 2001 och har sitt huvudkontor i Täby, Stockholm.

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.