”– Blev begravd under snön” Jag & Lavinen: Sanne Mona

Freeride möter fem kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Här träffar vi Sanne Mona som var med om en omskakande upplevelse på en boot hike där hon blev begravd under en lavin.

Sanne Mona är född 1990 och uppvuxen i Åre, men bor i Engelberg i Schweiz numera. Hon tävlar på näst högsta nivå i friåkning internationellt i serien som heter Freeride World Qualifier.

Vad har du för egen erfarenheter av laviner?
– Sluff förekommer en hel del när vi åker men oftast kör vi inte på extremt exponerade ställen när det är för mycket sluff. För att inte bli meddragen. Annars jobbar jag med att lära mig hantera sluff på bästa sätt. Jag hamnade i en Lavin på en boothike förra året, blev begravd och sedan uppgrävd efter några minuter. 

Har du åkt med en lavin själv?
– Ja, på en boothike. 



Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Inte mer än den jag själv blev medtagen i. Som tur var hamnade min vän på toppen och kunde hålla sig flytande. 

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter den lavin du var med om?
– Jag kunde inte åka utanför pisten eftersom jag fick panikattacker.  I början var jag rädd för att absolut allt runt mig skulle släppa och var extremt (extremt är nästan en underdrift) riskmedveten. Nu läser jag lavinbulletinen, åker inte på exponerade ställen om det är en 4:a eller mer på skalan. Vid varje nytt snöfall (även om det är en 2:a eller 3:a) så kalkylerar jag risk och väljer bort åk som jag inte tror håller. ”Ski cuttar” mycket för att checka stabilitet.  Är nitisk med att kontrollera tranceivers med alla jag åker med och väldigt selektiv med vilka jag åker med. Om jag inte tror att de kan rädda mig så åker jag inte med dom. 

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
– Ja, flera lavinutbildningar och tränar med tranceiver varje år. 

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– Många gånger. Folk förstår inte vad de har att göra med, ofta har människor mer tur än vad de förtjänar. Jag har sagt nej till många när jag tycker att de tar fel beslut. Freeriders är även dåliga på att hålla jämn nivå i gruppen så någon hamnar ofta på efterkälken, vilket inte alls är bra om något skulle hända för den person som ligger efter. Många förstår inte att de alltid ska vara en fram och en sist som kan åka bra, för att hålla ihop gruppen. Många kör bara på helt själviskt och tänker bara på sig själva och deras åk.

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Många, och pratar ofta med personer som är duktiga om varför vi åker där vi åker och hur snön är uppbyggd just där. Eftersom jag är rätt nojjig i år efter lavinen som jag var med om  så behöver jag ofta att någon berättar hur och varför snön kommer hålla/inte hålla. 

Fritt fram för övriga tillägg på temat laviner och lavinsäkerhet!
– Tillägg: Folk är i allmänhet extremt dumma när de kommer till att åka utanför pist. 

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer