Emma Dahlström avslutar sin tävlingskarriär

Sveriges hittills genom tiderna bästa freeski-åkare på damsidan, Emma Dahlström 26 år, har beslutat sig för att avsluta sin tävlingskarriär.

–Mina två senaste säsonger har varit tuffa och jag känner att jag inte längre har drivet för att fortsätta med tävlingscirkusen. Känslan har vuxit fram om att jag är nöjd och stolt över min tävlingskarriär, och därför känns det också som att elden inom mig släckts vilket gör det svårt att försöka tävla vidare mot nya mål.

Emma Dahlström visade sig för första gången på freeski-scenen under SM 2008 efter det har hon skämt bort oss med många bra prestationer under åren. Eller vad sägs om denna svit i den totala världscupen i freeski:

  • 2016/2017 – 1:a big air, 5:a slopestyle
  • 2015/2016 – 2:a slopestyle
  • 2014/2015 – 1:a slopestyle
  • 2013/2014 – 2:a slopestyle

Nu ser Emma fram emot att få ett knä som fungerar och att filma och fota:
– Förhoppningsvis kommer knät, som krånglat ett tag, fungera bättre under kommande vinter och då ser jag fram emot att kunna filma under ett par säsonger. Jag känner att jag har mer att ge där och ser fram emot att kunna ge den delen av min skidåkning mer tid, säger Emma.

– Att vinna Kristallbollen är något jag är väldigt stolt över. På något sätt innebär det att jag inte bara hade tur när jag vann någon tävling utan att det är ett kvitto på en riktigt bra säsong, säger Emma.
Hon har två kristallglober (som delas ut till vinnare av de totala världscuperna) och hon nominerades även till Jerringpriset 2015, efter sin supersäsong 2014/2015 med guld på X-games, andraplats på Dew Tour och totaltvinst i världscupen.

Sammanlagt har Emma fjorton pallplatser i världscupen varav fem vinster, sex andraplatser och tre tredjeplatser. Stefan Karlsson som är sportchef för snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet reflekterar:
– När en så stor stjärna såsom Emma väljer att avsluta sin karriär lämnar det förstås ett tomrum. Det får mig också att reflektera över hur mycket hon brinner för sin sport och hur hon genom hårt arbete och en positiva attityd har  inspirerat många unga killar och tjejer genom åren. Det är ett nöje att sammanfatta en så imponerande karriär, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet..

Till Emmas resultat kan vi bland annat även addera ett guld i slopestyle i X-games 2015. En seger som Emma uppskattar enormt mycket eftersom X-Games har lika stor, om inte större, betydelse än ett OS i freeski- och snowboardvärlden:
– X-games guldet i Aspen var mitt riktigt stora break i karriären och något jag alltid drömt om att uppnå. Så det var superhäftigt att vara med om! Efter det föll det mesta på plats med sponsorer, tävlingar och landslag.

Hon har även en silvermedalj från VM i Sierra Nevada. En imponerande insats eftersom hon kraschade i de två inledande åken, men ändå lyckades när det som bäst behövdes. Vad är då det bästa med att ha upplevt tävlingscirkusen inom freeski?
– Det har varit fantastiskt att få se otroligt många platser och att få träffa så många inspirerande människor. Freeski är en sport med mycket frihet men som också innebär att man får ta mycket eget ansvar. Jag känner att jag verkligen har växt som människa genom alla upplevelser och det har gjort mig till en självständig och stark person, säger Emma. 

Freeski är en förhållandevis ny tävlingssport som under senare år har växt enormt. Annat var det när Emma klev in som nykomling i freeski-världen:
– När jag började i landslaget så var vi redan en av de ledande nationerna, i alla fall på herrsidan. Så det har varit väldigt kul och häftigt att se att vi som ”tog över” har lyckats förvalta detta och att det nu finns flera nya svenska åkare som är med i toppstriderna och slåss på alla tävlingar. Det är också väldigt kul att det finns många fler tjejer som deltar nu, både i parkerna och som tävlar.

Hela freeski-sporten har utvecklats snabbt:
– Ja, när jag började fanns det ju bara SM att tävla i och det blev min första tävling 2008. Nästa steg blev European Freeski Open 2009 och det var ju kanske lite väl stort steg att ta, skrattar Emma och fortsätter:

– Men det fanns ju inget mellanting. Annat är det nu. Parkerna på hemmaplan har blivit mycket bättre och det finns en nationell tour, Swedish Slopestyle Tour, som är en naturlig väg in i tävlandet.

Men nu är det alltså filmandet som Emma brinner för.
– Ja det är något som jag vill fokusera på de kommande åren. Sedan hoppas jag kunna vara med och inspirera fler unga killar och tjejer i framtiden genom att vara med på något hörn. Kanske som coach på ProgSession, en satsning bara på tjejer eller under några andra camps, avslutar Emma.


Edit från Emmas supersäsong 2014/2015 då hon sopade hem X-games i slopestyle och den totala världscupen.


Artiklar om Emma Dahlström
Big air för skidåkare tar plats på OS programmet
4 nya svenskar inbjudna till X Games i Norge
Svensk besvikelse i OS-finalen
Inför X-games 2018
Slopestyle-eliten jagar OS-biljetter i Stubai
Kelly Sildaru missar OS
Världens Första Quad Cork 1800 på 9 Royals
X Games Hafjell - Julius & Björn som kommentatorer
En vecka kvar till X Games i Hafjell
Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer