Salomon MTN

Salomon MTN
Märke: Salomon
Årsmodell: 2018 - 2020
Pris: 6000 Kr
Tillverkarens beskrivning
Techbindning för pjäxor med inserts. Lätt att kliva i och lätt att justera höjd på häldelen när du går. I år även med skistoppers

(Officiell information från Salomon)


Vad tycker du om Salomon MTN?
5
4
3
2
1
Lefty69
2019-01-10 (Ändrad: 2019-02-27)
Styrkor:
Extremt lätt, enkel att använda, stabil trots sin låga vikt

Svagheter:
Inga

Sammanfattning:
I takt med att min hunger för mer topptur och jakt på orörd lössnö växte, vände sig min blick alltmer i riktning lättare pjäxor, lättare skidor och lättare bindningar . Jag testade en hel del bindningar som kompisarna och skidguiderna åkte och hörde efter vilka erfarenheter de hade haft med de olika modellerna och leverantörerna och landade slutligen på Salomons Mtn Explorer. Jag valde att lägga till skidstoppers vilket ökar vikten något men som i mitt tycke är att föredra framför straps utifall jag hamnade i en lavin och inte kan bli av med skidorna. Skidstoppern, pga sin låsmekanism under klättring på lägsta läget, bidrar till att hälen inte går lika lågt som när man åker och då sparar man ett arbetsmoment genom att inte behöva vrida på häldelen 90 grader då man skinnar. Har man däremot ingen skidstoppers så krävs det att man vrider på häldelen så den inte låser in pjäxan i lägsta läget.
Frambindningens ”step in guide” hjälper verkligen till att få pjäxan i rätt läge vid insteg även i snedläge på berget. Se bara till att pjäxa och bindning är snöfria.
Framdelen har låsfunktion för walk-mode. Bara att dra upp spaken framtill.
Häldelens justerbarhet på 30mm tycker jag också är bra om man har olika pjäxor som kan skilja på sig något i längd. Jag har kört på “men’s” U-spring dvs mellanstyvheten på hälbindningen och den tycks passa min åkstil vilken är lugn även om jag åker ner överallt. Har till och med efter några veckors åk funderat på om jag kan använda ”Wmn” U-springen pga av skidbromsen jag använder som har den effekten att bindningen blir något trögare och löser sig trögare. Jag har inte haft problem med att bindningen skulle lossna alltför lätt och tyckte att ”expert” U-springen gjorde att häldelen roterar ytterst trögt om man nu vill rotera den. Därtill kändes den som om den skulle ha ett mycket högt DIN-tal om man nu vill försöka jämföra dem med DIN.
Jag rekommenderar bindningen varmt till alla som huvudsakligen åker topptur och önskar sig en lätt och pålitlig bindning.

Årsmodell: 2019Lefty
Lefty (Gäst)
2018-09-17
Styrkor:
Lätt, funktionell, enkel att använda, säker

Svagheter:
Inga

Sammanfattning:
Efter att ha testat olika turbindningar fann jag Salomons Mtn bindning ett snäpp över de andra gällande enkelhet, vikt och framförallt funktionalitet ute i snön. Rekommenderas varmt

Årsmodell: 2019
Arild
Arild (Gäst)
2018-06-17
Styrkor:
Lett og funksjonell

Svagheter:
Bindingene har ingen låsefunksjon i walk mode. Jeg mistet en ski i sterk motbakke, og måtte hente skien i dalen.

Sammanfattning:
Gode bindinger, men jeg savner låsefunksjon i motbakke