Salomon Quadrax 5

Märke: Salomon

Vad tycker du om Salomon Quadrax 5?
5
4
3
2
1
MnO
2000-09-07
Ett skämt för allt annat än rena semesteråkare. Bindningen är utvecklad för som Salomon själv uttrycker det "säkerhet före fasthållning". Om man sedan anser att det är säkert att skidan löser ut i tid och otid är ju en fråga att ställa sig. Inte för mig i alla fall. Absolut ingen bindning att lita på i offpiståkning eller vid slutet på dagen när det börjar bli puckligt i pisten. Det enda som hjälper är att dra åt dom rejält. Räkna med minst ditt vanliga DIN +3. Detta pga att de inte har något flex i utlösningen över huvud taget. Det släpper direkt utan förvarning. Körde med dom en halv säsong och slog mig rejält några gånger efter tjuvutlösningar innan jag bytte. Köp istället S850 eller S900 (Salomon). Dock är Q5 en utmärkt bindning för barn eller nybörjare som vill ha en lätt bindning.

Det är ingen slump att "Quadrax" är ett slanguttryck för ett fall orsakat av att skidan tjuvsläpper...

Årsmodell: 1996
1999-11-02
Quadrax 5 är en av dessa bindnings instegsmodeller som Salomon krängde ut då när vi fortfarande var ovetande om carving skidornas kommande revolution(!). Det året kom bl.a. alla dessa CAP-profilskidor, som var en nyhet jämfört med den vanliga sandwitch konstruktionen.

Inget negativt menat med instegsmodeller, faktiskt. Den här bindningen har gjort exakt var den var avsed till att göra, varken mer eller mindre. Fungerat klanderfritt i tre vintersäsonger, löst ut vid oftast rätt tillfälle och besparat mig från skador.

Tycker själv att bindningens "prestanda" ofta övervärderas, att allting blir så mycket bättre bara för att man slänger på en dyr bindning. Klart är att vissa bindningar är gjorda för att påverka skidans åk-karaktär, medans vissa är neutrala och låter skidan uppföra sig så som den var tänkt från början vid ritbordet. För de flesta är en neutral billig bindning helt ok, ihop med ett par bra skidor. Hellre det än ett par billiga skidor med dyr bindning. Men det är klart, ett par dyra skidor och dyra fina bindningar matchar varandra ofta väldigt väl, iaf estetiskt. :-)

Årsmodell: 1996