K2 Recon 130 BOA (2024)

K2 Recon 130 BOA (2024)
Märke: K2
Tillverkarens beskrivning:
BOA® on ski boots? Yes, you read that right.
It's the biggest advancement in skiing, along with boot fitting.
The RECON 130 BOA® boots boast a redesigned lower cuff, with a completely new shell, offering a tighter toe hold.

His redesigned shell offers better "wrap-around" and more even distribution of pressure on the foot. Gone are the traditional pain points caused by buckles that are too tight, the RECON 130 BOA® boots feature a micro-adjustable fit, even pressure distribution, and unparalleled heel hold.
We called this brand new boot shape our MultiFit™? shape, which ranges from 97 mm to 104 mm.
It instantly fits a wide range of feet.
There's so much technology inside the RECON 130, it's hard to know where to start.
A thermoformable liner provides the perfect balance of comfort and support. We have integrated internal and external J-Bars to ensure proper heel hold, and we have seamless toe disgnate, making the fitting process as smooth as silk.
Based on the success of bootboard technology, we have added customizable inserts on the heel so you can fine-tune the feel.
The boot board inside the RECON 130 BOA® features a stiff, responsive heel insert and a softer, shock-absorbing Harshmellow™? insert for enhanced impact absorption.
The leader in high-performance ski boots just took it to the next level.
Get your eyes (and feet) on the new RECON 130 BOA® and become part of the next wave of ski technology.

Specifikationer:
LAST (MM): MultiFIT shape (97-104)
PRODUCT WEIGHT: 1580 g
FORWARD LEAN (GRADES): 12/14
FLEX: 130

Pris: 7000 Kr
Jämför

  • K2 Recon 130 BOA (2024) Foto
  • K2 Recon 130 BOA (2024) Foto
  • K2 Recon 130 BOA (2024) Foto
  • K2 Recon 130 BOA (2024) Foto
Vad tycker du om K2 Recon 130 BOA (2024)?
5
4
3
2
1
tanndalenexperience
2023-04-11
Styrkor:
- Åkkänslan som pjäxorna förmedlar. Jag får en naturlig och bra åkposition, flexet är progressivt och fint avstämt vilket gör att åkningen kan ske med finlir. Det blir inte en känsla utav ”av och på” utan det är enkelt att ge skidorna exakt det tryck jag vill ha i varje sväng.
- Möjligheter till egna enkla anpassningar av passform och komfort via det medföljande ”bottfittingkittet”
- Upplever att utformningen av skalet och BOA-systemet gör att passformen blir väldigt bra och jag får en känsla av att foten något mera ”omsluts” istället för att enbart tryckas ”nedåt”. Upplever inte heller några uppenbara tryckpunkter tack vare att vajern effektivare fördelar trycket än vad jag upplever att traditionella spännen gör
- Allmänt kvalitetsintryck och ett väl utfört utvecklingsarbete gör att jag inte upplever några barnsjukdomar
- Nu skulle jag aldrig köpa pjäxor utifrån utseende, men jag tycker att dessa faktiskt är riktigt snygga och har en sober och snygg färgsättning
- Grip walk sula så det är bekvämt och säkert att gå i pjäxorna
- Möjligheten att enkelt kunna mikrojustera hur hårt jag vill spänna åt gillar jag verkligen, väldigt användbart
- Det är enkelt att komma i och ur pjäxorna

Svagheter:
BOA-systemet bygger in en ökad komplexitet i pjäxan, vad händer om jag får problem med tekniken och vred eller vajer behöver lagas med kort varsel? Åker man mycket utanför pisten så blir vredet en öm punkt som kan vara utsatt träd och stenar. Hos den lokala skidshopen där du befinner dig så kommer det att vara enklare att hitta en lösning på att laga ditt traditionella spänne vs att laga BOA-systemet så att din skidhelg/skidsemester inte blir förstörd. Dock på sikt i takt med att BOA-tekniken blir allt mer vedertagen och den lokala skidshopen får tillgång till reservdelar så bör reparationsproblematiken minska.

En annan potentiell nackdel skulle kunna vara att BOA-systemet spänner åt hela foten (vrist och tåbox) i ett moment och det således inte går att välja t ex hårt tryck över vrist och ett lösare tryck över tåbox. I och för sig går det via det medföljande bottfittingkittet att lägga in en extra ”kil” över tåboxen för att skapa en tajtare passform där. För mina behov så har jag dock inte upplevt ovan som en nackdel, då vajern har gett exakt det tryck som jag önskat över både vrist och tåbox.

Sammanfattning:
BOA-tekniken är inte helt ny då den har funnits sedan början av 2000-talet, snowboardåkare och cyklister har kunnat snöra/spänna sina skor med BOA-system en längre tid. BOA-tekniken innebär att vi istället för spännen eller skosnören spänner en sko med hjälp av en vajer med ett finurligt vred. Nu har också tekniken förbättrats ytterligare vilket gör att det väldigt enkelt går att mikrojustera spänningen både hårdare och lösare.
Nu till säsongen 2023/2024 introduceras BOA-tekniken till oss utförsåkare av ett flertal tillverkare.

Jag har nu testat och har använt K2 Recon BOA under 10 skiddagar under våren 2023. K2 Recon ingår i K2s serie med all mountain orienterade pjäxor. Jag har använt pjäxorna till ett par Norse The Enduro och har åkt både pist och offpist. Mina egna Tecnica Cochise 130 DYN GW som jag använder i vanliga fall har en lästbredd på 99 mm och utifrån detta så har dessa pjäxorna passat min fot väldigt bra! Jag har haft pjäxorna i samma storlek som jag brukar ha och jag har inte heller haft anledning att utföra någon ”bootfitting”. Liners är möjliga att värma men jag har valt att inte värma dem för att istället åka in dem vilket jag tycker är en fördel om man har möjlighet till det.

I ärlighetens namn så hade jag rätt ont i fötterna under de första 2,5 dagarna men därefter så har liner formats till efter min fot och efterföljande dagar så upplevde jag pjäxorna som väldigt komfortabla. Inga problem att ha pjäxorna på sig en hel dag!

Är BOA-tekniken en game changer? Nej det är ingen innovation som uppenbart kommer att förändra skidåkningen, teknologin klassar inte ut den traditionella teknologin med spännen. Men konceptet är här för att stanna och vi kommer säkerligen över tid att se allt fler tillämpningar av BOA och fler tillverkare kommer efterhand att haka på trenden är min gissning. Jag tror också att det överlag krävs ytterligare utveckling av skalens utformning och design för att fullt ut kunna dra fördel av BOA-tekniken. Det är fortfarande så att när jag spänner åt hårt att foten trycks nedåt och inte omsluts i samma utsträckning som jag hade önskat, trots att konceptet är en avsevärd förbättring vs pjäxor med traditionella spännen. Det skulle också vara intressant att jämföra om det skulle bli någon skillnad om vajerns placering av ”fästpunkterna” över skalet (höger/vänster) skulle ha ett längre avstånd mellan varandra huruvida skalets förmåga att omsluta foten skulle förändras.

Kan jag rekommendera dessa? Jag har nu efter vårens 10 testdagar beslutat mig för att faktiskt ersätta mina Tecnica Cochise 130 DYN GW med dessa K2 Recon 130 BOA, hur tolkar du det!? Jag gillar K2 pjäxorna skarpt och mina Tecnica börjar det bli dags att ersätta. Jag har inte heller behov av pjäxor med gåläge till denna setup då det har visat sig att när jag turar så fördrar jag att använda mer topptursinriktade setups istället. Om du är i färd med att köpa nya pjäxor i närtid så kan jag varmt rekommendera några med BOA-systemet, dock är konceptet som sådant inte anledning att egentligen byta ut ett par väl fungerande pjäxor som du trivs med då det inte är en total game changer.