Extrem Opinion

Extrem Opinion
Kategori: Offpistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Extrem
Årsmodell: 2015
Mått (Nos/Midja/Bak): 142/118/132 mm Svängradie: 23.00 m Vikt: 4500 gram (187 cm)
Storlekar: 187,194 cm
Pris: 6999 Kr
Tillverkarens beskrivning
ISPO Gold Award vinnare 2014 för den mest exceptionella friåkningsskidan i världen! Opinion är den första crowd-utvecklade skidan någonsin, skapad med hjälp av hundratals engagerade skidåkare i en forumtråd med 1.500 svar, 700.000 besök och ett års utvecklingsprocess. Opinion är optimerad för att släcka din pudertörst och för att låta dig dominera i slask och annan mjuk snö, men samtidigt kunna åkas med rejält med tryck i pisten. Kort och gott är det en lagom lekfull skida som ändå har pondus och pallar kraftfull åkning, vart du än styr spetsarna.

Den harmoniskt indragna skärning ger tillsammans med vår low-rise rockerprofil en skida som är en fröjd att umgås med i alla typer av snöförhållanden. En fantastisk balans och ett oöverträffat flyt i puder ackompanjeras av ett bra bett och en trygg känsla på hårda snöförhållanden. En stavlimmad blandträkärna av spänstig poppel och stabil bok ger i kombination med det ultralätta rymdteknikmaterialet Tubecomb i tip och tail en skida som är lekfull och lätt i manövrar, men som samtidigt visar full prestanda i hög fart över ojämnheter och på hård snö.

Läs hela produktutvecklingsprocessen på: www.freeride.se/opinion

(Officiell information från Extrem)


Forumämnen om Extrem Opinion

MnO&Co presenterar: PROJECT OPINION  »
Hjälp med val av puderskidor  »
Allroundskida för alperna  »
Skidor som liknar Salomon rocker2?  »
Off-pist lagg för nybörjare, hjälp!  »

Vad tycker du om Extrem Opinion?
5
4
3
2
1
Cary Karphammar
Cary Karphammar (Gäst)
2019-02-21
Styrkor:
Underbar i puder och vårsnö, sorbesnö.

Svagheter:
Blir fladrig i höga hastigheter vid liten snötillgång.

Sammanfattning:
Kul skida, åkt på skidorna sen 2015 o de hänger med än.....

Årsmodell: 2015
Åkstil: Allt.
Testad längd: 194 cm
Åkarens vikt: 100 kg
Åkarens längd: 186 cm

Vattendroppe
2019-01-05
Styrkor:
Detta är en extremt (pun intended) kompetent puderskida som samtidigt är förvånansvärt allsidig. Jag har varit på säsong i Japan tillsammans med den, där jag haft en uppsjö olika puderskidor att välja mellan, men gång efter gång har det slutat med att jag ändå sträcker mig efter Opinionen. Likaså har den varit med till alperna och även där blir det skidan jag sträcker mig efter som daily driver.

Även om det finns skidor som är lite mer lekfulla i riktigt bra snö så måste de offra väldigt mycket av det andra för att komma dit. Jag tycker Opinionen träffar den perfekta avvägningen mellan puderprestanda och "det andra" för en skida som är väldigt inriktad på puder. Om jag bodde permanent i någon snöhåla i Japan skulle jag nog äga ett ännu mer specialiserat pudervapen, men med mindre än det ser jag verkligen ingen anledning att gå mer extremt ut på den skalan.

I jämförelse med många liknande skidor har den en ganska jämn flexprofil, vilket jag tycker gör att den blir bättre i pist i höga farter. Bettet blir lite sämre än jämfört med en skida som har lite styvare under foten, men de skidorna kompenserar ofta med lite mjukare tip- och tail för att behålla puderkänslan - vilket leder till fladder när det går fort. När jag kör Opinionen är pist mestadels en transportsträcka mellan åk för mig, så då tycker jag att snabbhet trumfar bett.

Svagheter:
Även för en skida som är allsidig i den här storleken så finns det begränsningar när det är kul att köra på 118 mm midja. För nordiska förhållanden skulle jag föredra en något smalare skida (kanske Opinion 108?).

Sammanfattning:
Detta är en skida som jag har ett speciellt förhållande till, så jag kan definitivt vara jävig, men jag ser inte fram mot den dagen mina måste förpassas till ett sällare liv i puderskidhimmlen. Det kommer vara en dag med stor sorg. Helt enkelt den vassaste puderskidan jag testat.

Som en "onequiver" är det inte en skida jag skulle rekommendera, men som en "daily driver" i ett quiver för åkaren som är fokuserad på att åka utanför pisterna på orter som är benägna att få lite mer snö är den helt enkelt perfekt.

Årsmodell: 2014
Åkstil: Dessa skidorna går nästan uteslutande i djupt puder
Testad längd: 187 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 180 cmLinton
Linton (Gäst)
2018-11-02
Styrkor:
Mjuksnö pisten och overall

Svagheter:
När det är isigt

Sammanfattning:
Bra överallt

Årsmodell: 2014
Åkstil: Puder och pist
Testad längd: 187 cm
Åkarens vikt: 72 kg
Åkarens längd: 180 cm

Cary Karphammar
Cary Karphammar (Gäst)
2017-07-19
Styrkor:
Går lika bra i pist som off. Även helt ok i vårsnö.

Svagheter:
Har inga.

Sammanfattning:
Bra skida för hela berget.

Åkstil: Hela berget. 30 dagar i Åre med avslut i Riksgränsen i maj.
Testad längd: 194 cm
Åkarens vikt: 98 kg
Åkarens längd: 187 cm

D_B
2015-01-26
Styrkor:
Lekfulla och lättåkta

Svagheter:
Instabila i lite fart trots sin bredd, alldeles för mjuka

Sammanfattning:
Bra försök att göra en rolig allroundskida som tyvärr slutat med att det blivit nån slags nybörjaremodell.

Åkstil: Pist, Puder (parkdagarna är över)
Testad längd: 187 cm
Åkarens vikt: 81 kg
Åkarens längd: 180 cm

talgdank
2014-12-03
Styrkor:
Bra på allt.
Priset.

Svagheter:
Kommer inte på något.

Sammanfattning:
Känndes som att åka på K2 annex 118 (också prisvärd).
Årets mest prisvärda skida om man ser till kronor /prestanda.

Åkstil: offpist
Testad längd: 187 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 181 cm

Mountain_Man
2014-04-04
Styrkor:
Lättmanövrerad i alla typer av snö. Flyter fantastiskt bra i lössnö oavsett om det är torrt och fluffigt eller blött och tungt. Extremt lätt att hantera när snöföhållandena skiftar (under ett åk) tack vara att skidan är så neutral, gör vad du "ber" den om, varken mer eller mindre.Stabil utan att vara tråkig!

Svagheter:
För odämpad för att gå riktigt bra på hårt och slagit underlag.

Sammanfattning:
Jag kör mina Opinion 194 cm med ett par Atomic Tracker 13 monterade på -3,5. Har hunnit med de mesta i skilda snöföhållanden förutom riktigt stor åkning i lössnö och uppkörd snö. Däremot en hel del skogsskidåkning i både torr och blöt lössnö. 194 är en storlek störra än 187 på alla sätt, längre, hårdare och klart stabilare.

Pist
Skidorna är helt OK i en frusen hård pist och kantgreppet är på topp, men här finns det betydligt bättre redskap för att det ska bli riktigt roligt. Skidan är för bred, för mycket rocker och framförallt för odämpad för att glänsa på detta underlag. Är pisten däremot "mjuk" händer det saker, skidan vaknar till liv och blir riktigt underhållande. Lätt att lägga på skär i både stora och snäva svängar med minimal kraftinsats, känns förvånsvärt stabilt och tryggt även i relativt höga hastigheter. Är pisten dessutom uppkörd och småpucklarna börjar byggas upp blir det ännu roligare, bara att köra på, skidan känns oerhört trygg. Dyker det upp några isfläckar här och där är det bara att trycka i kanten som sitter direkt!

Lössnö
Frapperande bra flyt i lössnö. Begreppet planande åkning kommer till sin rätt och känslan är mer att surfa ovanpå snön än att köra nere i den. Här märks det att skidan är i sitt rätta element. Busenkelt att köra lössnö, det enda problemet är möjligtvis att den flyter lite för bra för en "oldschoolare" som jag. Mer "surf" än "pump"! :-)

Blandade förhållande
Här kommer skidan med sin neutrala karaktär verkligen till sin rätt. Bara att köra på ... från stenhårt till löst till bristande till blötsnö. Skidan överraskar inte utan behåller sitt neutrala beteende oavsett underlag. Detta är nog det som jag är allra mest imponerad av.

Sammanfattningsvis en grym freerideskida som levererar fantastiskt på alla underlag förutom hårt och slagigt (men för det finns ju andra verktyg). OBS! Detta gäller 194 cm.

Årsmodell: 2014
Åkstil: Oskolad men stabil över hela berget
Åkarens vikt: 94 kg
Åkarens längd: 186 cm