Hendryx Purple Haze

Hendryx Purple Haze
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Hendryx
Årsmodell: 2015
Mått (Nos/Midja/Bak): 134/100/128 mm Svängradie: 16.00 m Vikt: 1688 gram (164 cm)
Storlekar: 164,172,182 cm
Pris: 7790 Kr
Tillverkarens beskrivning
Purple i helt ny skepnad för i år.
Välj en lätt turbindning och du har en lätt skida för toppturer med grymma åkegenskaper eller sätt på en vanlig alpinbindning och du har en kombo för hela berget, pist som offpist!
Skidan har fått en helt uppdaterad konstruktion, nya rockerkurvor, nosradier samt böjkurvor.
Konstruktionen är modifierad med kolfiber vilket gjort att vi kunnat tunna ur skidorna och därmed lätta dom rejält. Vi har dessutom dämpat skidorna bättre genom att ersätta det gamla gummit med ett "supergummi" i konstruktionen.
Nya böjkurvor, nosradier och rocker/spann kurvor samverkar och ger en funktion som vi kallar "Dynamic Rocker". Detta är ett nytt koncept som gör att vi får en skida med kortare och lägre spetsar som minimerar vibrationer då det är hårt samt ger en lång kontaktyta för stabilitet och kontroll. Men så fort du kör ut i mjuk snö sätter sig skidan i spetsarna och erhåller kraftigare rocker. Summan blir att skidorna blir lugna på hårt underlag men samtidigt har grymt lyft i lössnö!

(Officiell information från Hendryx)


Forumämnen om Hendryx Purple Haze

Hendryx Purple Haze i lössnö?  »
Val av nya skidor för 70% pist 30% offpist  »
Nya tjejskidor  »

Vad tycker du om Hendryx Purple Haze?
5
4
3
2
1
free_fall
2020-01-02
Styrkor:
Otroligt allround.
Fantastiska i långa carvingsvängar.
Stabila vid alla typer av ojämnheter

Svagheter:
Lekfullheten i puder.
Planande flyt i puder.

Sammanfattning:
Skidan är fantastisk på många områden men glänser nästan mest i mjuka pister, där är den oerhört rolig.
I offpisten klarar den av allt som kan dyka upp från hårda, branta trixiga partier till öppna fält.
I lössnö trivs den bäst i korta svängar, när man släpper på och vill att skidan ska plana upp på snön gör den inte riktigt det upplever jag. Den är aningen för styv för att det riktiga flytet ska uppnås.

Årsmodell: 2012
Åkstil: Offpist, Puder, Pist
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 100 kg
Åkarens längd: 180 cm

encanto
2018-06-05
Styrkor:


Svagheter:
Lite breda och bindningarna kan haka i varandra när det är trångt. Men skit i det. Jag ska sova med dessa till nästa vinter.

Sammanfattning:
De är som en magisk flygande matta. YES! Äntligen har jag hittat hem!!!

Åkstil: Alles. Stora svängar i hård pist känns som att jag sitter i en Bugatti Veiron. Hastigheten bara ökar och ökar.

QRikard
2015-05-20
Styrkor:
Pist:
I pisten känns midjan så det är lite att kanta men väl på kant är det som att åka på räls, det krävs hyfsat bra teknik och lite fart/tryck för att få något liv i dom (jag är inte riktigt där än). Dock hoppas jag på att dom mjuknar lite med tiden och att min teknik förbättras så blir det nog bara roligare. Jag har aldrig fått dom att kännas instabila (bara otränad och tekniskt underlägsen), däremot är dom inte gjorda för att lägga en 11 rakt ned i falllinjen på grund av den lilla radien kommer dom att vilja småhugga i bakkanten och kännas otrygga/nervösa. Fladder har jag aldrig upplevt, dom är mjukare fram men fortfarande styvare än mycket annat på marknaden (i samma kategori).
Dessa skidor ska köras aktivt och gärna på skär, där levererar dom stort. Dom belönar bra åkning men går att sladda och slöåka på också men dom strävar ändå mot skär och mer fart.

Uppkört:
Här börjar det bli kul, riktigt kul. PH är tillräckligt styva för att du ska kunna välja att ligga på framåt och pressa igenom mjuka puckar på skär. Samtidigt är spetsen bred så lite mindre tryck går det att hoppa över det mesta, det gäller bara att ha koll på tekniken så blir det riktigt kul åkning av det hela. Allt handlar om teknik och aktiv åkning, bara stå på rakt utför så är dom ingen höjdare i min mening men på kant så är det en helt annan skida då är det bara teknik och styrka som sätter stopp. Jag uppskattar nästan uppkörd puder mer än orörd, det blir mycket lekfullare åkning och mer alternativ tekniskt sett jämfört med att bara ligga och surfa ned. Skidorna trivs även bättre när det är lite stabilare så det går att trycka till riktigt i svängarna.

Slask:
Som en blandning mellan uppkört och puder alltså riktigt roligt. Om det inte är genomslag så är det otroligt rolig och givande åkning, antingen surfa uppepå och sladda över/hoppa på alla små vallar som finns. Alternativ trycka ned kanten och lägga en räls i snygga S-svängar genom alla vallar hela vägen ned.

Puder:
Hendryx PH är alldeles för styva (väldigt liten rocker) så det är inga problem att få nosen att dyka ned (detta är jämfört med moderna puderskidor som är längre och med mycket rocker).
Kortare svängar däremot är störtkul, bara att jobba mycket i vertikalen och pressa ut skidan så gör det inget att nosen är under snön ibland den är tillräckligt mjuk och bred (progressiv rocker) för att skidan ska jobba upp igen lagom till nästa sväng. I puder behövs mer teknik och aktiv åkning för att dom ska komma till rätta men för oss som gillar att svänga och åka aktivt är det desto roligare när allt faller på plats. Bakåtvikt är ingen höjdare (oavsett före), dessa skidor vill ha tryck framåt eller centrerat för att leverera någon vidare åkning. Behöver du få upp spetsarna är det nästan alltid bättre att pressa ned skidorna i sväng och låta spetsarna jobba upp.

Jag har åkt mycket på ett par nordica fire arrow 80 pro 2013 (http://www.freeride.se/prylar/skidor/2013/nordica/fire-arrow-80-pro.html). Älskar denna skidan som fungerar i alla fören inkl puder men kräver teknik därefter eftersom den är relativt smal i midjan. Hendryx PH beter sig förvånansvärt lika men klart bredare med allt vad det innebär, och känns klart styvare men det beror nog mer på att mina fire arrow mjuknat med tiden...

Angående hendryx och rocker/early rise gillar jag deras koncept. Dom är lite mjukare fram (och löjligt breda) för att spetsen ska jobba lite mer uppåt i djupsnön men rockern är tillräckligt liten och styv för att "hela" kanten ska ligga i backen på skär för att inte tappa prestanda i hårdare före och bli fladdrig som många andra skidor med mycket rocker. Jag tycker detta funkar bra, för i hårt före är det riktigt svårt att kompensera fladder med åkteknik däremot i puder går det bra att ändra teknik och få en styvare skida att poppa upp och bli rolig.

Svagheter:
Färgen, Betydligt mörkare lila och ganska matt, diskretare och rätt stilrent men väldigt olik bilden på nätet.

Bredden är lite jobbig om man går på tur, först måste man hitta 140 mm stighudar att skära till för att ha kantgrepp hela vägen fram. Sen gör bredden att det blir ganska jobbigt att gå på skrå när det är hårt, vridmomentet tar på fötterna och knäna. Kortare turer fungerar det bra men detta är ingen skida för den som vill gå långt trots att vikten på årets version är klart rimligare (ca 2kg/skida i 172) så är den inte lätt.

Se ovan för kommentarer om underlag. Men överlag så ser jag inga direkta "svagheter" på skidan utan den är nischad, så nackdelarna känns avvägda och som en rimlig kompromiss mot fördelarna.

Duckstance:
Jag har monterat mina med inserts så jag kan välja att ha bindningen i duckstance enligt rekommendation eller normal montering 1 cm bak från boot center linjen. Skillnaden är ganska marginell efter det jag testat men jag tyckte åkningen blev behagligare med normal montering kan dock inte förklara exakt varför. Jag blev inte frälst av duckstance men testa, jag ska åtminstone prova lite mer för det kan ha en poäng.

Sammanfattning:
Vill du ha en ren puderskida och surfa nedför fjället med resten av banan-rocker gänget är detta troligtvis fel skida. Vill du däremot kunna åka på hela berget alla dagar och är beredd att träna lite teknik blir det nog desto roligare med ett par PH.

Hendryx känns ganska nischade mot en aktiv åkare med bra teknik som prioriterar prestanda på hårt/uppkört före än flyt i puder. Gillar du inte detta konceptet så blir det en riktigt jobbig skida som fort lever ett eget liv och du har inte mycket att säga till om. Alla som gillar eller strävar mot aktiv och teknisk åkning kommer troligtvis vara desto lyckligare i längden.

Inte optimala för turande men fungerar, dock är det 2015 års modell som gäller om man vill gå på tur eftersom dom äldre modellerna är betydligt tyngre även om 2015 inte är någon lättviktare...

Åkstil: Puder, uppkört, slask, pist och allt däremellan med aktiv fartkontroll, gärna kortare svängar.
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 60 kg
Åkarens längd: 170 cm

CalleBoart
2015-03-16
Styrkor:
Funkar precis överallt!! Är det stenhårt, kör bara! Är det trångt i skogen, kör bara! Är det uppkört, bara att köra där med! Och när det är puder, du behöver inte ens tänka!

Svagheter:


Sammanfattning:
Grymmaste all mountain skidan du kan äga! Fy satan, dra mig i svansen och däng mig i backen!! Helt makalösa!

Åkstil: Freeride
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 74 kg
Åkarens längd: 170 cm

GoranC
2013-02-27
Styrkor:
Väldigt allround, en riktig allmountainskidor
Stabil, lättåkt, väldigt bra bett i alla fören
Känns inte alls så bred sonden är med duckstans

Svagheter:
Inga längre, tyckte dom hade dåligt isbett men en slipning rådde bot på det

Sammanfattning:
Efter att ha åkt i drygt 20 dagar på skidorna i alla fören kan jag inte annat än vara nöjd
Jag valde PH före Funken då jag ville ha en lite mjukare (om nu en HX kan anses mjuk) skida som inte alltid behöver åkas i max.
Skidorna funkar för allt och har lyft mitt skidåkande ett par snäpp. Tyckte först att isgreppet var kasst men en omslipande rådde bot på det. Med nyslipade knivskarpa kanter går dom som på räls även på den hårdaste kanonsnön. Från fabrik hade dom inte alla det bettet.

Årsmodell: 2013
Åkstil: Allt förutom park och puckel. Fort med mycket sväng och G-krafter
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 193 cm

blomman67
2013-01-07 (Ändrad: 2013-01-29)
Styrkor:
Kantgreppet är ootroligt, många har sagt det förut jag säger det igen. KANTGREPPET sinnessjukt bra = )
Så fort du påbörjat svängen så sitter dom som gjutna i snön, omöjliga att misslyckas med. DU blir en bättre åkare .
Väldigt lätta att slöåka med, om du vill gå ur skäret så är det bara att släppa lite tryck så kan du sladdsvänga hur lätt som helst, lättåkta .

I 15-20 cm Sverigedump så gör dom inte bort sig heller, flyter på bra.
Härligt lättmanövrerade i skogen, man kan åka långsamt men dom svänger lätt ändå.

Svagheter:
Ibland kan skidan kännas liite kort i offpisten, kanske mest mentalt, den är ju ganska bred men ser : ) kort ut framför pjäxan .

Sammanfattning:
Den optimala skidan för pisten, uppkört eller manchester GRYMMA, jag har inte provat en bättre allround skida med pistinriktning än Ph´n och jämför då mot Nordica Patron och Skilogik´s Howitzer , 2 härliga skidor i pisten dom med. I offpisten när det börjar bli mycket snö dvs 15 cm nysnö och över, känns det som om att den hade kunnat vara liite längre men jag tror nog att det är min brist på bra teknik och min ovana på mittmonterade skidor som gör mig lite skrajsen för att hamna på näsan .

Åker 40 dagar/år mestadels i pisten men hinner med 2v i Björkliden och Gränsen där det bara blir offpist/puder.
Är avancerad i pisten men lär mig fortfarande i offpisten.

Edit: Har testat dom i pudret ordentligt nu och måste säga att för att vara så djävla bra i pisten så blev jag chockad över hur bra dom går i 20-30 cm puder, för att inte tala om uppkört puder, man kan satsa i princip hur hårt som helst : ) Dom gör helt enkelt inte bort sig någonstans .

Årsmodell: 2012
Åkstil: Pist 70% offpist 20% puder 10%
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 82 kg
Åkarens längd: 179 cm

rawland
2011-03-06
Styrkor:
En enormt kraftfull skida som kräver kraftfull åkning. Har du den egenskapen blir man stålmannen tillsammans.
Total kontroll i höga farter är jämnförbar med tävlingslagg.
En bra åkare blir dubbelt så bra med Purple Haze.

Svagheter:
Kräver nästan att du alltid ligger på skär, stå rakt upp & ner på dem så kan de bli fladdriga. Men vad kan man begära med en midja på 110 cm.
Om du kört på i fullt ös och är slutkörd till eftermiddagen kan det vara läge att byta lagg. Om du inte är med på dessa så lever de ett eget liv, likaså om man kör sakta (transport sträckor)
Grafiken är helt enormt snygg, folk glor och ger kommentarer inget snack. Men till skillnad från de stora märkena är ytan relativt mjuk vilket gör att kanterna ganska snabbt blir nötta.

Sammanfattning:
Jag tyckte leverantörsbeskrivningen kändes lite overkill.... det var innan jag ställde mig på dem.

Håll Käft!!!

Jag köpte skidorna främst för friåkning, vilka de är helt underbara till. Men i pisten erbjuder dessa upp till fajt utan dess like. Som tidigare skriver tar det ngr åk innan JIMI accepterar dig som kompis. Men när detta sker är det som en ny värld av carving öppnar sig.
Har med tidigare skidor ofta tappat greppet när man pressar det yttersta och vill lägga i axeln, men med dessa kan du pressa, pressa till den yttersta gränsen av newtons lagar.

Jag har känt att jag stått still under senaste åren, kört på Dynastar Legend senaste 2 sänsonger. Bra skida inget snack. Men efter ngr dagar med mina purple känns det som jag utvecklats enormt. Kan bara glatt konstatera att detta är en material sport :)

Har du pengarna köp och njut!

Årsmodell: 2009
Åkstil: Pist, Puder & Park
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 174 cm

michka
2011-02-14
Styrkor:
Grymma i pist hårt som mjukt, man kan pressa dom bra mycket längre än vad man tror!
Grymma i offpist bär mycket bättre än vad jag trodde att dom skulle göra och skogsåkningen är magisk!
Jag tycker att dom är väldigt lättåkta även om jag vet att vissa inte tycker det.
Sjukt snygga!

Svagheter:
Har inte hittat några än efter mina ca 30 dagars skidåkning.
Många gnäller på priset men är helt klart värt det!

Sammanfattning:
Jag har inte testat någon bättre skida med dom här måtten som klarar ALLT lika bra som den här skidan.
jag har inte ångrat mitt köp en sekund!
Folket på Hendryx är också sjukt hjälpsamma och tar sig verkligen tid om man har problem eller frågor så all cred till dom!
Har precis köpt ett par 917 och så förväntningarna efter PH är väldigt stora!

Årsmodell: 2011
Åkstil: Pist-puder
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 187 cm

fritte71
2010-03-31
Styrkor:
Grymt nice i pisten, riktigt nice grepp och fungerar pefekt i 3 meter bottenlöst puder flyter som en dröm!!
Har kört dem 2 säsonger o de e sjukt bra

Svagheter:
Pris

Sammanfattning:
En riktigt bra all mountain skida!
Har monterat en marker duke i lite duck stance o de fungerar riktigt bra!

Årsmodell: 2007
Åkstil: Puder / Pist
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 78 kg
Åkarens längd: 176 cm

Ace_DG
2009-03-30
Styrkor:
Jag har kört MM:s 182:or några timmar i pist, en inte heltäckande test på något vis. Styrkor då? Allsidigheten, dom verkar klara det mesta, imponerande. Jag körde djupa länga carves i rätt hög hastighet, kändes helt ok! Bredden på dom känns ovan i början och fördröjer kantbytet något, men man vänjer sig. Pendelåkning a' la SL-carvers, dvs aktiva snabba kantbyten, jodå det gick, men med lägre svängfrekvens förstås.

Egenskaperna på lösa underlag och i puder kan jag inte uttala mig om, men MM vet att berätta, och jag vet var han brukar åka och hur han åker, så de borde var helt ok.

Svagheter:
Dom kunde vara 5-10 cm längre, jag gillar långa lagg. Mest en känsla bara. Duckstancen, mycket snack om det här FR, kände jag inget av ärligt talat. Nu var det här paret rätt moderat vinklade säger MM.

Sammanfattning:
Tja, en märklig lagg! Jag vill gärna prova dom på andra underlag innan jag släpper till 4:an eller 5:an. Jag är ute efter nya offpistverktyg framöver och Hendryx' produkter har verkligen svingat sig högt upp på intresseskalan, mest pga allsidigheten

Årsmodell: 2008
Åkstil: I år bara pist, jag erkänner, SL- och GS-racestock, men det kommer nya vintrar...
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 183 cm