Moment PB&J

Moment PB&J
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Moment
Årsmodell: 2016
Mått (Nos/Midja/Bak): 129/101/121 mm Svängradie: 15.00 m (162 cm)
Storlekar: 162,172,182,188 cm
Pris: 5899 Kr
Tillverkarens beskrivning
We’ve never heard anyone say, “if it ain’t broke, don’t make it better.” We added semi-cap construction to make our definition-defying, park-friendly, all-mountain mid-fat a whole grip tougher than before. How are you going to feel the toughness? That depends on how belligerent you get after you and the PB&J have been sitting at apres and it starts talking trash.

(Officiell information från Moment)


Forumämnen om Moment PB&J

Köpråd Allmountain  »
Wailer 112, Sir Francis Bacon eller ?  »
Val av nya skidor för 70% pist 30% offpist  »
Längd och dilemma...  »
Skidval och generell fundering ang monteringspunkt  »

Vad tycker du om Moment PB&J?
5
4
3
2
1
Pillard
2021-01-14
Styrkor:
Löjligt lättåkt och allsidig

Svagheter:
Lite diffus på skär och ingen direkt pop

Sammanfattning:
Jag är nästan partisk här då jag har åkt på storebror Bibby Pro i många år såsom enda skida. PB&J är egentligen samma skida men med 16mm smalare midja.

I bägge fallen handlar det om rejält styva skidor med en lekfull shape. Många skidor försöker att vara "snälla" och lättåkta genom att vara mjuka. Personligen föredrar jag Moments variant där man får en skida som är rejält styv och förutsägbar men där shapen, med en tydlig twinrocker får en skida som är väldigt lättåkt i varierad terräng. Problemet med mjuka skidor uppstår ofta när man ger sig ut på ojämnt underlag. Skidan blir oförutsägbar då den hela tiden böjs väldigt olika. En styv skida blir mer förutsägbar men med en klassisk shape blir den styva skidan omöjlig för icke-experter att hantera. Med Moments shape försvinner det problemet. Bibby är den skidan som lärt mig att åka offpist och skog, mestadels tack vare detta.

Nu ville jag ändå gå ner lite i bredd och komplettera quivern med en lite rimligare midjebredd för resortåkning i Sverige. PB&J var ju det självklara valet och den levererar direkt. Oavsett underlag så styr skidan dit du pekar tårna. Det finns inga inga tendenser till att skära fast eller någonting.

Radien är relativt lång +25m så det är ingen skida du ligger och carvar i brant pist men den går förstås att köra på skär när det flackar ur. Den släpper dock gärna skäret och sladdar ut. Övergången mellan sladd och skär är dock närmast sömlös. I kort sladdsväng upplever jag att den går riktigt fint, även i en stenhård pist. Inga bredlaggshack faktiskt, det är möjligt att det är styvheten och dämpningen som ligger bakom det.

Tyvärr har jag inte kunnat testa den i djupare snö ännu men jag räknar iskallt med att den kommer att uppträda som en Bibby men lite smalare. Det innebär att den inte kommer att surfa på snön (det gör inte ens Bibby på 118mm) utan den kommer gå tryggt och förutsägbart genom snön. Delvis beror detta på styvheten då nosen inte böjs upp på ytan. En fördel med detta är dock att svängbeteendet blir konsekvent istället för att förändras i om att nosen böjs upp väldigt mycket mitt i sväng vid tyngre snö.

Kort sagt så är det en löjligt enkel och intuitiv skida som gör att du inte behöver åka omkring och fundera på vad du gör utan du kan fokusera på att ha roligt, hoppa på små features och allmänt ha kul.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Allt möjligt
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 188 cm

Christian2010
2013-02-18
Styrkor:
PB&J är en vansinnigt trevlig bekantskap!

Kanske den mest allround skida jag någonsin åkt på: Otroligt intuitiv i åkningen: Du tänker det; Den har redan gjort det! Skidan är förvånansvärt styv och ger en del tillbaka, trots ganska generös tip/tail-rocker. Smidig tack vare rocken, som ger den oväntat bra lyft i lössnö, trots en modest 101 midja. Blev själv förvånad över hur fint flex och tip/tailrocker smaverkar till att skapa en bra kamrat som inte räds någon typ av förhållanden. Har tidigare främst trivts med tiprocker och velat ha bakänden som vanligt/moderat twintip, men här tycker jag fördelarna överväger.

Hanterar som sagt vad du än möter utan problem, och är dessutom ruggigt pålitlig.

Svagheter:
För mig som är synnerligen traditionellt skolad kan jag ibland tycka att returen i pist fattas, pga tailrockern. Visst får du lite skjuts, men långt ifrån någon WC/GS-upplevelse: Snarare är offpistegenskaperna prioriterade, vilket gjort att "race-feelingen" inte är riktigt där i pist. Att åka pist går riktigt bra, upplevelsen är extremt lik att åka Rossis S3: Snabb som attan i växlingarna, men tack vara att PB&J är rejält mycket styvare känns den inte lika vek (Ställ dig på en puckel med S3:an, så ser du hur mycket den flexar).

Sammanfattning:
En fantastisk skida, kort och gott. Jag snurrar en del skidor, ger dem en säsong och säljer av dem, men PB&J kommer jag behålla som en grym varjedagskida: Den gör nämligen precis allting och offrar inte särskilt mycket någonstans (Tappar som sagt endast i riktigt hård piståkning) – Trots att jag är rätt rejäl bär 188:an upp mig bra, jag skulle bäst likna den vid en lysande kombination av en rejälare Rossi S3 och en snällare Katana.

Som en del i ett 2/3-koger för vardagsoffpist och piståkning är PB&J formligen lysande.

Världsklass, Moment!

(Låter det överdrivet positivt? Well, jag gillade den så mycket att jag fick tanken "Om den här var fetare skulle det vara en MAGISK puderskida" och gick raka vägen och skaffade "storebror" Bibby Pro. Samma flex/shape fast bredare. Så bra är den).

Årsmodell: 2013
Åkstil: 20 Pist 80 Puder/Kartong/Uppkört/Himmel/Helvete
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 192 cm