Salomon CZAR

Salomon CZAR
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Salomon
Årsmodell: 2012
Mått (Nos/Midja/Bak): 133/114/123 mm Svängradie: 54.90 m (190 cm)
Storlekar: 190 cm
Pris: 6500 Kr
Tillverkarens beskrivning
Salomon teamets skida för all typ av terräng. En väl avvägd kombo av Powder Rocker, normal Camber och Twin tip design gör att skidan passar vid all typ av åkning och alla typer av landningar såväl fram- som baklänges,

(Officiell information från Salomon)


Forumämnen om Salomon CZAR

MnO & Co:s Skidtest 2012  »
- MnO&Co:s Skidtest 2011 -  »
Offpistskida för tjejer.  »
Lugnare skidor  »
hjälp efter utebliven skida - allround med rocker!  »

Vad tycker du om Salomon CZAR?
5
4
3
2
1
Adam
Adam (Gäst)
2014-03-07
Styrkor:
Har endast åkt på denna skida en 1 vecka men jag kan säga att jag är imponerad!. Skidan är verkligen fartstabil, den går som ett spjut ner för berget, i lössnö och i pisten. Har du en del benstyrka och är en bra skidåkare så kan man verkligen få riktigt goa svängar. I höga farter är den hur grym som helst, den bästa skidan jag åkt på! Bra bredd på skidan, inte för bred så att det går att ta ner sig i pisten men tillräckligt bred för att få riktigt gött flyt i lössnön. Den långa rockern gör att skidan sällan dyker ner i lössnön och man behöver inte landa med mkt bakåtlut för att klara en landning i riktigt djup snö.

Svagheter:
Håller inte helt med ovanstående recension. Vill inte hålla med om att skidan är lättmanövrerad för det tycker jag absolut inte, Man måste vara stark i benen och ligga på hela tiden för att få skidan att svänga i låg till medelfart, i hög fart svänger den lättare. I pisten behöver man åka riktigt snabbt för att få skidan upp på kanten då svängradien är enorm (54m tror ja). Skall man åka i pisten så skall man välja en brant backe för att få upp den farten skidan kräver. Skulle vilja att skidan hade lite brantare rocker, rockern är lång men inte så speciellt brant eller hög. Förstå inte riktigt varför man inte kan göra brantare rocker för den rockerbiten av skidan är ändå helt meningslös i pisten, det spelar ingen roll om det är 1cm hög rocker eller 5cm.

Sammanfattning:
En riktigt bra skida för den som är stark i benen och vill få ut mycket av sin offpiståkning. Man bör vara god till avancerad skidåkare för att få ut full potential av skidan. Är man inte tillräckligt stark eller bra som skidåkare så är det lätt att skidan sticker iväg och man kraschar. Som en offpistskida vill jag ge den 4,5/5. Den skulle kunnat vara lite mer lättsvängd i lägre farter och med lite brantare rocker. Tro inte att den inte går att svänga med i lägre farter, det går bra men då måste man ta i en del. Som en pistskida vill ja ge den 3/5, Den är absolut inte helt meningslös i pisten men man behöver vara i attackmode hela tiden och köra men en jäkla fart för att få den upp på kanterna, utan farten är är det bara att ploga/kasa ner.

Åkstil: Puder, offpist
Testad längd: 190 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 183 cm

EricJacobsson
2014-01-07
Styrkor:
Skidan är enormt fartstabil och lättmanövrerad i höga farter. Lägg den på kant och våga håll kvar så har du svängar likt en GS-skida. Med nyslipade kanter har du möjlighet att rädda upp situationen på blåis, visserligen med mycket kraft på dalskidan. Tyngden på skidan hjälper till nått enormt när du plöjer ner för pisten under det sista åket då det är uppkört. Lekfull pop i tallen och stabil i luften. Midjan stämmer inte överens med uppgifterna här på freeride, midja är 111mm. Det jag gillar väldigt mycket med skidan är att det är lite rocker i bak på skidan, den blir mer användarvänlig för någon som fortfarande vill stå på en fin manchesterdag.

Svagheter:
Skidan kräver ständigt fokus från dig, vill du slappna av så finns risken för att skidan sticker iväg. Visst går den att kasta runt i parken men användningsområdet känns inte direkt påtänkt när de gjorde denna skidan. Det enda jag har att jämföra med är dynastar cham-serien och får allt att säga att denna skidan genomstrålar mindre svagheter i mitt tycke.

Sammanfattning:
En skida som jag anser passar i stort sett överallt, stora svängar i hög fart ner för bergets baksida eller pisten. Något svårt att ta sig igenom tät skog och puder med den tunga vikten som gör sitt, men om du som åkare är stark så är det inte allt för problematiskt. Man får inte va rädd att stå på i någon situation utan bara förlita sig på att med fokus och den benstyrka som krävs så klarar man det mest. Summerar skidan som det roligaste jag åkt på hittills.

Åkstil: pist/puder/park
Testad längd: 190 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 189 cm

Freja
Freja (Gäst)
2013-01-21
Styrkor:
Lekfull skida som är lätt att få runt även om man är lite lättare.
Sjukt stabil i både rent puder som i skitföre, det går att glida oavsett.
Mycket fartstabil, det är inga problem att bara ha två lägen i sin åkning (stillastående eller rakt ner)

Svagheter:
Den är ganska tung om man som jag är lite mindre.

Sammanfattning:
Den här skidan är grym om man som tjej är beredd att jobba lite mer på benstyrkan och inte är rädd för hög fart. Fungerar lika bra för stora berg som för skogsåkning. Rekommenderar verkligen att välja en skida som är lite längre än åkaren.

Årsmodell: 2009
Åkstil: Puder
Testad längd: 174 cm
Åkarens vikt: 54 kg
Åkarens längd: 164 cm

Eric_W
2011-04-08
Styrkor:
- Grymt allround för att vara så bred.
- Kvick men ändå stabil
- Flyter bra i puder, trots sin korta längd (182)!

Svagheter:
- I hård pist är den inte vansinnigt rolig, men kantar man den ordentligt får man förvånansvärt mycket ut av den.
- Kommer i lite konstiga längder.. Hade gärna sett att 182n var några cm längre.

Sammanfattning:
Antagligen bland de mest allround skidor jag testat. Har den som one-quiverskida för alpåkning nu när man inte är säsongare längre. Har åkt allt från bottenlöst pow till stenhårda, branta, smala pister ala Chamonix.

Blev mest förvånad för hur bra den var i pisten. Är det inte stenhårt går den riktigt bra på skär. Den kräver dock en del av sin åkare. Man får trycka bra för att få något tillbaka i pisten, lätt att skidan tar kommandot och sticker rakt fram om man slöåker. När jag provade den första gången visste jag inte om hur lång radien var. Blev rätt chockad då jag fick reda på att den var 44m. Beter sig mer som 30, tack vare den långa rockern. Den raka skärningen gör dock att skidan är väldigt trevlig i puder.

I normala fall kör jag alltid skidor>185cm med 5cm bakmontering. Czar sitter 4cm bak och är 182. Psyket säger att det är för kort, men varje gång jag kör på dem så blir jag lika förvånad över hur jag verkligen inte behöver de där extra cm. Skulle dock inte vilja ha en cm kortare ;)

Sammanfattningsvis kan man säga så här: Fick prova den av en kompis då flygbolaget tappade bort mina egna skidor.
Sålde senare mina skidor och köpte Czar i stället. Grymt nöjd! Definitivt en skida av världsklass!

Årsmodell: 2010
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 70 kg
Åkarens längd: 175 cm

eriC1
2010-01-11
Styrkor:
Flytet är fint, rockern gör sitt jobb underbart
Svänger snabbt och enkelt i pudret
Funkar bra även vid uppåkt pudertrash
Snygga och känns allround (ej hård pist dock)

Svagheter:
I pisten måste jag säga att de inte är några höjdare, vilket dom heller inte skryter med. Men de funkar helt okiey med tanke på måtten och skärningen.
Har en förmåga att vilja skära inåt med med någon skida vilket gör det läskigt i höga farter, känns som den vill vrida knäna av dig. OM detta beror på svaga knän/ben vet jag inte, har inte världens starkaste ben för tillfället.
Väger rätt mkt, (stort vridmoment vid krasher, känns läskigt för knäna)

Sammanfattning:
Jag är väldigt nöjd med mina Czar. Dom är kung i allt förutom pisten, där dom iofs blir bättre och bättre, handlar mest om tekniken, men skulle det bli isigt eller hårdare håller jag mig helst borta. När man kör puder/skog eller liknande känner man sig verkligen trygg och oövervinnlig, man kan charga på som fan verkligen, skidan går precis dit jag vill utan större problem.
Letar du efter en skida för svenska och utländska förhållanden och du gillar att leka på hela berget och inte ska tokcarva i pisten är detta en skida för dig.

Årsmodell: 2010
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 185 cm

2009-12-30
Styrkor:
Flyter som en gud
Lättåkt :)
Går finare i pisten än vad jag någonsin skulle föreställa mig :)

Tycker inte som LoBoMan, jag tycker den är fartstabil som få skidor, funkar också utmärkt när de är dåligt före..

Svagheter:
Titta på loggon längst fram på skidan, ser lite konstigt ut iochmed att dom har typ, dom har halva skotern med på ena skidan, sen hela på delen där andra halvan ska vara... ja titta på den så ser ni själva

Sammanfattning:
En utmärkt skida för er som gillar puder, men om du ska åka pist så köp en pistskida, men funkar helt ok!

Årsmodell: 2009
Åkstil: Pow för hela slanten!
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 77 kg
Åkarens längd: 178 cm

Simonfalt
2009-09-25
Styrkor:
riktigt sköna puderskida men bra flytegenskaper.
kvicka och bra i skogen som man vill och riktigt bra på hela berget.
funkar i all sort av mjuk snö t.ex slask, klibb och puder.
riktigt lättåkta och lätta skidor.

Svagheter:
den är ju inte precis dålig i pisten men den funkar ju.
riktigt dålig i hårt underlag som typ is, men det förstår man ju.

Sammanfattning:
riktigt härlig skida som är värd pengarna helt klart.
inte precis den bästa skidan om man bränner som chris rubens, men nu finns den ju i 191 så dom stora kan få njuta av denna underbara skida

Årsmodell: 2010
Åkstil: powderpig
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 62 kg
Åkarens längd: 174 cm

LoBoMan
2008-09-23
Styrkor:
Lättåkt som få
Tack vare tiprockern funkar den när det är skitföre
KUL skida som inbjuder till lekfull skidåkning

Svagheter:
Inte fartstabilast i klassen men det kan bero på längden.

Sammanfattning:
En mycket bra puderskida för lättare killar eller tjejer (min fru skulle digga denna skida).
Är du stor, tung, aggressiv och blåser ner för berget som Eric Hjorleifson är detta inte skidan för dig.

Årsmodell: 2009
Åkstil: Im only in it for the pow baby...
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 178 cm