Völkl Deacon 74

Völkl Deacon 74
Kategori: Pistskidor
Nivå: Professionell
Märke: Völkl
Årsmodell: 2022
Mått (Nos/Midja/Bak): 125/74/104 mm Svängradie: 15.00 m (168 cm)
Storlekar: 163,168,173,178 cm
Pris: 9299 Kr
Tillverkarens beskrivning
DEACON 74 är exakt som sitt syskon Deacon 76 men med tightare radie - Maximal pistprestanda parat med den roliga allsidigheten hos All Mountain skidor. De duktigaste och fartglada skidåkarna kommer förstå direkt. Fakta: 2 lager Titanal förstärkt Speedwall Multilayer Woodcore, 3D.Glass, nya UVO 3D, P-Tex 4504 belag och Markers X-Cell bindningar på rMotion2 platta. Alltså mycket som hos Racetiger GS & SL - MEN med de bredare måtten och förlängd (XTD) Tip- & Tail rocker profil får vi fram något riktigt bra, lättåkt - och galet kul! Behöver vi säga att detta är framtidens melodi för alla utan röd/blå portfokus.

(Officiell information från Völkl)


Vad tycker du om Völkl Deacon 74?
5
4
3
2
1
PederL
2021-02-20
Styrkor:
Fantastiska carvingskidor, bäst på medellånga eller långa svängar. Korta carvingsvängar skall funka också, men då behöver man vara starkare än jag och kunna trycka igenom rejält. Funkar även när det är lite uppkört jämfört med skidor med mindre än 70 mm midja, och går väldigt bra när det är hårt underlag men kräver då att man kör med bra teknik. Kräver generellt en del av åkaren, tror man ska ha god carving-vana för att uppskatta dem, men då går de som tåget. Välj inte för långa skidor om du inte är väldigt stark, 168 cm för mina 75 kilo var perfekt.

Svagheter:
När det är väldigt uppkört/mjukt kan de gräva ner sig lite men det är bara att förvänta sig av en relativt smal (74mm under foten) och ganska hård skida. Sladdar man mest i sväng ska man inte välja denna, den vill ligga på kant. Så trots allt tror jag inte att den är en allmountainskida, även om Völkl anger detta. Men bredden och lite tip rocker gör dem snällare i uppkörd pist, och det är värt massor. Det är ju inte manchester i pisten hela tiden. När det är mjukt i hela backen så väljer jag andra skidor (eftersom jag äger andra som funkar ändå bättre då, till exempel Salomon XDR 84 ti som är väldigt bra men inte när det är hårt).

Sammanfattning:
Bästa pistmonstret jag åkt på! Allsidiga, stabila och roliga.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist
Testad längd: 168 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 177 cm

Felix Persson aka DJFLX
Felix Persson aka DJFLX (Gäst)
2020-02-10
Styrkor:
Grym skida för den erfarne. Lätt att svänga pga dess sidecut/waist. Känns stabil vid högre fart.

Svagheter:
Ännu bara hunnit testa skidan i ett par timmar. När vädret tillåter blir det att testa off-pisten.

Sammanfattning:
So far en grym skida. Har aldrig blivit besviken på Völkl. Körde Racetiger tidigare som var min favorit. Dom här känns som ett strå vassare.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist/Puder
Testad längd: 164 cm
Åkarens vikt: 99 kg
Åkarens längd: 185 cm

Sara
Sara (Gäst)
2019-11-25
Styrkor:
Fart-stabil
Enkel att få upp på högkant
Stora svängar
Rolig

Svagheter:
Korta snabba svängar

Sammanfattning:
Riktigt rolig skida att köra!!! Utan tvekan min favorit!

Årsmodell: 2019
Åkstil: Pist
Testad längd: 163 cm
Åkarens vikt: 65 kg
Åkarens längd: 167 cm

Olof Henriksson
Olof Henriksson (Gäst)
2018-11-14
Styrkor:
Stabil och kompakt i sväng

Svagheter:
-

Sammanfattning:
En perfekt allroundskida och man vill antingen åka stora svängar i hög hastighet eller kortsväng där det behövs bett

Årsmodell: 2018
Åkstil: Pist
Testad längd: 173 cm
Åkarens vikt: 90 kg
Åkarens längd: 185 cm

J.
J. (Gäst)
2022-02-09
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Manövrerbar, smidig, livlig, bra retur, förlåtande, smidig, rolig, "jack of all trades" för (nästan) alla snö- och bergsförhållanden.

Svagheter:
Kanske är den där bra djupsnötekniken nödvändig för djupt puder, eftersom Deacon 74 inte flyter upp lika lätt som ett allmountain (med lång radie) och bredare midja eller som fettpuderlister.

Och: du måste ha en expertnivå så att denna Völkl verkligen kan utveckla sin potential.

Sammanfattning:
Jag gör extrema korta svängar (vävning), men jag gillar också att tälja i medelstora radier. Hittills har jag alltid haft en slalomcarver (Völkl Racetiger SL, Head Worldcup Rebel i.SL, etc.) under pjäxorna för att ha önskad manövrerbarhet med en stark retur. Lite utanför pisten, speciellt i nysnö, "drunkna" dessa hårda brädor och jag fick alltid "hoppa" runt kurvorna.

Efter flera "tävlingstester" hittade jag min "jack of all trades" med Deacon 74: Byggd som en slalomskida med en träkärna och en bra tail, det finns en tip & tail rocker på toppen. Brädorna flyter plötsligt upp bra, men är fortfarande smidiga, superenkla att svänga, åka på kanten som ett tåg på räls, älskar svår terräng (från isig/skorpig till upphöjd/humlad till djup/flakig) och för mig personligen är de bästa "kvadraturen hittills av (slalom)cirkeln" av en allroundspelare i högprissegmentet. Jag gillar!

Årsmodell: 2020
Åkstil: Branta sluttningar, isplattor, moguler, sulz, backcountry, puder
Testad längd: 173 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 185 cm