Völkl RTM 84

Völkl RTM 84
Kategori: Pistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Völkl
Årsmodell: 2019
Mått (Nos/Midja/Bak): 131/84/112 mm Svängradie: 17.90 m Vikt: 3300 gram (177 cm)
Storlekar: 162,167,172,177,182 cm
Pris: 8499 Kr
Tillverkarens beskrivning
De senaste årens okrönta kung bland moderna, breda pistskidor står fortfarande ohotad på tronen. Det som gjort RTM 84 så enormt uppskattad är dess allsidighet - alla har kul på den - nypistat, uppkört, konstsnö, isigt, vårslask och lössnö spelar ingen roll! 84:an har Völkls unika 3D.Ridge-konstruktion som ger mindre vibrationer och högsta vridstyvhet, dvs Völkls adelsmärke. Rockerprofil i unik XTD Tip- & Tail rocker form, med ett litet spann under foten. Till detta kommer även de för RTM unika Marker iPT Wideride XL bindningarna med mer exakt och mycket bättre kraftöverföring mellan pjäxa och skida. Alla skidåkare med lite ambition borde ha ett par.

(Officiell information från Völkl)


Forumämnen om Völkl RTM 84

RTM 84, längd?  »
Nya skidor till medelåkare med beslutsångest.  »
Söker pistskidor för lite lugnare åkning  »
Söker skidor att köpa - typ Völkl RTM 84  »
Völkl RTM 81/84  »

Vad tycker du om Völkl RTM 84?
5
4
3
2
1
Nitrogendykare
2018-12-06
Styrkor:
Skidan upplevs rapp och har fantastiskt kantgrepp, radien upplever jag något kortare än vad som uppges av tillverkaren. Skidan får mig att känna mig säker och håller stinget även i högre farter. Förvånansvärt lätt åkt men svarar så fort man börjar arbeta med den. Går enkelt att bryta upp och lägga en liten sladd om så krävs.

Svagheter:
Inga större svagheter

Sammanfattning:
Man förstår varför den vunnit flera test, åker själv på RTM vwerks och denna skidan spöar vwerks skidan då jag upplevde den bättre på nästan samtliga punkter. Funkar hela dagen från manchester till eftermiddagspucklar. Väldigt allsidig och passar många åkare allt från en medelåkare till en kräsen avancerad åkare.

Årsmodell: 2019
Åkstil: Pist med denna skida
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 185 cm

Mikael Löfquist
Mikael Löfquist (Gäst)
2018-10-19
Styrkor:
Lättåkt på alla underlag.

Svagheter:
!!!!

Sammanfattning:
Denna skida är magisk det känns som om den suger sig fast i pisten, jag har åkt i skidor i 40 år och denna skida är nog den bästa hittills.

Årsmodell: 2018
Åkstil: Pist
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 88 kg
Åkarens längd: 188 cm

Håkan Stenberg
Håkan Stenberg (Gäst)
2018-09-17
Styrkor:
stabil

Svagheter:
inga

Sammanfattning:
Jag hade lite tråkigt en dag i backen och bestämde mig för att testa ett par nya skidor då det var skidprovardag i Järvsö. jag har åkt på mina fisher progressor 9 i ca fem år och är helnöjd!! Men jag åkte till tältet för skidtest och berättade mina önskemål. dom tog fram völkl trm 84 ( hade aldrig hört talas om dom) och jag tog liften upp. tog det väldigt lugnt och upptäcket att det var "konstiga", inte alls samma karaktär som mina fisher, Men efter tredje åket säger jag till min fru att dessa skulle jag vilja hyra en dag för att utforska. det var något speciellt med dom. två åk senare åkte jag ner och lämnade tillbaka dom. dagen efter beställde jag ett par!! Helt fantastiska skida, har aldrig känt mig så trygg på ett par skidor. två veckor senare provar min son skidorna när jag sitter i toppstugan i vemdalskalet. han kommer tillbaka efter 20 min, sätter sig brevid mig och tar upp telefonen och beställer ett par. han åkte på ett par fischer progressor 8. Det var först efter att jag beställt dom som jag såg vilket bra omdöme dom fått i olika tester. längtar till vinter nu

Årsmodell: 2018
Åkstil: pist
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 174 cm

carl_couloir
2018-02-26 (Ändrad: 2018-10-22)
Styrkor:
Kompetent och allsidig.
Snabb från kant till kant relativt sin bredd
Lekfull samt fruktansvärt fartstabil

Svagheter:


Sammanfattning:
Har nu kört drygt tre veckor på dessa.
En vecka skidlärarutbilning steg 3 och två veckor skidlärare i Hemsedal. Kan inte annat än berömma denna skidan för dess allsidighet på berget för en piståkare och skidlärare också ;-)

Funkar kanon i kortsväng och mellansväng och står verkligen ut i sann Völkl-anda när det kommer till fartstabilitet. Mina ben och min teknik som jag ändå bedömer till över genomsnittet har gett upp innan skidan när det kommer till att pressa carvingsvängar i brant pist. Innan dess finns det massor med sväng och "popp" i alla typer av svängar :-) Kommer det lite nysnö och du eller barnen vill ut i off pisten eller in i skogen så går det kanon med denna under fötterna också.

Sammanfattningsvis så finns det en anledning att RTM 84 är en testvinnare, det är en riktigt kompetent pistskida som jag tror passar väldigt många även dom som tvångsmässigt måste köpa/köra på head world cup rebells eller liknande.....

Late edit:
Tog med dessa skidor på skidlärarutbilning steg 4 och kan inte annat än ytterligare komfirmera det jag skrivit ovan. Körde portar (storslalom) med fullt skär över krön utan några som helst problem, "skenande kortsväng" gick som på räls det med och detsamma gäller även "lågavlastad" carvingsväng.

Årsmodell: 2018
Åkstil: från självlärd off-piste-räv till skidlärare på väg mot examen med en förkärlek till fina toppturer med branta åk ner
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 180 cm

Magnus
Magnus (Gäst)
2018-02-05
Styrkor:
Fantastiskt kantgrepp. Mycket stabila i hög fart. Trivs bäst i riktigt hård carving, men ändå hyfsat spänstiga i kortsväng. Passar utmärkt om man vill vara snabbast och stabilast i pisten

Svagheter:
19m radie gör att det krävs lite fart för att ha riktigt kul. Vill man trixa och leka, eller harva med barnen så ska man välja andra skidor. Ingen svaghet egentligen, utan bara ett resultat av sidans egenskaper.

Sammanfattning:
Utmärkt skida för snabb och hård körning i pist, men ändå tillräckligt smidig för att aldrig kännas helt fel.

Åkstil: Pist
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 88 kg
Åkarens längd: 183 cm

S
S (Gäst)
2018-01-29
Styrkor:
Stabil, lättåkt, funkar på alla underlag

Svagheter:
Om man åker mycket offpist finns det säkert bättre alternativ.

Sammanfattning:
Grym skida.

Årsmodell: 2016
Åkstil: Mest piståkning, lite offpist
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 97 kg
Åkarens längd: 194 cm

Ulf Björkman
Ulf Björkman (Gäst)
2017-12-23
Styrkor:
En suverän skida som passar lika bra i svarta backar, puckelpisten eller i de gröna backarna. Den följer alla svängar exakt och är väldigt stabil och trygg som en bra skida ska vara.

Svagheter:
Finns inga!

Sammanfattning:
Kan verkligen rekommendera denna skida för den vana skidåkare.

Årsmodell: 2015
Åkstil: Pist och topptur.
Testad längd: 171 cm
Åkarens vikt: 78 kg
Åkarens längd: 178 cm

Joppe
Joppe (Gäst)
2016-01-29
Styrkor:
Rolig skida och funkar i både kort och lång sväng. Lätt att kanta och svarar bra. Tar inte lång tid att hinna bekanta sig med skidan. Funkar riktigt bra i ojämnt underlag och lite off pist

Svagheter:
Har åkt flera år med head supershape med 66 mm midja. När jag åkte fortare med rtm 84 (70 km/h) på isigt underlag var det svårt att få bett på underlaget och skidan var något fladdrig. Kanske beror på att jag är ovan med rocker.

Sammanfattning:
Kanonskida för skidåkning inriktad på pist och lösare underlag. Jag saknade lite bett i skidan på isigare underlag. Kanske beror på att jag inte lyckades pressa skidan tillräckligt mycket. En riktigt trygg skida som gör det du vill (kanske lite väl trygg om du är ute efter en riktigt krävande skida) testad i sälen 2 dagar och trysil 1 dag.

Årsmodell: 2016
Åkstil: Pist 90% puder 10%
Testad längd: 167 cm
Åkarens vikt: 74 kg
Åkarens längd: 174 cm

Mountain_Man
2016-01-11
Styrkor:
Lättkörd, farttålig och stabil

Svagheter:
Lite trög i lägre hastigheter

Sammanfattning:
Årets Völkl RTM 84 har inte mycket mer än namnet gemensamt med tidigare fullrockade årgångar, förutom då att det är en grym pistskida. Lättsladdad samtidigt som den biter hårt och exakt på skär, men det som verkligen gör att den sticker ut är farttåligheten, ju fortare det går och ju hårdare skidan pressas desto stabilare blir den! :-)

Är den då bättre än tidigare RTM 84, på vissa punkter absolut, klart stabilare och behagligare på hårt och ojämnt underlag. Men inte lika svängglad som den gamla 84an som med sin fullrockersprofil svarar mer "intensivt" på kraftig kantisättning. Men sammanfattningsvis, ja, en grym pistskida som passar många. Men ta även en titt på nya RTM 86 som jag personligen tycker är strået vassare ...

Testad i Tandådalen, januari 2015, mycket bra underlag med stabil snö och mindre isiga partier. Stort tack till Skistar ConceptStore i Tandådalen som gav mig en egen privat testdag! :-)

Årsmodell: 2016
Åkstil: Oskolad men ståsäker
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 186 cm

Jontecote
Jontecote (Gäst)
2015-12-28
Styrkor:
Bettet
Kvickheten

Svagheter:
Inte hittat några ännu men jag har bara åkt pist.

Sammanfattning:
Otroligt bra pistskida på hårt underlag. Klart bästa bettet av de flertalet all mountainskidor som jag kört på.

Årsmodell: 2016
Åkstil: Pist
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 177 cm