Zao Onsen: Skidåkning på klassisk japansk mark
Zao Onsen är en riktig klassisk japansk skidort och också en av de, åtminstone bland japaner, mest kända. Här stoltserar man bland annat med mer än 450 hektar åkbar pist samt Japans längsta pist (ca 8000 m), och det är också pistskidåkningen som är den främsta anledningen till att så många japaner åker hit. Vi är dock här för att ta temperaturen på det som utgör den främsta anledningen till att så många svenskar åker till Japan med skidor – offpistskidåkningen.
På busstationen hälsas vi välkomna av Mao Ojima som driver Lodge Scole, en familjeägd japansk lodge med anor från 70-talet. Väl framme vid lodgen möts vi av ett färgsprakande hav av utomhusbelysning, dekorationer och tydliga julvibbar för oss svenskar trots att det är slutet av januari. Vi hivar in väskorna på vårt rum och börjar till en kopp kaffe genast skissa på veckans planer över en liftkarta.
Zao Onsen ligger vid stadem Yamagata i den nordöstra delen av regionen Tohoku, som ligger på huvudön Honshu där också Tokyo ligger. Från Tokyo med snabbtåget Shinkansen tar det 2,5 timme till staden Yamagata, varifrån man byter till buss och är i skidorten Zao Onsen 40 minuter senare.
Skidsystemet är relativt stort och utbrett och här finns både två kabinliftar och lika många gondoler. Som brukligt i Japan behöver man inte oroa sig för att stå trött på väg uppför berget – det är snudd på omöjligt att inte ha någon av de över trettio sittliftarna i sikte, var man än är.
Just sikten är dock något som stökar lite under vår vistelse. Vi har kommit dit under ett rejält snöoväder med tyvärr inte bara kraftigt snöfall, utan också mycket kraftiga vindar och mycket dålig sikt. Dag ett och två går praktiskt taget åt till att försöka skilja upp från ned, och blåfrusna av de starka vindarna tvingas vi flera gånger ta skydd inomhus för att värma oss.
Trots att det snöar kraftigt flera gånger under veckan är det dock inte riktigt samma lätta snö vi vande oss vid i skidorten Geto Kogen som vi också besökte under vår Japanvistelse. Här är, åtminstone under vår tid i Zao, snön både lite blötare och därmed också lite tyngre. Kanske är det inte så konstigt då snön krossats många gånger om av de hårda vindarna, men också då Zao ligger relativt nära havet. Och även om Zao egentligen inte har några områden där det uttalat är tillåtet att åka utanför pisten är det okej på de flesta ställen så länge man inte korsar rep eller åker direkt under lift.
Zao är inte bara känt för sin utmärkta pistskidåkning. De så kallade ”snömonstren” är närmast ikoniska för orten i Japan, och även om de enligt lokala källor är mindre än vanligt är det en mäktig syn. Tyvärr spricker det aldrig upp tillräckligt för att vi ska få bevittna den storslagna utsikten över juhyohara, det enorma fält av träd som blir fullkomligt inklädda i rimfrost under vinter, men även på nära håll ser de ut som gigantiska sockervaddskreationer.
Som by är Zao riktigt gemytlig och här finns faktiskt en del att se och göra även utanför berget. Utbudet av restauranger är bra, även om backrestaurangerna, åtminstone i botten av området, lämnade lite att önska under vår vistelse. I Japan är dock Zao känt inte bara som skidort, utan också som kurort och sina onsen – de heta källor som fått otaliga svenskar att ifrågasätta sin bastukultur.
I Zao finns utöver ett stort antal inomhusbad också ett par fantastiska utomhusbad, som får även en självutnämnd onsen-kännare som undertecknad att höja på ögonbrynen. Få saker är så behagliga som att krypa ner i 40-gradigt vatten med stjärnor och snötäckta träd ovanför huvudet.
”Få saker är så behagliga som att krypa ner i 40-gradigt vatten med stjärnor och snötäckta träd ovanför huvudet.”
Vem som ska åka till Zao och när bästa tidpunkten är beror lite på om man enbart är ute efter bottenlöst puder eller om man i hemlighet döljer en liten pistsmiskare i sitt hjärta. Zao gör inget anspråk på att konkurrera med mer kända puderhålor i Japan om lössnöentusiasterna.
Även om vädret inte riktigt infriade förhoppningarna den här gången finns det hur man än vrider och vänder på det mer säkra kort om det är Japans berömda puder man är på jakt efter.
Har man dock mer på sin önskelista än djup, fluffig snö är Zao en riktigt gemytlig, genuint japansk tillflyktsort med utmärkt utbud av både trevliga hotell, utmärkta restauranger och häftiga kulturupplevelser.
Skidorten Zao Onsen, Japan
Öppet: Mellan november och maj beroende på snötillgång
Kvällsskidåkning: Ja, i två backar mellan 17.00 och 21.00
Nedfarter: 25
Antal liftar: 38 sittliftar, två gondoler, två kabiner
Längsta åk: Ca 9000 m
Fallhöjd: 881 m
Text: Linus Zetterlund