Henrik Harlauts hyllning till kabinbanan i Åre: t-shirt och kepsar

Att förära det ikoniska landmärket Åre kabinbana, som ska skrotas, kan man göra på många olika sätt. Superskidåkaren, tillika Åreuppväxta, Henrik Harlaut släpper en ny kollektion med t-shirt och kepsar som en hyllning till den legendariska liften som invigdes i maj 1976. 

Henrik Harlauts nya ”The Cable Car”-kollektion är baserad på Åres notoriska landmärke kabinbanan som invigdes i maj 1976. Bygget blev tio gånger dyrare än vad som var budgeterat, och sträckningen var redan före bygget hårt kritiserat eftersom det var ett både vind- och is-utsatt läge på Åreskutan.

Trots alla problem har ändå Åre kabinbana gett skidåkare 853 fallhöjdsmeter i en och samma liftfärd, något som saknar motstycke i Sverige. Ägaren Skistar beslutade för några månader sedan att riva klenoden, antingen efter denna sommarsäsong men mer troligt efter nästa vintersäsong, vilket vi har berättat om tidigare.

Sveriges enda kabinbana kommer att bli ett minne blott. Den ersättande gondol som Skistar tidigare kikat på kommer dock inte att byggas eftersom det blev för dyrt enligt bolaget. Den tidigare rivna tusenmetersliften på högzon i Åre har inte heller ersatts och att två av högzons liftar på detta vis försvinner har upprört många i Skidsverige.

Skistar som har 49 procent av marknaden i Sverige går samtidigt ekonomiskt bra och så sent som igår 19 juni 2019 rapporterade man i ett pressmeddelandet om ett nytt rekordresultat i sin delårsrapport:
– Med vintersäsongen bakom oss kan vi presentera det bästa niomånadersresultatet i SkiStars historia och vi ser ett fortsatt stort intresse för alpin skidåkning som semesteralternativ, berättade avgående VD Mats Årjes.

Skistar omsatte netto 2 566 miljoner kronor under den senaste niomånadersperioden, vilket var en ökning med 9 procent jämfört med föregående år. Resultat efter skatt för samma period ökade med 64 miljoner kronor till 667 miljoner kronor.

Inför nästa säsong kommer Skistar att göra investeringar för ungefär 330 miljoner kronor. Dessa utgörs huvudsakligen av ersättningsinvesteringar och moderniseringar, samt att man fortsätter att fokusera på snöproduktion ”så att vårt erbjudande står starkt redan från säsongstart”, enligt pressmeddelandet.

Harlauts webshop kan du så klart införskaffa tribute-prylarna om du så önskar, på Skistars webb hittar du information om deras produkter i form av skidåkning och boenden.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer