Nytt skandinaviskt liftkort som gäller i 10 skidorter

Nya säsongs-liftkortet Scandinavian SkiPass kostar ordinarie 5 500 kronor och gäller obegränsat i åtta svenska skidorter som Riksgränsen, Trillevallen och Borgafjäll. Det ingår också 5 dagars åkning vardera i de norska anläggningarna Solheisen vid Hemsedal och fjordnära  Stranda.

Nya multiliftkortet Scandinavian SkiPass har precis lanserats och ska göra sin första vinter.

Det är ett säsongskort som gäller obegränsat i åtta svenska skidorter, samt att man får 5 dagars skidåkning vardera i Solheisen och Stranda som båda två ligger i Norge.

Vilka skidorter ingår i Scandinavian SkiPass?

De svenska skidorter som ingår i Scandinavian SkiPass är Trillvallen, Bydalsfjällen och Gruvbacken Huså (alla nära Åre), Borgafjäll i södra Lappland (5 mil från Kittelfjäll), Väsjöbacken i Sollentuna, Tännäskröket i Funäsfjällen, och slutligen de två klassiska orterna Björkliden och Riksgränsen längst upp i norr.

Mindre och medelstora anläggningar

Det är alltså lite mindre och några medelstora skidorter som ingår i det nya mulit-liftkortet. Några är fokuserade på friåkning som Riksgränsen och Stranda, medan orter som Björkliden och Trillevallen mer lutar åt familjehållet dock utan McDonalds/Max och badland på armlängds avstånd.

Precis som med alla andra liftkort kan du använda ditt friskvårdsbidrag till skidåkning.

Precis som de nordamerikanska multikorten Epic och Ikon Pass har även denna skandinaviska motsvarighet ett rabatterat pris tidigt på säsongen, fram till 25 november kostar det 5100 kr istället för ordinarie 5500 kr.

Bakom Scandinavian SkiPass ligger Ivo Langefors som har jobbat både som guide och skidlärare, han kläckte tankefröet när han spånade med ett skidäventyr i Nordamerika:
Idén till ett skandinaviskt multi-resort-skipass föddes när jag planerade en skid-roadtrip i USA. På andra sidan atlanten finns flera möjligheter att åka skidor på flera skidorter med samma liftkort. Varför fanns inte den möjligheten här i vår bergskedja Skanderna, berättar Ivo Langefors.

Internationell utblick

Ett liftkort som gäller i flera skidorter i en någorlunda geografiskt samlad region är något som redan finns i Alperna & Nordamerika, samt i Sverige också på sätt och vis.

Epic Pass kom redan kring år 2008 i Nordamerika, men har fått konkurrenter sedan dess. Epic pass ger obegränsad åkning i 37 nordamerikansk skidorter där de namnstarkaste är Vail och Whistler. Man får också ett begränsat antal dagar i några fler nordamerikanska skidorter, men även europeiska (bla Verbier, Val Thorens och St Anton) och japanska (Hakuba) orter. Priset är ordinarie ca 8700 svenska kronor ($1024USD), men boka tidigt rabatt brukar ge 20 procent lägre pris som gäller fram till 21 november just denna vinter.

Ikon Pass med sina 47 skidorter framförallt i USA är vid sidan av Epic Pass ett av de mest kända multikorten, där du för cirka 10 000 svenska kronor ($1149USD) får obegränsad åkning i 15 amerikanska orter och upp till 7 dagars åkning i ytterligare 31 skidorter.

I Alperna finns lite olika varianter ofta med regioner som bas snarare än hela länder eller hela bergskedjan Alperna. Magic Pass gäller 40 orter i centrala Schweiz. Österrikiska regioner har varianter som Snow Card Tirol och Ski Amadé med fokus kring Salzburg.

Sverige då: finns inget liknande redan?

Finns något liknande redan? Njae är väl svaret. Idrepasset, Skistar All och Funäsfjällen är samtliga exempel på varianter på någon form av multikort.

Idrepasset ger dig till exempel Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen på samma liftkort. Där behöver man inte köpa säsongskort utan det finns alla varianter, som exempelvis dagkort (530 kr, vanligt dagkort i Idre Fjäll kostar 460 kr), 6-8 dagars (2270 kr) och även säsongskort (5850 kr, bara säsongskort Idre Fjäll kostar 5400 kr).

Skistar all winter ger dig obegränsad skidåkning i Åre, Sälen, Vemdalen, Trysil, Hemsedal och Hammarbybacken. Det säsongskortet kostar 7995 kronor.

Funäsfjällen är egentligen sex olika anläggningar (Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet) och alla ingår på samma liftkort, du kan alltså köpa dagskort, flera dagar eller säsongskort.

Back in the days of år 2011 fanns också ett gemensamt lifkort för Ekholmsnäsbacken, Almåsabacken, Gesunda, Storlien och Funäsdalsberget som då kostade dryga tusenlappen.

Hur mycket behöver man åka för att det ska vara värt det?

Ju mer du hade tänkt åka i de anläggningarna som ingår i Scandinavian SkiPass, desto mer valuta får du så klart för pengarna.

Med den självklara slutsatsen ur världen så tar vi ett exempel: säg att man vill åka en vecka 7 skiddagar uppe i norr, lite i Gränsen och lite i Björkliden. En skidresa går till norska Stranda där man stannar en långhelg och åker skidor 3 dagar, dessutom kör man en familjevecka i Bydalsfjällen på sportlovet och på vårkanten tar du en långhelg till Tännäskröket och åker skidor i 3 dagar. Totalt 20 skiddagar, ganska mycket skidåkning men inte någon ovanlig kvantitet bland er som läser Freeride.se.

Liftkorten, om de köps direkt från anläggningarna går då på 2375 kr för Riksgränsen och Björkliden, 1200 kronor kostar 3 dagar i Stranda (svenska och norska valutan är tämligen identiska i värde just nu. Bydalsfjällen kostar 6-8 dagars kort 1840 kronor på högsäsong. Tre dagar i Tännäskröket kostar 1435 kr (då ingår hela Funäsfjällen för övrigt). Totalen för dessa 20 skiddagar blir då 6 849 kronor. Med detta exempel sparar man en slant om man kör på Scandinavian SkiPass.

För den som hade tänkt köpa säsongskort i någon av anläggningarna som ingår och därutöver ska på utflykt till någon/några av de andra anläggningarna kan det också vara värt att kika på Scandinavian SkiPass. Säsongskort Riksgränsen-Björkliden kostar 4595 kr och Bydalsfjällen 4570 kr för att exemplifiera med några orter som ingår i Scandinavian SkiPass.

Men för många skidåkande svenskar är det ju de större mer namnstarka orterna som lockar: Sälen, Åre och Vemdalen och då är Scandinavian Skipass inte rätt väg att gå. Det är därutöver inte säkert att man får ihop den mängd skiddagar som ändå behövs för att köpa ett säsongskort, även om det nu är ett multi-säsongskort.

Hur gör du? Köper du Scandinavian SkiPass? Eller är det inte värt det för dig eftersom du ska åka lite i Sverige och även i Alperna?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.