Faction Candide 3.0

Faction Candide 3.0
Faction Candide 3.0
Kategori: Offpistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Faction
Årsmodell: 2021
Mått (Nos/Midja/Bak): 140/112/134 mm Svängradie: 20.00 m Vikt: 2090 gram (178 cm)
Storlekar: 169,178,184,190 cm
Pris: 7295 Kr
(Officiell information från Faction)


Forumämnen om Faction Candide 3.0

-- MnO&Co:s SKIDTEST 2015 --  »
Val av styvare offpistlagg  »
Rolig skogsåkningsskida - förslag?  »

Vad tycker du om Faction Candide 3.0?
5
4
3
2
1
Nils_Zachrisson
2023-02-01
Styrkor:
+ Stabila i fart och bra kantgrepp
+ Lätta i luften
+ Styv men ändå lekfull
+ Stabila i uppkörd pist

Svagheter:
Inga!

Sammanfattning:
Jag köpte skidan som ersättare till mina K2 Pettitor 120 mm som jämförelsevis är väldigt mjuka jämfört med CT3.0. Upplever skidan som väldigt stabil i fart och förvånansvärt bra kantgrepp med långa stålkanter! En skida för en som gillar att leka på berget inte rädd för att trycka på och för den mer jibbiga friåkaren.

Årsmodell: 2021
Åkstil: Puder/Pist/Park
Testad längd: 184 cm
Åkarens vikt: 77 kg
Åkarens längd: 177 cm

HamPersson
2019-01-01
Styrkor:
+ Bra kantgrepp (för sin bredd)
+ Lätt
+ Mångsidig

Svagheter:
- Ibland otymplig "tail"

Sammanfattning:
Jag letade efter en allsidig skida som jag kunde ha med mig i pisten/parken på förmiddagen och sedan göra kortare turer på eftermiddagen.

Jag har hittills trivts bäst på lekfulla och livliga skidor med relativt kort svängradie och har därmed varit beredd att göra avkall på stabilitet. Jag kommer närmast från ett par Nordica Soul Rider 95mm samt ett par Line Mr. Pollard's Opus 122mm, båda med en svängradie kring 18m, den sistnämnda med ganska uttalad taper både fram och bak samt bara ett mindre spann under foten medan Nordica skidan inte haft någon egentlig taper och mycket diskret "early rise".
Av dessa båda skidor liknar Faction CT 3.0 (härefter CT) för mig mest Nordican. Båda har lång "effektiv stålkant" med bra kantgrepp tack vare mycket diskret taper. CT:n är ju bredare och upplevs långsammare kant till kant och har en märkbart längre svängradie. När det blir stökigt, omväxlande mjukt och hårt, tycker jag att Nordican känns tryggare/mer dämpad än CT:n, förmodligen en effekt av att den senare trots sin bredd är några 100 gram lättare än Nordican. Flexmönstret liknar varandra. Relativt styva under foten men mjukare i "tip" och "tail" - båda med mycket poppighet.

För mig känns och ser CT:n ut som en uppsvälld parkskida. Jag har en Salomon Shift bindning monterade 4cm bakom true-center vilket känns lagom för mig som aldrig åkt på helt mittmonterade skidor (Nordican -4cm, Line -2cm).

Jag tycker mig ha fått det mesta jag önskade - en skida som kan göra lite av varje. Allra helst hade jag haft en kortare svängradie och mer "dämpning" i skidan, men eftersom jag då fått göra avkall på både kantgrepp respektive vikt ser jag det inte som egentliga svagheter utan uttryck för min egen naivitet som vill ha en skida som är bäst på allt.
För mig är istället skidan största nackdel den breda "tailen" (bara 0,5cm skillnad mellan fram och bak). Dels har "tailen" mycket bärighet i off-pisten vilket i kombination med en ganska diskret rocker-profil upplevs försämra (eller åtminstone förändra) flytet lite grann. Med bindningarna "bara 4cm" bakom mittlinjen har man dessutom ganska mycket skida bakom sig vilket i kombination med dess bredd gör att jag upplever den lite klumpig när det är stökigt/puckligt. Men med det sagt upplever jag verkligen inte skidan som "huggig/hooky" (skär fast osv) - det är lätt att göra speed-checks, sladda runt i rotationer osv utan att få "hugg".

Vad gäller längd är jag nöjd att jag valde min "vanliga längd". Den görs i en 204cm längd och är lätt vilket kunde indikera att man med fördel skulle välja en storlek större än vanligt men om man värdesätter lekfullhet och kvickhet hos skidan alltså inte gå upp i storlek. Skidan är lekfull men ingen supermjuk BC-skida, och tack vare minimal taper har man ett bra kantgrepp även i kortare storlekar. Dessutom kommer skidans breda bak inte göra sig mindre påmind i längre storlekar!

Årsmodell: 2019
Testad längd: 186 cm
Åkarens vikt: 82 kg
Åkarens längd: 184 cm

Dekadent
2018-12-25
Styrkor:
Utmärkt allroundskida för alperna, perfekt "vet-inte-vad-jag-ska-åka-men-blir-bra-ändå"-skida. Går stabilt i fart (trots sin relativt låga vikt), och flutit bra för mig i upp till knädjupt. Rolig och poppig skida för att studsa runt i uppkört med, samt smidig för lite enklare jibbande (inga rails)

Svagheter:
Tyvärr känns topsheetet aningen klent - efter 8 dagars bruk har mitt par mer småskråmor än mina Bentchetlers från 2013 som jag misshandlat ordentligt genom åren.

Sammanfattning:
Monterade mina med Pivot 18 och uppskattat dem otroligt mycket hittills efter en veckas åkning i riktigt bra alpsnö samt 4 dagar Hemsedal i december. Enligt mig helt perfekt till den som vill komma undan med att ha ett par skidor som funkar bra till allt - speciellt i alperna. Själv tar jag ett par 123mm skidor till de allra djupaste dagarna, men har i vinter lovat mig själv att ge dessa en chans även i det djupaste.
Ska till Åre i vinter v.4 och ska bli intressant och fortsätta se hur de tar sig i skandinaviska förhållanden, var riktigt kul i Hemsedal förra året.
Hade jag haft tankar på att tura så tror jag att en Shift-bindning/annan turbindning hade täckt in ytterligare en kategori hyfsat, speciellt om man är lite skeptisk till de allra lättaste turskidorna.
En jättebra kompromiss mellan de flesta olika kategorier av skidor, och riktigt rolig att köra på!

Årsmodell: 2017
Åkstil: Allmänt pist/puder (helst puder), minimalt med park och inget turande
Testad längd: 186 cm
Åkarens vikt: 80 kg
Åkarens längd: 180 cm


Stenback
2018-03-19
Styrkor:
allsidig, stabil och lekfull

Svagheter:


Sammanfattning:
Svinkul skida. Gick att köra hårt samtidigt som den var lekfull och poppig. I pist tryckte jag på och utmanade den så mycket jag kunde och skidan håll måttet fint. I lössnön gick den fint. Hade varit superkul att testa i riktigt djup snö. En bra allround-skida. Betyg 5.

Åkstil: Puder
Testad längd: 186 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 183 cm

MEstenberg
2017-12-04
Styrkor:
Bra pop
Stabilitet i uppkört
Lekfullhet
Mångsidighet
Svänger bra i pist
Fartstabil (Med tanke vikt och storlek)

Svagheter:
Inte bästa flytet
Tailen kan kännas begränsande i skogen

Sammanfattning:
Har monterat skidan på Candide-markeringen (ungefär 2-3 cm bakom center) med ett par Tyrolia turbindningar. Har åkt med skidan i isig pist, nypistat, 3 dm kallsnö, uppkörd kallsnö. I isig pist är den givetvis inte den roligaste skidan vilket kan antas själklart med tanke på bredden. I nypistat och halvuppkörd pist kan man ligga på skär i hög fart vilket kan antas bero på skärningen och den minimala rockern.

Skidan lämpar sig absolut bäst i de uppkörda förhållandena där jag känner att man kan utnyttja skidans potential till max. I dessa förhållanden är skidan ytterst lekfull och håller bra stabilitet när man ökar farten. I skogen kan tailen kännas stor och klumpig eftersom det är mycket skida bakom bindningen, och minimal rocker. I rent puder är skidan helt okej men med de minimala rockers skidan har är det jobbigt att hålla topparna ovan snön.

Har ännu inte testat skidan i park, i tung snö eller slask än. Tror dock att det är en ypperlig skida för slaskåkning i parken eftersom den i princip är en uppskalad parkskida i mina ögon. Skulle rekommendera denna skidan till någon som leker i skidsystemet som Candide under förvintern/vintern för att sedan tura och åka park i slaskigare före under våren

Årsmodell: 2017
Åkstil: 20% Pist, 30% Puder, 20% Park, 30% Topptur
Testad längd: 186 cm
Åkarens vikt: 83 kg
Åkarens längd: 183 cm

Freeskier
2017-10-04
CT (Candide Thovex) 3.0 finns att få i längden 204 centimeter, bara en sån sak. Nummer tre alla testade skidor i det gyllne midjemåttsspannet 100 – 113 millimeter. Den perfekta skidan för den mer jibbiga friåkare tyckte de som testade.
Betyg: 9.5

Martin Matusek
Martin Matusek (Gäst)
2023-02-13
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Offpist, park, slush, form/profil

Svagheter:
Candide och Faction avslutade partnerskapet. Inga fler skidor kommer :(

Sammanfattning:
Om du vill ha den mest mångsidiga skidan är det här! CT 3.0 gör dig så peppad! :D

Årsmodell: 2021
Åkstil: Pist / puder / park / slask
Testad längd: 178 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 178 cm

Reilly
Reilly (Gäst)
2022-02-07
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Superstabil, grym kanthållning, lekfull, fuktig.

Svagheter:
Ingen

Sammanfattning:
otrolig skidort. Stel direkt under foten men mjukare spets & svans. Hård laddning men lekfull. Jättebra i branterna med perfekt sidoskärning. Stabil i höga hastigheter gör det lätt för benen.

Årsmodell: 2021
Åkstil: Brant puder
Testad längd: 184 cm
Åkarens vikt: 72 kg
Åkarens längd: 180 cm

Anthony Selvitella
Anthony Selvitella (Gäst)
2021-03-17
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Lekfull, flytande, stil, kantgrepp

Svagheter:
Hållbarhet på toppark

Sammanfattning:
Jag ger den här skidan en 5-stjärna eftersom den är en solid skid och gör allt jag vill att den ska göra. Jag har skidat på hårt pack och pulver och det hanterar båda (det är overkligt i pulvret). Lätt att ta flyg och lätt att landa, begränsad prat i hastigheten. Det enda jag har är att det översta arket på mina skidor har flisat en anständig mängd. Irriterande? Mycket. Men det påverkar inte skidan, det är så hon går.

Årsmodell: 2021
Åkstil: Allt utom turné
Testad längd: 184 cm
Åkarens vikt: 83 kg
Åkarens längd: 183 cm

Rhino Ripper
Rhino Ripper (Gäst)
2020-02-10
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Super stabil. Gå vart som helst. Finns i 204 cm

Svagheter:
Finns inte längre i 204 cm

Sammanfattning:
Det bästa skidorna (för mig) som jag någonsin har åkt. Super mångsidig. Fantastiskt i det branta och djupa, massor av kul kant till kant på groomers, rad i parken

Årsmodell: 2018
Åkstil: Allt utom turnerande
Testad längd: 204 cm
Åkarens vikt: 100 kg
Åkarens längd: 200 cm