Hendryx Funkallistic

Hendryx Funkallistic
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Hendryx
Årsmodell: 2015
Mått (Nos/Midja/Bak): 144/110/138 mm Svängradie: 23.50 m Vikt: 2487 gram (188 cm)
Storlekar: 188,182,177 cm
Pris: 8990 Kr
Tillverkarens beskrivning
Funkallistic är helt omarbetad för denna säsong!
188´an behåller sin outline men är sedan är allt nytt, böjkurvor, nosradier, konstruktion samt rockerkurvor.
182´an är helt ny och vi lägger till en 177´a för lättare hårdåkare.
Vi har lite mindre skärning för högre hastigheter, böjkurvan är rejält solid underfoten för stabilitet och hård åkning men spetsarna är riktigt mjuka! Nosarna är låga och har fått progressive radie tillsammans med en låg "speed" rocker och ett lågt spann. Konstruktionen har uppdaterats med "Lead Rubber" som är ett super dämpat gummi...!
Alla dessa ingredienser ger en skida med lång åkyta med små spetsar som minimerar vibrationer. De progressiva spetsarna tillsammans med rockern och de mjuka spetsarna gör att skidan sätter sig i mjuk snö och "poppar" upp. När föret blir hårt och slagit gör den designen och konstruktionen att skidan blir super stabil och lugn.

(Officiell information från Hendryx)


Forumämnen om Hendryx Funkallistic

Racerkille vill åka Puder  »
Dålig med glad i fart.... Behöver skidor  »
-- MnO&Co:s SKIDTEST 2015 --  »
Åkteknik med rocker?  »
Nytt köpråd  »

Vad tycker du om Hendryx Funkallistic?
5
4
3
2
1
Max
Max (Gäst)
2020-02-21
Styrkor:
Superskön skida stabil vid höga farter, bra i djupsnön

Svagheter:
Lite tunga vid topptur

Sammanfattning:
Passar mig perfekt

Årsmodell: 2015
Åkstil: pist/puder/topptur
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 92 kg
Åkarens längd: 185 cm

Per
Per (Gäst)
2018-03-24
Styrkor:
Skidor som kräver kärlek. Inget för den som ej älskar hög hastighet nedför backen. Klarar du dessa finns inget hinder alls dessa klararar allt i pisten. Manchester eller is spelar ingen roll. Helst i djupsnön utanför pisten. Plöjer allt över hela berget eller alptoppen.

Svagheter:
Nepp.

Sammanfattning:
Helt underbara skidor som klarar allt. Dessutom snygga.

Årsmodell: 2014
Åkstil: Pist puder puckel djup snö
Testad längd: 182 cm

CalleBoart
2015-03-16 (Ändrad: 2022-11-09)
Styrkor:
Går att bränna på ordentligt, både i pistat och utanför

Svagheter:


Sammanfattning:
En bra skida!

Åkstil: Freeride
Testad längd: 177 cm
Åkarens vikt: 74 kg
Åkarens längd: 170 cm

Tralla
2012-10-24
Styrkor:
188 cm, duckade: Fantastisk skida. Vill ha!!! Åkte puder tre dagar i Åre (Svartberget mestadels) och skidan är otroligt lättåkt med rätt teknik. Givetvis kräver skidan viss fart men rätt skolad och med hygglig träning kan jag inte annat än rekommendera dem. Hade aldrig åkt duckat tidigare men lade inte ens märke till duckstancen. Funkar tydligen utmärkt.

Svagheter:
Enbart svagheter hos åkaren......

Sammanfattning:
Perfekt skida för Sverige. I mycket djup snö kan den säkert flyta lite sämre än större fetingar men hur ofta får man de förhållandena.

Årsmodell: 2012
Åkstil: Gammal puckelräv med många säsonger i USA. Alltid offpist. Åker ca 40 dagar per.
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 82 kg
Åkarens längd: 181 cm

Andreas
Andreas (Gäst)
2012-04-30
Styrkor:
levererar som bara den!!fartstabila,carvar mkt bra bara man är bestämd.
utmärkt i puder och söderkörda pister, den kör över allt som ett ånglok ,samt mkt snabba,
fungerar till allt,och snygga

Svagheter:
Skidan är ganska krävande och riktar sig mot duktiga bestämda och aktiva åkare.
Kräver fart för att få ut något av skidan.
Inget att slöåka med.

Sammanfattning:
Är du en duktig åkare som vill ha en skida till allt och inte kommer att göra dig besviken så är detta skidan för dig.
dock krävande i både teknik och styrka,kommer att ta dig till ny nivå!!
blir nog ett par för mig nästa år

Årsmodell: 2012
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 177 cm

Mountain_Man
2012-03-14 (Ändrad: 2012-03-15)
Styrkor:
Förvånansvärt lättkörda och drar fint in i svängen även i lägre hastigheter. Upp på kant och de ger en känsla av att inget kan rubba ens framfart. Hyggligt snabba från kant till kant och kvicka i känslan i förhållande till bredden.

Svagheter:
Stylteffekten som infinner sig på feta skidor på hårt underlag vilket kräver konstant aktiv körning för att skidorna inte ska ta över. Lite långsamma från kant till kant jämfört med smalare pistskidor. Dyra.

Sammanfattning:
Testade Aces skidor några piståk i Romme Alpin vilket gav mersmak och "villha". Gick oväntat fort att hitta hem på skidorna. Man blir en bättre skidåkare med ett par sådana här under fötterna ... Känns som en betydligt bättre pistskida än de Purple Haze jag haft tidigare. Grym skida för den som har teknik att hantera ett par fetingar i pisten!

Årsmodell: 2012
Åkstil: Oskolad men ståsäker. Utanförpist (puder,blötsnö, skare, sten, whatever ...) och pistcruising.
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 92 kg
Åkarens längd: 186 cm

Ace_DG
2012-01-24 (Ändrad: 2013-04-06)
Styrkor:
188 cm:
OK, dom behöver fart för att vakna till liv! Släpp på och dom känns som ett FIS GS-lagg (27 m), jag kan direkt jämföra med mina Atomic GS 12, 2007. Kraftinsats ger kraft tillbaka från skidan och bidrar till acceleration ut ur sväng och medger även hyggligt snabba kantbyten. I likhet med ett par FIS GS kan dom aldrig kallas livliga. Utan arbete är dom rätt döda. Ja, det går att hasåka på dom, men med det vanliga problemet med tryck på pjäxkanten. Stabiliteten i skär, i hög fart är däremot helt förutsägbar, d v s mycket god.

182 cm:
Lägg ihop Purple Haze med ett par FIS SL-carvers i känslan och man har hamnar ganska rätt. Där PH blev överlastad pallar 182:an utan att tappa orken. Med rätt kraftinsats och vinkel sitter dom som gjutna, även på dom polerade isfläckarna. 18 m ger en lekfullhet och livlighet i aktionen som är mycket PH-lik men med den extra dimensionen att aldrig tappa greppet. Idealföret är fortfarande preparerad snö där man kan trycka ner kanten 3-4 centimeter i ytan. Mycket distinkt svar! Snabba kantväxlingar, pendling med lågavlastning (jämför SL-carvers), mycket bra! Klarar stora radier och mindre radier lika bra. Allround, är ett ord som osökt dyker upp! Dom fixar garanterat en del puder också!

Svagheter:
188 cm:
Måste åkas aktivt och förhållandevis fort hela tiden, annars händer inget. En viss stumhet kan noteras, speciellt i lägre hastigheter. 23 m känns också i mesta laget i pist. Svårt att variera radien neråt. Styvt flex gör att den inte kan jämföras med rena puderlagg. Sammantaget måhända ett lite begränsat användningsområde, men som vanligt måste man åka in sig på dom. Inte mycket att klaga på annars.

182 cm:
Som PH och SL-carveråkare hittar jag hem direkt! Hittar inget negativt just nu, mer än att dom är lite jobbiga att hasåka med i branta hårda pister kanske (ibland måste man ju...). Visserligen inte lika snabb kant-till-kant som en SL-carver, men den är 110 mm under foten, inte 64! Den lilla tip- och tailrockern märks tyvärr inte just, varken på 188:an eller 182:an, mer än att skidorna känns lite vingliga när man inte kantar. OK, dom ÄR dyra! Just, ja en sak till ...glömde nästan det. Dom är faktiskt GRÖNA och inte så där läckert GULA som bilden visar. Klart minus!

Reviderat 6 april-13.
Puder, nja jag vet inte riktigt. Det känns som man får passa att inte dyka över spetsarna, om det beror på laggens styvhet eller förarens relativa puderoerfarenhet vette f-n. Bredden och bärigheten borde ju räcka till även för en 95 kg man.

Sammanfattning:
Funkallistic kom i längden 188 cm i år (2011/2012). Tidigare fanns den i 172 och 182 cm. Den gode Henrik Luthman vill ju hävda att 188:an ger ytterligare en dimension till 182:ans redan vassa prestanda, d v s ytterligare högfartsstabilitet, lugn och med carvingegenskper motsvarande en modern ”Race Stock” tävlingsskida.

Jag är benägen att tro honom. Båda längderna levererar med råge! För mina åndamål passar dock 182 cm bäst. Race-lagg har jag redan. Jag kommer att ha mycket kul med dom här laggen hemma i Sverige och i Alperna dom närmaste vintrarna. Dom är faktiskt redan mina nya allround-kompisar! ...köpte ett par 182 alltså! Duck-monterade med Jester 18!

Årsmodell: 2012
Åkstil: Raceinfluerad pist, off-pist när så erbjuds
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 183 cm

perhas
2011-01-27
Styrkor:
* Kantgrepet er en helt egen klasse! Dette må bare oppleves!
* Stabilitet gjennom gamle spor eller vinddriver gjør det mulig å kjøre trygt i stor fart
* Overraskende lettkjørte til å være en tung og stiv ski
* Flyter godt i pudder

Svagheter:
* Tunge ski - jeg bruker dem på topptur og det koster krefter å gå oppover med et par Funkallistic på beina
* Ikke like lekne som Hendryx Purple Haze - det er prisen for ekstra stabilitet og fartsegenskaper
(Advarsel: Disse skiene får deg til å kjøre fort, fort, fort og det gir en suveren opplevelse, men det er også farlig med for mye fart! Funkallistic lokker deg til å gjøre farlige ting!)

Sammanfattning:
Med mine 65 kilo var jeg usikker på om jeg hadde tabbet meg ut da jeg først kjente på stivhet og vekt på mine nye Hendryx Funkallistic 182. Jeg fryktet at de skulle oppleves som alt for stiv og kanskje død i responsen. Men, første turen med skiene var på gjennomslagsføre og det var bare å kjøre på! Utrolig god feeling og definitivt Hendryx-surf-the-mountain-feeling.
Dette er helt spesielle ski og de gir en fantastisk trygghet i fart og er egentlig nokså lettkjørte. Lange svinger eller korte svinger, hurtige endringer av kurs - ingen problem!
For lekenhet og tight skogskjøring er helt klart Purple Haze i 172 en bedre ski, men for storfjellet og for freeride er Funkallistic virkelig gode ski. I tight skog krever de litt mer kroppsspråk, men her har nok jeg min spede kropp mer problem enn noen med litt mer muskler og vekt.
Jeg har 50-80 skidager per sesong og har nå gjort 9 toppturer og 1 dag i pist med Funkallistic + et par korte turer med skogskjøring i pudder.
Skiene burde nesten klassifiseres som doping for freeride! Jeg gleder meg til resten av sesongen og har bare et problem: farten! På disse skiene kjører jeg vesentlig raskere enn på mine Purple Haze. Veldig spennende, men også litt farligere!
Til topptur er de tung, men bor på Kvaløya og her er toppturene lett tilgjengelig og typisk 800-1000 høydemeter og da klarer man å drasse på tunge ski - det er de verdt!
Takk Henrik og resten av Hendryx Skis: dere har laget nok en helt fantastisk ski! Perfekt rockerbue og den helt klassiske Henrdyx-feelingen!

Årsmodell: 2011
Åkstil: 90% topptur (= alle typer snø og forhold), 10% pist/near pist - 50-80 skidager per sesong
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 65 kg
Åkarens längd: 175 cm

Per_Bjorklund
2011-01-12 (Ändrad: 2012-09-11)
Styrkor:
#Är surfiga och lättåkta i puder du står tryggt mitt på skidan inga konstigheter.
#Dödar skitsnö så som uppkörda offpiståk turistpuklar o allt vad moder natur kan hitta på med snön.
#I Pist är dom helt sjukt roliga det är så jag nästan kommer att sälja mina pistskidor.

Svagheter:
#Tunga skidor dom är inte rolig att släpa på när man klättra
#I pist om man bara åker rakt på dom så är dom fladdriga man känner tydligt den korta åkytan pga. rockern. Dom skall åkas på kant.

Sammanfattning:
Köpte dessa skidor i slutet av förra säsongen, har hunnit testa dom i alla fören ifrån vårslask i Maj till torrt härligt decemberpuder jag har inte ännu testat en alroundskida i denna kategori som slår dom i prestanda.

Detta är verkligen den enda skida man behöver om man skall åka iväg och vill ha roligt i både offpist och pist.

EDIT: Efter en sässong med duckstance så monterade bindningarna rakt. Visst i pist fungerar det men i off pist tycker jag det är en nackdel (bla smärta i knän och fötter) då man har en samlad hållning på skidorna. Märkte ingen skillnad på hur skidorna beter sig efter att jag står rakt fram.

Årsmodell: 2011
Åkstil: offpist/pist
Testad längd: 182 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 181 cm

Gahnis
2011-01-04 (Ändrad: 2013-11-16)
Styrkor:
Nu snackar vi skidmagi!! En helt galet bra skida!!
Fungerar överallt!
I pisten är det tal om full "carving-fräs" med armbågarna nere i snön. Kantgreppet är helt vansinnigt bra!
I offpisten är de kungar! Grymt lätta att hantera

Svagheter:
Näpp!
Möjligen hade ett par 182:or varit snäppet bättre utanför pisten..

Sammanfattning:
Helt klart det galnaste och absolut BÄSTA skidor jag någonsin har stått på!
Herr Luthman har verkligen lyckats!
Kombinationen med dessa skönheter och en god Duckstance var som att hitta paradiset!
Har åkt många olika skidor i mina dagar. Allt ifrån stenhårda racelagg till Jah Love.
På något sätt har det aldrig blivit "perfekt".
I den bästa av världar vill man ju ha en skida som pallar för allt, och fram tills nu hade jag inte hittat det.. Sedan införskaffades ett par Funkallistic och lyckan var gjord!

Årsmodell: 2011
Åkstil: Pist/Puder
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 182 cm