Nordica Dobermann Spitfire PRO

Nordica Dobermann Spitfire PRO
Kategori: Pistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Nordica
Årsmodell: 2020
Mått (Nos/Midja/Bak): 120/72/100 mm Svängradie: 13.50 m (156 cm)
Storlekar: 156,162,168,174,180 cm
Pris: 8500 Kr
Tillverkarens beskrivning
För dig som gillar att åka hårt, snabbt och med varierande svängar i pisten. Träkärna, dubbla titaniumlager och aggressiv frontside skärning. Dvs. skidan har tagit brättet från slalomskidorna och från mitten och bakåt är radien lik en storslalomskida. Det ger en skida som är spänstig och kvick i korta svängar, lugn och kraftfull i långa svängar. Avancerad skida som tål mycket hög fart och belastning i pisten i kombination med spänstiga kortsvängegenskaper.

(Officiell information från Nordica)


  • Nordica Dobermann Spitfire PRO Foto
  • Nordica Dobermann Spitfire PRO Foto
Vad tycker du om Nordica Dobermann Spitfire PRO?
5
4
3
2
1
Roger
Roger (Gäst)
2022-01-31
Styrkor:
Fantastiskt bra pistskida

Svagheter:
Passar inte off pist eller i lössnö

Sammanfattning:
Har kört denna skida i många år och tycker den är fantastisk. Passar svenska fjällen utmärkt, is och pistat. Skidan klarar det mesta, kräver en del kunnande dock. Det som saknas är ”kicken” ur korta svängar

Årsmodell: 2017
Åkstil: Pist, puder
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 85 kg
Åkarens längd: 183 cm

Mikael
Mikael (Gäst)
2021-01-22
Styrkor:
Allround

Svagheter:
Priset

Sammanfattning:
Fantastiskt rolig skida för både korta och långa svängar.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist
Testad längd: 168 cm
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 182 cm

Sara Sundquist
Sara Sundquist (Gäst)
2020-02-29
Styrkor:
Stabil och trygg. Som bäst på branta och hårda underlag i hög fart.

Svagheter:
Den kräver en aktiv åkning för att leverera. Inget att kasa runt med barnen med.

Sammanfattning:
En fantastisk pistskida, men den kräver en aktiv åkare för att svara. Fint.

Årsmodell: 2014
Åkstil: Pist
Testad längd: 158 cm
Åkarens vikt: 58 kg
Åkarens längd: 165 cm

carl_couloir
2019-09-27 (Ändrad: 2019-11-03)
Styrkor:
Stabila, sjukt stabila på riktigt!

Svagheter:
Sjukt stabila = kräver en driven och skolad skidåkare för att nyttja skidans potential

Sammanfattning:
Körde dessa som min daily driver när jag jobbade som skidlärare i Verbier vintern 2018/2019 vilket man kan läsa mer om här https://www.freeride.se/sag-upp-dig-och-gor-en-sasong/
Valde skidan på rekommendation från en kollega som gillade den skarpt samt att jag hittade den till ett bra pris.......

Detta är en sjukt stabil och dämpad skida som står pall för det mesta, har inte kört på rena racing/tävlingslagg men misstänker att dessa inte ligger jättelångt bort i sin karaktär..... Detta kommer med ett pris, du får inget gratis utan måste jobba skidan hela tiden för att få något tillbaka, i gengäld får du en lugn skida utan överraskningar som går som tåget. Gillade dess mångsidighet avseende svängradie och växlingar av just dessa, vilket jag tror beror mycket på att Nordica här har tagit brättet från en slalomskida och från mitten och bakåt är radien mer lik en storslalomskida. Letar man efter det där "poppet" i sväng gäller det att driva på och (våga) hålla i svängen hela vägen och då kommer något som kan liknas vid ett "popp" på ett mycket lugnt och tryggt sätt utan överraskning till skillnad från många andra skidor som jag ibland upplever ger tillbaka en okontrollerad spark.....

Betyget fyra blir en kompromiss mellan en femma och en trea.
Om du är en fd. race-räv eller någon som gillar att jobba så är detta skidan för dig -> en 5:a
Om du gillar att ta det lite lugnt och glida runt mest så får du inte lika mycket tillbaka gratis -> en 3:a

Men med tanke på hur trygg och stabil skidan är så tror jag att många kommer finna glädje av skidans egenskaper, men om man letar efter något med tydligt "popp" i svängväxling så är detta kanske inte det bästa alternativet

Edit 20191103:
Tycker att åka skidors test ger en bra beskrivning av skidan se bild.

Årsmodell: 2018
Åkstil: från självlärd off-piste-räv till skidlärare steg fyra (IVSI) med en förkärlek till fina toppturer med branta åk ner
Testad längd: 174 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 180 cm


Anders Einarsen
Anders Einarsen (Gäst)
2018-12-18
Styrkor:
Fartstabil i långa skärande svängar, tål rejält tryck och sväljer variationer i pisten på ett bra sätt. Känslan blir lite som att åka på räls. Trotts dessa egenskaper kan man växla ned och köra med korta aggressiva svängar på ett lika självklart sätt som stabiliteten vid höga hastigheter.

Svagheter:
Kan i vissa lägen arbeta i ett spår beroende på hur man ställer på skidan och kan då vara svår att forcera utanför detta område vilket betyder att skidan inte gärna sladdar genom kurvorna.

Sammanfattning:
Har testa väldigt många olika skidor och har inte funnit någon skida med så stor bredd i egenskaperna. Funkar som sagt mycket bra både vid hög hastighet och vid snabba korta svängar.

Årsmodell: 2018
Åkstil: Pist, hög fart och kort aggresiv åkning
Testad längd: 174 cm
Åkarens vikt: 76 kg
Åkarens längd: 173 cm

Lundblom
2017-12-07
Styrkor:
Eftersom Nordica Dobermann Spitfire EVO EDT inte finns att välja på så lägger jag den recensionen här. Tror att det enda som skiljer EDT mot PRO är att EDT har uppstyvande plattor på ovansidan av skidan.

Har använt dessa skidor i två säsonger nu och tycker fortfarande att de är lika bra. För mig är detta den optimala pistskidan den är lättåkt (lätt att sväng även om det inte går jättefort), väldigt bra isgrepp och vridstyv (håller skäret även när det blir brantare och man trycker på ordentligt). Jag gillar skidor med lite kortare radie vid piståkning. Denna har 14 m vid 168 cm. Tycker att det är kul när man kan få till lite kortare svängar när man trycker till och vinklar skidorna. Trots den korta radien så upplever jag inte att skidan känns ostabil vid större svängar i högre fart. Tror att det kan bero på att skidan är som en blandning mellan en slalom skida och en storslalomskida dvs bred fram och smalare bak. Den är också ganska styv. Tycker att skidan fungerar bra i allt från stenhårt till uppkörd vårslask. Har även åkt i drygt 1 dm lössnö och de gick förvånansvärt bra där med.

Har provat en del andra skidor t ex Head Supershape speed och magnum 2015 års modell. Tycker dessa känns mesigare och med sämre grepp. Har även provat Völkl RTM 84 2016 års modell. Den gillade jag. Bra grepp, väldigt fartstabil och skön att åka på, dock lite för lång radie för min smak.

Svagheter:
För piståkning ser jag inga svagheter. Har dessa för pist och ett par med 108 mm i midjan för offpist. Tycker att det känns optimalt just nu. Skidan passar bäst för dom som kan och gillar att ligga på skär. Vill man mest köra sladdsvängar finns det nog bättre skidor.

Sammanfattning:
En riktigt bra pistskida som jag tror skulle funka för alla som gillar att ligga på skär. Stabil lättsvängd skida med bra isgrepp.

Årsmodell: 2016
Åkstil: Har dessa skidor för pist (har en annan skida för offpist) och undviker att ta de utanför pisterna för att inte skada kanterna på sten.
Testad längd: 168 cm
Åkarens vikt: 74 kg
Åkarens längd: 170 cm


Henry Ceder
Henry Ceder (Gäst)
2016-03-15
Styrkor:
Snabb kant-till-kant och går snabbt in I en sväng tack vare skärningen fram. relativ lätt och fartstabil med sin titanförstärkning.
Sinnrikt att ha storslalomavslut. Bra grepp och känns stabil. Verkar inte \"överbakad\" med onödigt mycket material som gör dom tunga och tröga. Provade ett par Head Supershape speed innan men det blev Nordica istället.
Har både en stabil längd och bra sväng med mina 178 cm långa skidor och 15,5 metersradie.

Svagheter:
Lite otympliga vid puckel men det är ju ett par pistmissiler I första hand.

Sammanfattning:
Absolut en skida att rekommendera. Ger åkglädje och man kan lita på kantgreppet. Är ej oroliga vid fart och lite uppkörd underlag.

Årsmodell: 2011
Åkstil: pist med fart och skär och attack

Stefan Kriegholm
Stefan Kriegholm (Gäst)
2015-01-07
Styrkor:
Respons och kantgrepp som ett par riktiga tävlingslagg. Aldrig tveksamma eller inkonsekventa. Allt du ger får du dubbelt tillbaka.

Svagheter:
Kräver muskler och rutin. Absolut inget för medelmåttan.

Sammanfattning:
Om du e gammal fartåkare som jag och äntligen har börjat släppa på igen efter år av småbarnshasande är detta ett bra köp. Jag hittade ett par lite för korta för 2990:- (!!!) men högg dom ändå. Det har visat sig funka skitbra. Mina horn växte ut redan efter ett halvt åk i Romme. Kände mig som sjutton igen... Längtar efter en tur ner till Val Gardena!

Årsmodell: 2014
Åkstil: Pist och lite överallt.
Testad längd: 160 cm
Åkarens vikt: 79 kg
Åkarens längd: 176 cm

malin
malin (Gäst)
2014-12-30
Styrkor:
När man får upp skidan på kant är det som att placera sig på en räls, hur backen än ser ut kommer jag tryggt åka över det med fortsatt grepp.
Trots att den kändes hård var det inte svårt att trycka igenom till kantgrepp (även för en småbarnsmamma)

Svagheter:
Är man villig att följa skidans åkstil är det bra, men behöver man göra snabba förändringari svängen för att undvika något i backen som en sten eller annan åkare krävdes det rejäl övertalning och muskelstyrka.
Tung att kånka på.
Otränade ben fick slitna knän efter bara ett par åk, i och med att skidan krävde fullständig uppmärksamhet gick det inte att fuska.

Sammanfattning:
Se skidan som ett träningspass på gymmet, sa försäljaren och det tycker jag stämmer.
Jag har åkt skidor i över 30 år ca 4 veckor per år. Mesta tiden i Sälens pist backar, men även lössnöåkning i alperna och Nordamerika på cv't. Testade dessa skidor för att hitta en rolig skida att ha i Sälens hårda isiga backar.
Åker en heldel med barn numera och upplevde att dessa skidor inte accepterar glidaråkning, ska det åkas ska det göras ordentligt. När de fick sin uppmärksamhet gav de tillbaka tiofallt och det var stort leende som spred sig i anisktet i slutet av backen.
Fick upp högre fart än vad jag är van vid i och med att skidan kändes väldigt trygg.
Betyget sätter jag till 4 om man är vilkig att ta i lite, men om man vill ha en skida för familjeåkningen ger jag dem en 3a.

Årsmodell: 2015
Åkstil: för dessa skidor är jag piståkare
Testad längd: 168 cm
Åkarens vikt: 63 kg
Åkarens längd: 163 cm

Hans
Hans (Gäst)
2013-12-19
Styrkor:
Grepp och bett utan dess like. Svarar direkt och distinkt och gör precis vad du säger åt dem att göra.

Svagheter:
Inget att lalla runt med eller att dra utanför pisten med.

Sammanfattning:
Fantastisk skida man kan ta ett kliv till nästa nivå med. Man får bra betalt för jobbet. Mina favviskidor!

Årsmodell: 2013
Åkstil: Pist, racecarv.
Testad längd: 170 cm
Åkarens vikt: 86 kg
Åkarens längd: 178 cm