Nordica Enforcer 100

Nordica Enforcer 100
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Nordica
Årsmodell: 2023
Mått (Nos/Midja/Bak): 131/100/118 mm Svängradie: 15.60 m Vikt: 2125 gram (165 cm)
Storlekar: 165,172,179,186,191 cm
Pris: 6999 Kr
Tillverkarens beskrivning
Med ett engagemang för obeveklig förbättring har Nordica helt ombildat Enforcer 100. Tack vare en ny konstruktion och en uppgraderad design erbjuder denna bästsäljande skida en mer lekfull känsla och ännu större mångsidighet – samtidigt som den fortsätter att leverera sina legendariska all mountain prestanda. För en pålitlig åktur som är särskilt förlåtande och stabil, kombinerar den en helt ny carbondesign, med en ny kärnprofil och två lager av metall. Förutom att dämpa vibrationer och minska vikten skapar detta en mer förlåtande skida som maximerar stabilitet och respons. Och för att öka förtroendet ytterligare i alla typer av förhållanden, har Enforcer 100 en early rise tip and slight tail rocker-profil med traditionell camber under foten. Smidigare och mer lekfull än någonsin, nya Enforcer 100 omdefinierar vad en all mountain skida kan göra.

(Officiell information från Nordica)


Vad tycker du om Nordica Enforcer 100?
5
4
3
2
1
MrWorldWide
2023-01-31
Styrkor:
+ Stabil skida oavsett fart.
+ Tillräckligt hård för att stå igenom cruds, tillräckligt mjuk för att flexa i svängarna i manchestern.
+ Vridstyva för bra kraftöverföring i hårt underlag.

Svagheter:
- Toppskikt släpper enkelt från skidan vid slag.
- Något lång radie (i vald längd).

Sammanfattning:
Första All Mountain-skidan som följt med under 4 år över hela Europa, och flera svenska fjäll. Skidan gillar fart, stora svängar och alla underlag. Profilen på skidan (20% rocker bak, 50% camber i mitten och 30% rocker fram) tillåter en att stå på både i och utanför backen där den med 100 mm midja enkelt flyter genom puder, men samtidigt inte tappar förmågan att kunna ställa upp skidan på kant väldigt enkelt.
Efterkommande årsmodeller (2021+) har en något lägre radie på skidan i motsvarande storlekar och trycker även in en extra storlek för att överlappa stegen mellan storlekarna något, vilket är att föredra.

Denna modell (2020) har något lång radie vilket gör att skidan inte upplevs lika lekfull och rolig som den marknadsförs som när farten är lägre. Den är fortfarande stabil i låg fart, men inte alls lika rolig stå i pisten med i lägre hastigheter. Man kan med fördel gå ned en storlek om man står mellan två på denna årsmodell.

Tyvärr har polyamid-toppskiktet delaminerat 10 cm (ca. 10 cm ned från spetsen) på vardera sida av skidans framdel, på bägge skidorna. Detta uppstår från små slag mot sten och när skidorna har slagit lätt mot varandra i puder (vet inte om nyare modeller är lättare).

Överlag en bra skida, för den som gillar fart, som kan stå på vart man än befinner sig på berget. Nyare modeller bör dock upplevas som med lekfulla och håller för hoppningsvis bättre i toppskiktet.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist / Puder
Testad längd: 193 cm
Åkarens vikt: 90 kg
Åkarens längd: 190 cm
Skimaster226
Skimaster226 (Gäst)
2022-01-12
Styrkor:
Alla

Svagheter:
Inga

Sammanfattning:
Grym på/i alla underlag och farter.

Årsmodell: 2021
Åkstil: Pist/Offpist
Testad längd: 186 cm
Åkarens vikt: 115 kg
Åkarens längd: 191 cm

Jonnie Lund
Jonnie Lund (Gäst)
2021-02-02
Styrkor:
Lätt åkta, stabila i fart.

Svagheter:
Det finns för lite snö

Sammanfattning:
Trevlig skida för den som gillar fart i samt utanför pisten. Även ganska lättsvängd

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist / Puder / Topptur
Testad längd: 193 cm
Åkarens vikt: 90 kg
Åkarens längd: 180 cm

Freeride
2020-03-12
Om skidan: Nykomling för nästa vinter som bygger på tidigare Enforcer. Uppdaterad med ny bredd och finjusterad från tidigare år. 100 millimeter under foten, något lättare framtill på skidorna, förstärkt med kolfiberstripes och dubbla titanallager. Traditionellt spann under foten samt tip- och tailrocker.

Fredrik: – Riktigt bra! Hårda och väldigt stabila. Dom går som på räls, riktigt bra isgrepp också. Känns som en trygg skida som jag kan lita på trots att det är så pass isigt, riktigt roligt. Betyg: 4.

Moa: – Storslalomkänsla, det gillar jag! Riktigt stabila och det går att åka riktigt fort. En skida som går att lita på, kanske inte dom mest lekfulla men… en charger-skida! Betyg: 4.

Olle: – En väldigt bra skida! Jag testade dom förra året och nu har Nordica gjort några små förändringar. Något slags nytt flex som ska vara hårdare under foten och mjukare i fram, och det kändes i svängen… skidan tappar inte pop och lekfullhet men går att stå på bra med! Och dom är inte alls fladdriga trots att det isigt. Betyg: 4,5.

Johan: – Jag har hört mycket bra om dom här skidorna, så förväntningar var höga. Och de levde faktiskt upp till alla förväntningar. Jag har svårt att säga vad som var bra, men jag gillade dom verkligen! Betyg: 4,5.

SNITTBETYG: 4,25

Årsmodell: 2021

hammarn30
2019-02-25
Styrkor:
+ Stabila i hög fart
+ Mångsidiga som fungerar i de flesta normala fören
+ Bra flyt i vårslasken

Svagheter:


Sammanfattning:
Wow, vilka skidor! Dessa är riktigt stabila oavsett underlag och väderlek.
Givetvis ej optimala vid blåis eller Japan pow men allt där i mellan går att hantera!

Årsmodell: 2017
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 92 kg
Åkarens längd: 191 cm

Mattias Eriksson
Mattias Eriksson (Gäst)
2019-02-14
Styrkor:
En väldigt rolig skida både i och utanför pisten. Den kräver en del av åkaren, men om den får det den begär är den både snabb in i svängen och fartstabil. Den bästa skida jag åkt på.

Svagheter:
En smula tung om man vill tura långt.

Sammanfattning:
Briljant !

Årsmodell: 2019
Åkstil: Pist/puder och topptur
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 95 kg
Åkarens längd: 180 cm

Mattias Espling
Mattias Espling (Gäst)
2019-02-13
Styrkor:
Väldigt lättåkt och mångsidig. Följsam var det första jag tänkte på när jag testade. Direkt det blir lite uppåkt i pisten så är de mästerliga. Har tyvärr inte testat i ordentlig fluff men jag är inte orolig. Optimal allmountain.

Svagheter:
I riktigt hög fart på helt nypistat kan de var lite fladdriga men inget som stör eller känns osäkert.

Sammanfattning:
Hade möjlighet att under en dag i Åre testa Enforcer 100, Mantra och Extrem Project 90. Alla från 2019. April och sol, så det blev snabbt väldigt uppåkt. Project 90 gick bort då de kändes nervösa/ostadiga. Dock var de 5cm kortare än övrig så det kan ha spelat in. Mantra gick som tåget och körde mer eller mindre igenom alla ojämnheter. Kändes inte lika följsamma i lägre hastigheter och ordentligt uppåkt pist. Enforcer kändes lätt och följsam men ändå stabila. Inte bäst på något men väldigt bra på allt

Årsmodell: 2019
Åkstil: 75%pist /25%off
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 87 kg
Åkarens längd: 179 cm

jozzet
2018-03-03 (Ändrad: 2018-03-04)
Styrkor:
Fartstabila, lekfulla, lättsvängda, flyt i lössnön

Svagheter:
Kräver lite av åkaren om man ska få ut dess fulla kapacitet och potential. Aningen för tunga för längre toppturer.

Sammanfattning:
Bästa skidan jag åkt på. Har testat mängder av skidor i denna typ av kategori (Völkl Mantra, Völkl Katana, Völkl 9eight, K2 Pinnacle 95, Blizzard Bonafide, Dynastar Cham 97, Rossignol Soul) men ingen har gett samma glädje. Man åker med ett leende på läpparna. Har länge ägt ett par Völkl Kendo som är fantastiska men Enforcern är betydligt roligare och stabilare i pisten trots större bredd och längd. Kommer man ut i lössnön så är skillnaden ännu större. Där flyter de fantastiskt med rockern som hela tiden håller upp skidan. Har kört med dem i Järvsö, Mayrhofen och Tänndalen och i alla olika fören inkl 50 cm puder. Även i tät björkskog funkar de utan problem.
Jag har också hoppat och droppat med dem och där är de väldigt trygga.

I pisten älskar jag fart med långa och djupa carvingsvängar och då är det en wowkänsla med denna skida.
Det har tagit dock ett tag att köra in dem och i början upplevdes de som lite tunga och svåra i framförallt brantare röda backar om man vill ligga på skär. Då går det undan ordentligt och det gäller att lita på skida och backe och bara åka på.

Funderade i början om jag skulle haft en 177 skida istället för 185 men nu när den är inkörd ångrar jag ingenting då fartstabiliteten blir påtagligt bättre med 185:an då man står på ordentligt.
Jag har ett par Salomon Guardian 16 bindningar och det är tänkt att jag ska kunna ta kortare toppturer också men då de inte bara består av plats och trä så är det inga skidor att knalla 2000 höjdmeter med. Aningen för tunga för det om man inte vill ha ett regält fyspass.
Allt annat är de optimala för. Rekomenderar verkligen dessa skidor!!!

Åkstil: Pist, park, puder, topptur
Testad längd: 185 cm
Åkarens vikt: 70 kg
Åkarens längd: 178 cm

Timo Bures
Timo Bures (Gäst)
2020-03-16
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Så mångsidig och bokstavligen bra på alla typer av snö

Svagheter:


Sammanfattning:
Vilken skida. Bara fantastiskt

Årsmodell: 2020
Testad längd: 193 cm
Åkarens vikt: 106 kg
Åkarens längd: 199 cm

Sebastian Reinert
Sebastian Reinert (Gäst)
2019-01-02
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
stabilitet

Svagheter:
tung

Sammanfattning:
runt omkring

Åkstil: pist / puder
Testad längd: 193 cm
Åkarens vikt: 99 kg
Åkarens längd: 195 cm