4 förstklassiga försäsongstips
Storknar du också av alla förnumstiga skidåkartips? Pumpa puder så här, träna carving-teknik så här, beställ öl och Jägermeister på after skin så här, kissa under toppturen så här och så vidare. Slut på det torra tramset, nu börjar smarrigheterna vad gäller kläder, skiteknik, skidor, pjäxor och försäsongsträning. Vi börjar med torrperiodens bästa antitips för träning.
1. Visa ödmjukhet inför träningens komplexitet
Det är svårt med träning allmänt sätt. Försäsongsträning med fokus på alpin skidåkning är oerhört svårt. Du måste därför börja med att inse dina begränsningar både kunskaps- och prylmässigt. Du behöver röda snören, pilatesbollar, kettlebells, yoga-matta, hantlar & skivstänger, samt dyra, tighta och funktionella träningskläder. Du behöver också en personlig tränare, en yogainstruktör, en löptränare, en sjukgymnast och definitivt någon form av nischad träningsterapeut som ledsagar dig levande i ur försäsongsträningens lejongrop. Det är helt enkelt svin svårt med träning och inget som man skall pröva själv därhemma. Fy dig om du tror att du blir en bättre skidåkare av att bara promenera lite extra, kicka boll med polarna eller jogga en runda. Nä, så enkelt är det icke!
2. Skogens belönande utfall och knäböj
Det krävs ingen raketforskare för att förstå att benstyrka är essentiell för en riktig skidåkare. I en annan artikel tipsar vi om 9 benövningar hemma. I slutet av barmarkssäsongen – hösten – dignar de svenska skogarna av murklor, skivlingar och kantareller. Dessa kulinariska små läckerheterna växer mestadels på marken, varför du måste ha med dig en lång gripklo ut i skogen eller helt enkelt kröka på dig. Om du kröker på dig lite atletiskt, likt ett utfalls-steg, så skriker dina blivande alpinlår av smärtsam lycka. Nästa krökning gör du som en knäböjning. Upprepa sedan dessa två varianter tills du har nog med svamp i din korg för mormor, faster, lillebror, styvfarsa, granne och resten av släkten (inklusive grannens släkt).
3. Köp grejer som du tror att du behöver men aldrig använder
Köp en GPS-klocka som håller koll på dina löprundor, ett årskort på gymmet och en fullblods racingcykel (inget strössel för under 40 000 SEK). Köp förresten ett hemmagym istället (inklusive löpband och träningscykel). Dessa prylar kommer sedan per automatik att göra dig till en bättre tränad skidåkare. Detta fungerar precis som det välkända vinterfenomenet kallat ”lavinkits-effekten”, det vill säga det viktiga är att du har grejorna – inte vad du gör, eller kan göra med dem.
4. Lita på tekniken, negligera din dysfunktionella kropp
Samma tekniska landvinningar som till exempel gör att du kan åka bil eller buss och inte måste springa barfota till jobbet eller plugget varje dag finns också inom den alpina världen. Bredare skidor gör det enklare att åka lössnö, ultramoderna gondolliftar drar upp dig på bergets topp, pistmaskiner slätar ut ovälkomna ojämnheter i pisterna och så vidare. Din kropp kan kanske bli lite starkare och snabbare om du försäsongstränar hårt, men i det stora hela… pöh! Din fragila fysik kommer aldrig att bli någonting att räkna med ändå. Inse det. Luta dig sedan tillbaka och surfa nya, smarta skidinnovationer inför vintern.
Ibland kan det vara enklare att förstå vad som är bra genom att definiera vad som är dåligt. Fler tokroligheter dyker upp i nästa del. För mer seriösa tips gällande just träning kan du kika på våra tidigare försäsongsträningsserier i videoformat. Välj mellan Sverre Liliequist (2 delar), eller någon av de lite äldre serierna med Wille Lindberg (10 delar) eller Mattias Hargin (15 delar, alltid värst på träning…).