Fritschi Tecton 12

Fritschi Tecton 12
Märke: Fritschi
Årsmodell: 2018
Vikt: 550 gram
Tillverkarens beskrivning
DIN: 5 - 12
Skid bredd: > 70 mm
Vikt: 550 g / styck utan ski stopper
Ski stopper: 90 / 100 / 110 / 120 mm (80 g / styck)

(Officiell information från Fritschi)


Forumämnen om Fritschi Tecton 12

Problem med Fritschi Tecton  »
Tecton 12 - ett år senare.  »

Vad tycker du om Fritschi Tecton 12?
5
4
3
2
1
Corin
2017-12-04
Styrkor:
Kraftöverföringen är riktigt bra. Den känns precis lika stabil som andra bindningar utan glapp. Trots den något höga ståhöjden känns underlaget och skidan, precis som det ska. Jag upplevde inga tjuvsläpp i ganska ojämn pist. Smidigheten i övergången mellan gåläge och åkläge det jag gillar allra mest. Det går fort, fungerar alltid, och det går att göra med staven. Ett plus också för samma hålbild som Vipec.

Svagheter:
Den sämsta egenskapen jag upptäckt är, utan tvekan, hur mycket pjäxan kan röra sig i sidled när man går. Hälen på pjäxan kan röra sig ca en till två centimeter i sidled (sulmått 291mm) utan särskilt mycket kraft.

Skruvhuvudena är av vad man skulle kunna kalla engångskvalitet. De blir således mos när man använder en skruvmejsel som inte är exakt rätt. Jag tycker man ska kunna justera en turbindning med en platt metallbit, för man har oftast inte med sig en Pozidrive nr 3 ut på tur. En annan sak som är irriterande angående skruvarna, är placeringen för skruven som justerar tådelen. Den sitter längst bak på den ganska långa tådelen, vilket gjorde att jag var tvungen att fixa fram ett specialverktyg för att kunna skruva i vinkel.

Sen kan det också diskuteras om de kanske borde att gjort en Tecton 14 direkt.

Sammanfattning:
Vill man ha en techbinding med utlösning på samma sätt som i en alpinbindning är Fritschi Tecton 12 det enda valet man har. Det är dock, precis som Fritschi själva säger, svårt att kommunicera till kunderna.

Jag kan säga att jag tror på konceptet. En utvecklad Tecton kommer antagligen vara en bra rekommendation för de allra flesta som letar efter en turbindning att ha överallt, men den här första versionen känns inte lika given.