Snökyss gav dundersäsong för svenska skidorter
För många svenska skidanläggningar kommer den snörika skidsäsongen 2017/18 att gå till historien som en av de bästa någonsin. Mängder med snö, stor tillströmning av skidåkare och därmed rekordstor omsättning på liftkort.
Till Freerides redaktion trillar nu pressmeddelande efter pressmeddelande in från landets skidorter: Kläppen, Kittelfjäll, Tännäskröket i Funäsfjällen, Hemavan, Orsa Grönklitt, Tänndalen, Tandådalen-Hundfjället, Åre med flera. Allesammans berättar om att just deras skidort gjort succé under vintern med historiska snömängder och många, glada (och betalande…) skidåkare i deras backar.
De svenska skidåkarna fick redan i januari en tidig julklapp från Skatteverket då det blev klart att skidåkning är okej som friskvård. Ett faktum som även de svenska skidorterna kunde glädjas åt.
Från Dalarna kommer glädjerapporter från bland annat Kläppen och Orsa. I Sälenfjällens sydligaste skidort med officiella namnet ”Kläppen Ski Resort” bäddade ett snötäcke in dalen, berget och fjällen redan i slutet av oktober och gjorde att suget efter vintersemester väcktes tidigt hos de familjer som besökte anläggningen:
– Vi har haft en helt fantastisk säsong, till och med långt bättre än våra högt uppsatta mål. Under högsäsongsveckorna har vi varit fullbokade och även veckorna däremellan har bokningsläget legat otroligt högt, vilket gjort att vi, i snitt över säsongen, haft en beläggning på över 90 procent, säger Kläppens VD, Gustav Eriksson.
Den höga beläggningsgraden ger givetvis en positiv effekt på övriga siffror i Kläppens räkneböcker där omsättningen på Skipass har ökat med 14,5 % under den gångna säsongen. Tittar man på de två senaste vintrarna så har Kläppen Ski Resort ökat antalet skidåkare med 25 %.
Att snöläget och den magiska vintern gjort sitt till att dessa rekord uppnåtts är självklart, men Kläppens VD Gustav pekar även på andra framgångsfaktorer som nya gondolen från 2016, det konsekventa fokuset på barnfamiljer, samt duktig säsongspersonal.
Som grädde på moset har Kläppen Ski Resort under säsongen erhållit inte mindre än tre utmärkelser från er läsare på Sveriges största skidsajt, nämligen: Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, Sveriges bästa park och Sveriges bästa pist (Lostupet).
Skidanläggningen Orsa Grönklitt slog nytt rekord i omsättning, antal skiddagar och antal gäster på anläggningen. Orsa Grönklitt ägs av Grönklittsgruppen och i koncernen finns också skidanläggningen Tänndalen. Bolagets VD, inte helt medialt okända Anders Blomquist, kommenterar delårsrapporten efter succévintern:
– Med den bästa vintern i koncernens historia laddar alla våra anläggningar om inför sommaren. Grönklittsgruppen har fördubblat omsättningen de senaste tre åren.
Koncernens skidsystem i Härjedalen visar också fina siffror:
– Glädjande är också att Tänndalen slår omsättningsrekord och redovisar den resultatmässigt bästa vintersäsongen sedan anläggningen förvärvades, berättar Anders Blomquist.
Och till just Tänndalen hittade även Julius & Björn i vintras. Har du inte sett deras härliga film från deras resa så gör du det nedan.
Och från ett Tänn- till ett annat Tänn-…. Tännäskröket i Funäsdalen har haft en sprudlande säsong, som till och med sticker ut lite extra trots hård konkurrens i dessa goda snötider, där liftkortsintäkterna har ökat med 85 %. Ja, 85 %! Inte illa. Bra snöår, bättre kommunicerad alpin skidåkning och satsning på grupper och bröllop har gett en stark utveckling för Funäsfjällens Tännäskröket, menar man i sitt glada pressmeddelande.
Platschef Maria Pettersson i Tännäskröket tror även att ökningen beror på att man bättre lyckats kommunicera kvaliteterna med den alpina skidåkningen som skidanläggningen erbjuder:
– Tännäskröket har länge lockat gäster genom våra påkostade fjällhus samt vår populära restaurang, men nu kan vi se att gästerna även tydligare förstår vilken bra alpin skidåkning vi erbjuder, berättar Maria Pettersson.
Nedfarterna i Tännäskröket ligger i fyra vädersträck fördelat på två fjälltoppar, vilket skapar varierad skidåkning med olika svårighetsgrader. Tännäskröket är en del av Funäsfjällen som med övriga anläggningar Ramundberget, Funäsdalsberget, Tänndalen och Kappruet bildar Sveriges största skidområde. Samma liftkort gäller i hela Funäs. Sweet.
Även i Kittellfjäll har det varit goda tider, med snönivåer i nationell topp:
– Vi har haft ett otroligt bra snöläge, nästan hela vintern hade vi mest snö i Sverige, det har givetvis varit positivt, men framförallt så ser vi att byggandet har kommit igång på allvar i Kittelfjäll och det är den viktigaste underliggande faktorn för att Kittelfjäll har slagit rekord i sin skidanläggning den gångna vintern, berättar Jan Forsgren- VD för Kittelfjällsliftarna.
Kittelfjälll har ökat sin liftkortsomsättning med nästan 30 % i vinter. När säsongen nu är över kan Kittelfjäll summera 51 000 skiddagar. För att kunna jämföra kan sägas att detta troligen (alla siffror är inte inrapporterade till branschorganisationen SLAO ännu) befäster Kittelfjäll som en av landets 25 största skidanläggningar. Förra året var Skistar Sälen allra störst, hela listan där de tio största utifrån ekonomisk omsättning är listade från 2017 ser du här. Men tillbaka till offpistpärlan Kittelfjäll och alla dess möjligheter som vi i vintras gjorde en guide till, vilken du läser här.
Hemavan, som branschorganisationen SLAO nyligen utsågs till årets skidanläggning, kan glädjas åt en bra säsong med rekordmånga skidåkande gäster och ökade skidpassintäkter. Precis som i fallet Kläppen pekar Hemavan i sitt pressmeddelande på den nya gondolliftens attraktionskraft.
30 november 2017 invigdes nämligen Hemavans största nyhet någonsin. Skidpassförsäljningen ökade med 16 % från föregående år och antalet skiddagar har ökat från 169 000 till 204 000 under de fyra senaste säsongerna:
– Vi blickar tillbaka på en väldigt bra säsong där vinterns stora nyhet Hemavan Gondol har gett oss precis de resultat vi hoppades på. Givetvis är det viktigt att våra intäkter ökar då det är en förutsättning för fortsatta investeringar men det som också gläder mig är alla positiva kommentarer vi fått från våra gäster i vinter, säger Thomas Ringbrant, VD för Hemavan Alpint.
Så till Skidsveriges största aktör vad gäller skidorter – SkiStar. I Sverige driver SkiStar bland annat anläggningarna i Sälenfjällen Tandådalen-Hundfjället och Lindvallen-Högfjället, samt längre norrut även Vemdalen och Åre. I Norge är de stora SkiStar-orterna Trysil och Hemsedal.
– Med vintern bakom oss kan vi än en gång presentera det bästa niomånadersresultatet i SkiStars historia, säger SkiStars VD Mats Årjes.
Antalet skiddagar, där en skiddag motsvarar en dags skidåkning med ett SkiPass, uppgår till 5,8 miljoner vilket är över 7 procent bättre än föregående år. Den ökade gästvolymen är huvudanledningen till det förbättrade resultatet för SkiStar.
SkiStars VD ser redan fram emot nästa vintersäsong.
– Bland annat utvecklingen av nya Hundfjället i Sälen, där vi förutom expresslift bygger nya nedfarter och utökat snösystem. SkiStar är också officiell titelsponsor till alpina VM i Åre 2019. Det blir en fin möjlighet att visa en internationell publik vad vi kan erbjuda skidåkare avslutar Mats Årjes.
Bygget av flygplatsen Scandinavian Mountains mellan Sälen och Trysil pågår också för fullt och är i fas med sin tidsplan, enligt SkiStars pressmeddelande. Där ser man från SkiStars sida fram mot att de första flygplanen landar i december 2019, medan miljöorganisationen POW istället fasar.
Slutligen till Ski Stars största skidort i Sverige, och vinnaren i Freerides stora omröstning om bästa skidort i Sverige 2017/2018, Åre. Att ta luft under vingarna går även att göra på andra vis och en som verkligen gjorde det var Erik Wennberg. Ingen hade tidigare stått det beryktade dropet Högsta, Högsta i Östra Ravin i Åre. Ingen klockren landning, men på benen kom i alla fall Erik Wennberg efter det drygt 30 meter höga hoppet. Här nedan ser du filmen har fått tiotusentals visningar här på Freeride och även gått på TV 4 Sporten. För fler stora luftfärder missa inte ”8 episka flygturer i svensk friåkning”.
Text: