Säsongens första (eller sista?) skidsvängar

Freerideredaktionen har fått vykort från Oskar Normelli som nyligen avnjutit ett gäng hyfsat kvalitativa svängar på snö i Jämtlandsfjällen.

Oskar Normelli är vildmarksstudenten som har grävt upp en levande ren ur en lavin och som aldrig ledsnar på skidåkning. Han har åkt skidor i Jämtlandsfjällen hela sommaren och har uppenbarligen inga planer på att lägga skidorna på förvaringshyllan än på ett tag.

Åsikterna går isär gällande när säsongen börjar respektive slutar… är brytpunkten sista juni? Hur som helst i måndags 1 augusti 2022 åkte Oskar skidor och att döma av bilderna från turen så ser det riktigt trevligt ut oavsett om det är säsongens sista eller första svängar.

Tjena Oskar! Det ser fint ut på bilderna… vart är detta någonstans?
– I Skäckerfjällen. Jag var där tillsammans med min flickvän. Vi bodde en natt i tält… hon ville fjällvandra och jag åka skidor, så det blev perfekt.

Läckert! Hur långt är det att gå kontra själva åket?
– Cirka fem till sju kilometer att gå kanske… under sommaren har det nästan alltid krävts minst fem kilometer anmarsch innan man kan börja gå uppför. Själva åket var någonstans mellan 150 och 300 meter… men det var nog minst 20 svängar!

Vad är det för typ av före nu egentligen?
– Det är hård snö med små gropar och mycket renskit. Typisk sommarsnö…

När det gäller sommarskidåkning så kan fjället eventuellt inge en falsk trygghet då lavinfaran inte är lika närvarande som under vintern. Dessvärre finns det andra faror att hålla koll på under sommaren.
– Jag har stor respekt för snön på fjället under sommaren. Speciellt efter den tragiska händelsen när Årebon Rickard Westling omkom på fjället under sommaren. Det gäller att hålla koll på så att det inte rinner vatten under snön så att man går igenom. Jag ser till att gå upp längs sidan av åket och lyssnar och kollar efter vatten längs båda sidorna av snöfältet. Jag brukar också hacka i snön, förklarar Oskar Normelli.

Inte för att förringa säkerheten. Men en viktig fråga… räknas denna skidåkning till säsongen 2022 eller säsongen 2023?
– Jag skulle nog säga 2022 ändå. När liftarna öppnar börjar nästa säsong enligt mig.

Jag hör dig… men Freeride har en djupt rotad tradition som hävdar att säsongen slutar den sista juni och startar igen första juli…?
– Ja… detta kanske är förstå åkningen för säsongen 2023 då? Haha.

Nåja, hur länge till går det att åka skidor tror du?
– Jag ska försöka åka minst ett tillfälle varje månad fram tills jag åker till Nepal i november. Men åken kommer nog bli kortare och kortare.

Oavsett vilken säsong skidåkningen räknas till så är det alltid inspirerande och roligt med skidåkning (förutom på hösten som undertecknad anser). Ni som redan börjat fundera på nya skidor till vintern kan kika på freerides stora skidtest för all mountain-skidor 2023. Och redan före jul kan det vara bra skidåkning i Alporter som Pitztal, Kitzsteinhorn och Saas-Fee för att nämna några glaciärer som vi har gjort reportage ifrån. Håll ut, snart är sommaren över. Eller som den vise mannnen Jonas Nordström från Sorsele sa: ”– Skönt att vintern är här, man slipper låtsas att man har andra intressen.”  

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera