13 skidorter som räddar sommaren

Sommarsemester och sugen på skidåkning? Freeride har listat 13 heta kandidater som kan hjälpa dig stilla begäret. Här är listan med några orter runt omkring i världen som erbjuder sommarskidåkning.

För många fick vintern 2020 ett plötsligt slut, och kanske är suget efter skidåkning denna sommar större än vanligt? Freeride har låtit lista 13 skidorter som erbjuder skidåkning under sommaren. Med reservation för ändringar och lokala rekommendationer kring Covid-19.

Folgefonna, Norge

I bergen högt ovan Hardangerfjorden ligger en glaciär där möjlighet till skidåkning finns från slutet av april till början av oktober. Säsongen 2020 öppnade Folgefonna Glacier Ski Resort den 15 maj och håller öppet dagligen tills snön är borta. Folgefonna är vida känt för sin park och oräkneliga filmsekvenser har spelats in på denna vackra plats, exempelvis den fantastiska filmen ”Fonna Forever” som vann Freeride Video Awards 2018. Det är också i Folgefonna som Henrik Windstedt och David Kantermo årligen arrangerar friåkningslägret ”WHAT! Camps” som i år dessvärre fick ställas in pågrund av coronapandemin.

Folgefonna
Liftar: 1
Fallhöjd: 250m
Höjd: 1460 möh

Stryn, Norge

Stryn Sommerski  stoltserar med mottot ”Vinter är bäst på sommaren”. Och alla som någon gång besökt Stryn vet att det stämmer. Den 1000 meter långa sittliften tar dig 290 fallhöjdsmetrar upp på glaciären Tystigbreen. Ankarliften på glaciären har sorgligt nog gått i graven sedan några år tillbaka då glaciären smält allt för mycket men fortfarande finns otroliga ytor för slaskig friåkning. I skrivande stund håller anläggningen fortfarande öppet sedan 6 juni vilket talar för en bra säsong.

Stryn
Liftar: 1
Fallhöjd: 290m
Höjd: 1350möh

Galdhøpiggen, Norge

Liften på Galdhøpiggen Sommerskisenter har länge dragit träningsgrupper upp för glaciären under sommar och höst och har i år rullat sedan 17 maj. Mellan 20 juli till 31 juli stänger anläggningen igen och hämtar andan för att sedan dra igång höstsäsongen som pågår från 1 augusti till 1 november.

Goldhøpiggen

Liftar: 1
Fallhöjd 350m
Höjd: 2200möh

Zermatt, Schweiz

På Zermatts hemsida stoltserar anläggningen med innehavet av Europas högsta och största glaciärskidåkning med över 2 mil preparerad pist upp på 3882 meters höjd över havet. Dessutom erbjuds en fin park dit många välkända skidåkare årligen brukar vallfärda. Imponerande fakta som kanske gör Zermatt värt ett besök Sommarsäsongen brukar pågå en bit in på hösten och stänger vanligtvis kring september-oktober.
Freeride har tidigare testat glaciären och lyckades då pricka in landets varmaste dag på 40 år: Sommarskidåkning i Zermatt

Zermatt
Liftar: 9
Fallhöjd: 944m
Höjd: 3883möh

Saas-Fee, Schweiz

Saas Fee har någon slags mytomspunnen coolhet över sig. Här finns riktigt stora ytor för piståkning men framför allt en park i världsklass dit världens bästa skidåkare vallfärdar under sommaren och hösten för att ta luft under skidorna. Vill du se rörligt material från orten ska du kika Jesper Tjäder och Oscar Westers edit från hösten 2017:
https://www.freeride.se/tjader-wester-fran-saas-fee/. Om du är en av de där skidåkarna som lägger skidorna helt på hyllan under sommaren, men sedan blir rastlös under hösten kan Saas-Fee också vara en riktigt bra ort för dig som vill ha det vitt redan före julafton, läs reportaget: Första snön är alltid vitast

Saas-Fee
Liftar: 3
Fallhöjd: 630m
Höjd: 3500möh

Hintertux, Österrike

Svårt att få semestern att klaffa med öppettiderna i liften? Då ska du ta en närmare titt på glaciären i Hintertux. Som Österrikes enda skidort med 365 dagar öppet spelar det ingen roll när på året du kommer ifrån jobbat på hemmaplan. Stora ytor, fin park och lömska glaciärsprickor utlovas. Läs freerides reportage från Hintertux under en skidresa hösten 2018: Gigantiska hopp och glaciärsprickor i Hintertux

Hintertux
Liftar: 22 st
Fallhöjd: 590m
Höjd: 3333möh

Stubai, Österrike

Stubai i Österrike öppnade denna säsong upp liftarna den 4 juli för att nu sannolikt snurra på hela vägen in mot nästa säsong. På bekvämt avstånd från Innsbruck och dess flygplats ligger glaciären centralt belägen i Alperna. Många rapporter från skidåkare som tidigt inleder säsongen brukar dyka upp från Stubai, exempelvis från välkända friåkningsnamn som Carl och Olle Regnér samt Kristofer Turdell.

Stubai
Liftar: Upp till 10 st
Fallhöjd: 1033m
Höjd: 3250möh

Kaprun, Österrike

Österrikes enda skidort med sommarskidåkning utan för Tyrolen. Glaciären Kitzsteinhorn ovan Kaprun bjuder på sommarskidåkning fram till 21 juli, för att sedan öppna upp igen under hösten. Kaprun är ett populärt resmål för många olika träningsgrupper vilket bekräftar att skidåkningen är att räkna med. Så här härligt hade Emil Stegfeldt och hans vänner det i Kaprun 2019: Tidiga pist- och pudersvängar i Österrike. Men glaciärskidåkning innebär en risk och sprickor i isen kan vara förknippat med livsfara som i denna berättelse: Väntan vid avgrunden: Del 1

Kaprun
Liftar: 13 st
Fallhöjd: 1227m
Höjd: 3203möh

Les 2 Alpes, Frankrike

På glaciären i Les 2 Alpes kan du mellan kl 08.00-12.30 åka skidor hela sommaren lång. I år måste alla besökare använda ansiktsmask i liftarna som öppnade 27 juni och har öppet tillsvidare. Les 2 Alpes har också öppet för MTB fram till 30 augusti.

Les 2 Alpes
Liftar (under sommaren): 11 st
Fallhöjd: 400m
Höjd: 3600möh

Whistler, Kanada

Horstman Glacier erbjuder vanligtvis sommarskidåkning för skidsugna nordamerikaner som inte fått nog av snö under vintern. Tyvärr är liftarna stängda i år pågrund av den rådande coronapandemin.

Whistler
Liftar: 1 st
Fallhöjd: 140m
Höjd: 2280möh

Ski Portillo, Chile

Om norra halvklotet inte duger finns det skidorter på andra sidan klotet som erbjuder skidåkning när vi här hemma har sommar. En av dessa är Ski Portillo i Chile där liftarna vanligtvis snurrar hela sommaren. 22 juni meddelade dock anläggningen att de skjuter på säsongsstarten tillsvidare detta märkliga virusår. Nåväl, missa inte bergsguiden Andreas Bengtssons reportage om Chiles skidorter förra sommaren: Chile – Alperna på anabola

Portillo
Liftar: 14 st
Fallhöjd: 836m
Höjd: 3347möh

Craigieburn Valley, Nya Zeeland

Craigieburn Valley lovar sina besökare puder och smala couloirer. Har du vägarna förbi Nya Zeeland och gillar svår och utmanande åkning bör du definitivt packa med friåkningslaggen. Anläggningen planerar att öppna upp för säsongen den 17 juli i år.

Craigieburn
Liftar: 3 st
Fallhöjd: 612m
Höjd: 1922möh

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Japp, du läste rätt. Otippad plats, men Tiffindell erbjuder skidåkning hela sommaren som enda skidort i hela Sydafrika. Höjden över havet och resortens dedikering att säkerställa en god snötillgång gör det möjligt att åka skidor här.

Tiffindell Ski Resort, Sydafrika

Liftar: 2 st
Fallhöjd: 200m
Höjd: 2900möh

(Bonus) Riksgränsen, Sverige

Riksgränsen har visserligen stängt för säsongen, men detta är ändå den enda svenska anläggningen som vi verkligen kan förknippa med sommarskidåkning. Öppna liftar när midsommaren firades traditionsenligt i Riksgränsen även i år, se bildreportage: 30 bilder från en midsommarnattsdröm i Riksgränsen. Den som är riktigt beredd att gå uppför har nog inga problem att fortfarande hitta snö kring Riksgränsen som hade en rekordvinter med över fem meter snö på sina håll. Riksgränsen blev också utsett till ”Sveriges bästa offpistberg 2020” enligt freerides läsare: Riksgränsen är Sveriges bästa offpistberg 2020

Riksgränsen
Liftar: 6 st
Fallhöjd: 409m
Höjd: 500möh

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.