Nyårskaramell 2017

2017 är precis över. Det är dags för en liten sammanfattning av allt som hänt under det gångna skidåret. Det känns som att svensk skidåkning är på väg mot en ny peak, särskilt med tanke på stundande OS i Sydkorea. Vi satte oss ned och försökte sammanfatta lite av allt som hänt under året i form av film, nya talanger och såklart lite goa nyheter och skvaller!

Det är ingen nyhet längre att Sverige har en ny stjärna på slopestyle-himmelen. Jennie-Lee Burmansson har under hösten hamnat på pallen 3 av 3 gånger i världscupen, vunnit lilla bragdguldet och gjort mängder med intervjuer, bland annat i nyhetsmorgon på TV. Vi passade på att ställa några korta frågor till 15-åringen från Sälen.

Tjena Jennie-Lee, läget?
– Tjenare, jo allt är sjukt bra! 

Skönt, vad gör du just nu?
– Just nu är jag hemma i Sälen och shreddar innan det bär av till Staterna för nästa världscup med landslaget.

Allright! Vi kan väl minst sagt säga att 2017 va ett rätt bra år för dig, vad var roligast?
– Det roligaste har nog varit att få börja köra världscupen (WC) och även lyckas sätta ner mina åk. Sen har allt runt omkring skidåkningen också varit riktigt roligt men att få köra WC är det som toppar.

Tävlingsresultaten säger ju en hel del om det gångna året för din del, men vad tycker du själv?
– Jag har fått chansen att resa ock åka mer skidor än någonsin vilket har varit sjukt fett. Har också där igenom utvecklat min åkning mycket den här säsongen så de är även det sjukt roligt. Att ha fått tävlingsresultaten har vart en bonus som jag är sjukt nöjd och glad över så de har varit en extremt bra säsong.

Nu när du både har en plats i OS-truppen och en invite till X-games, vad känns egentligen störst?
– Sjukt svårt att välja dom är stora på lite olika sätt tror jag. X Games har varit större för sporten under mycket längre tid och även utvecklat den mer. Sen är OS sjukt stort också så det är väldigt svårt att välja. Ska bli galet kul att få vara med på de båda!

Har du några ess i rockärmen inför tävlingarna 2018?
– Nja det skulle jag inte vilja claima men jag vill definitivt köra lite större snurrar åt alla 4 håll och de är de jag nöter på nu.


Movie tajm

Vi fortsätter summeringen av året med att ge er lite filmtips för de första trötta dagarna av 2018, har ni sett filmerna, kolla igen. Har ni inte sett filmerna? Perfekt, njut!

DYBS – Webbserie

Bröderna Regnér tätt följda av grabbarna från TFJ och fotografen Anton Enerlöv har tillsammans producerat ett gäng avsnitt av serien och ”behind the scenes”-material från hela säsongen. Allt från FWQ-tävlingar i japan, kvällsåkning i vm8:an till heli-skiing i huvudstaden. Här kommer du till samtliga avsnitt av Does Your Brother Ski.

Quiet to be loud with Kristofer Turdell

Med åkning av Kristofer Turdell och film av Åre-baserade Whiteout Pictures med bland andra Alexander Rydén kan det inte gå fel.

 

The Bunch – Interpretation

Att grabbarna från ”The Bunch” influerar och imponerar är ingen nyhet. Ingen visste vad som skulle väntas inför nysläppta filmen ”Interpretation” som, med all rätt, tog varenda parkåkares förväntningar och slog dem med marginal.

The Ballad of Fictitious Frank – Björn Eklund

Björn Eklund senaste skapelse fick dryga 25.000 personer att tappa hakan. Det förvånar inte oss när innehållet ser ut såhär. Stilrent, kreativt och åkning i världsklass. Freeride pratade också med filmskaparen vid släppet, intervjun med Björn läser du här. 

 Airea

Vårt sista tips för det här året är inget mindre än Kim Bobergs och Oliver Karlbergs senaste projekt. Airea har nog inte gått någon förbi under hösten. Vi passade även på att ta ett nytt kort snack med Oliver som under 2017 även vann den prestigefyllda tävling Superunknown.

Tjena Oliver, vad gör du just nu?
– Tjäna! Jag är på Under The Lights-efterfesten i Björnriket, så det är gött!

Vilken inställning gick du in med när du skicka in bidraget?
– Jag skojade mycket om att jag hade vunnit innan finlisterna hade offentliggjorts. Mitt mål var att iallafall komma till semifinal. Redan förrförra året hade jag planerat att skicka in ett bidrag, men det blev aldrig av så till detta år skulle jag vara förberedd men när väl videokvalet hade öppnat stod jag utan film igen så jag slängde ihop det jag hade och det räckte till en finalplats. Trodde aldrig på en vinst men det var jäkligt kul!

Hur var stämningen under resan i USA tillsammans med de andra finalisterna?
– Det var bara grymt häng med massa homies, chilla så mycket det gick, hur nice som hest helt enkelt. Som vilken solig vårdag i Kläppen som helst, fast med folk från hela världen och sjuka spots.

Kändes det som en tävling när man väl var där?
– Absolut inte. Det var bara som att shredda med polarna. Vi bestämde vad som skulle hända under dagarna och pushade varandra till fetare tricks.


Nyheter / Skidskvaller

 • Jacob Wester droppade sin långvariga sponsor Armada för att börja köra för Rossignol. Jacob startade också en ny webbserie i sin ”Jacob Wester Adventures” där han hittills släppt fem avsnitt.
 • Hugo Burvall blev första svensk att ta en medalj i en Världscupstävling som amatör.
 • Freeski-landslaget skaffar även dem nya sponsorer, Bauhaus och Coca-Cola står klara.
 • Henrik Harlaut får en snowpark döpt efter sig i Andorra och har även hunnit starta sitt klädmärke, Harlaut Inc.
 • Jesper Tjäder är inte sämre och har även han startat en klädkollektion tillsammans med Ridestore.
 • Kristofer Turdell har gjort sällskap med Henrik Windstedt, Jon Olsson, Jesper Tjäder och Oscar Wester på Redbulls team, vilket annonserades i samband med en decemberkallt och episkt vacker film från Kebnekaisemassivets häftiga åk Tuolpagorni. 

 • Carl Regnér hade en bra säsong och startar 17/18 i Freeride World Tour tillsammans med Reine Barkered, Turdell och Christoffer Granbom (snowboard). Här läser du intervjun direkt efter att Carls plats på FWT var klar.
 • Från en Bunch-grabb till nästa, Magnus Granér knep åt sig förstaplatsen i X-games senaste tävlingsform, Real street. Efter vinsten drog han till Umeå och hängde med lite lokala kids och Freeride passade på att prata med honom då.
 • Allas favorit-radarpar Julius och Björn överträffade sig själva när dom samlade in hela 1,4 miljoner till Musikhjälpen i december. WOW säger vi!
 • Wille Lindberg blev inte bara med en Lodge i ett vackert fjord-Norge nära glaciärskidorten Folgefonna, han blev dessutom Pappa för första gången (hittills) i livet.
 • Gammal (knappt fyllda 40 år…), men inte bortglömd, Jesper ”jeppenator” Norén har tagit sitt första jobb utanför Skidsverige på många år och säljer numera färgglada mat-pulver via nätet med sin flickvän. Vi väntar fortfarande på en skidcomebacken Jeppe!
 • Med ett modellkontrakt i Barcelona så kan vi nog anta att Niklas Larsson Zakrisson är kanske sveriges snyggaste skidåkare?
 • Miljön kan kanske räddas trots allt? Både Röjk Superwear och nya hjälmföretaget Lokatt jobbar starkt mot en hållbarare miljö iallafall, Röjk har som mål att vara helt nedbrytbara i sina produkter till 2020 och Lokatt tillverkar de mest miljövänliga hjälmarna på marknaden.
 • Världens första flygande bastugondol som givetvis finns i Finland, fick en kompis i italienska La Thulie.
Text: Jesper Adamsson, Emil Larsson & Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.