Freerides nyårskaramell 2020 [Årskrönika]

Skidåret 2020 dominerades mer av stormen kring det envisa nya corona-viruset, snarare än av snöstormar. Ingenting var sig likt detta år, men som en vis tandlös man en gång sade: corona is temporary, skiing is forever. 

Trots ett märkligt år i pandemins obarmhärtiga grepp så bjöd 2020 på en rad smaskiga (och några tragiska) skidnyheter. Idre Himmelfjäll öppnade upp som Sveriges första nya skidort på 30 år och den karismatiska upphovsmannen bakom skidanläggningen, Staffan Derning, bjöd på ett metafor utan dess like. Han beskrev att upplevelsen på toppen av berget var så fantastiskt att det kändes som att han fick Moses stentavlor i huvudet.

En av årets största nyheter på ISPO-mässan i München i januari blev en annan gammal relik, nämligen bakistegs-pjäxan Nordica HF, som gjorde efterlängtad comeback.

Därefter tog Dundret hem en skrällande seger som Sveriges bästa skidort och freerides omröstning slog samtidigt nytt rekord sett till antal deltagare. Hela 9062 röster räknades för att kora den bästa skidorten i vårt avlånga land.

Men Dundret kan inte mäta sig med Narvik när det kommer till iögonfallande pistkartor. På freeride spekulerades det huruvida Narvikfjellet innehar Nordens snyggaste pistkarta? I samma veva spekulerades det friskt från andra håll om filmaren Alexander Rydén och skidåkaren och äppelodlaren Tom-Oliver Hedvall med flera åkt den bästa snön i Åre någonsin?

Det går dock inte att summera 2020 utan att nämna Covid-19. Under mars månad tog coronaviruset ett starkt grepp om hela skidvärlden och freerideredaktionen rapporterade lite naivt om att två stycken skidåkare blivit smittade av corona efter en skidsemester i Ischgl, Österrike. Vid det här laget vet vi ju tyvärr att det var några fler skidturister som blåst i fel visselpipa på denna infekterade skidort.

”Vid det här laget vet vi ju tyvärr att det var några fler skidturister som blåst i fel visselpipa på denna infekterade skidort.”

SLAO meddelade lika blåögt i mars månad att ”Skidliftarna i Sverige kan rulla som vanligt”. Vilket de visserligen också gjorde på vissa ställen, Riksgränsen höll nämligen öppet som en av de enda skidorterna i världen. Av en händelse råkade de ha närmare 6 meter snö i april och William Larsson som var på plats i norr och vittnade om att ”det blir en lång och djup säsong i Riksgränsen”.

I maj rapporterades det tyvärr att Pullinki Ski i Svanstein blev första svenska skidort att gå i konkurs till följderna av Covid-19. Samtidigt öppnade Tänndalen i Funäsfjällen upp för skidåkning igen under Kristi himmelfärdshelgen.

”Ja, vilken märklig skidsäsong det blev. Vintern vägrade släppa greppet och i Riksgränsen dansades det runt midsommarstången med skidor under fötterna.”

Ja, vilken märklig skidsäsong det blev. Vintern vägrade släppa greppet och i Riksgränsen dansades det runt midsommarstången med skidor under fötterna. Erik Nylander levererade ett riktigt inbjudande bildreportage från en midsommarnattsdröm i Riksgränsen.

Och skidåkningen fortsatte trots högsommarvärmen. Sonfjället i Härjedalen bjöd på grönskande sommarskidåkning ända in i slutet av juni.

I mitten av juli gick dessvärre en ikon ur tiden hyllningarna haglade över den bräkande legenden Tom ”Tommen” Bjerknæs som avled 70 år gammal. Vila i Frid Tommen! Vi fortsatte också minnas en annan stor inspirationskälla, nämligen Matilda Rapaport, fyra år efter den tragiska lavinolyckan i Chile.

Tack och lov fanns det några ljuspunkter under sommaren också. Samuel Ålander levererade årets bästa säsongsfilm och i Norge åktes det vattenskidor på vanliga lagg vilken imponerade stort på många.

Inget ont som inte för något gott med sig. Coronaviruset gav åtminstone Åre kabinbana en extra vinter. Och apropå kabinbanan, eller kanske främst dess ägare. Skistar firade 45 år under sensommaren, grattis igen, bara fem år kvar till 50-årsfesten.

Under höstens första månad var det uppenbarligen många som var sugen på att köpa en egen skidanläggningen i Sverige. Branäsgruppen höll på att sälja av lite gamla grejer och därmed låg bland annat Tolvmannabacken utanför Kisa ute för försäljning. Tyvärr meddelade senare anläggningens nya ägare att det inte blir någon mer skidåkning i Tolvmannabacken framöver. Däremot ska anläggningen satsa friskt på cykling i framtiden vilket låter som en rimlig målsättning med tanke på anläggningens geografiska läge.

En anläggning med desto säkrare snötillgång är Björkliden, som av er läsare utsågs till Sveriges bästa topptursområde. Johanna Dahlqvist knatade upp för egen maskin och tog säsongens första svängar redan 23 september. Inte långt efteråt startade Idre liftarna som första skidanläggning i Sverige den 16 oktober på sparad snö, imponerande.

För italienarna gick det sämre under försäsongen. Cervinia, som var första skidort i landet att öppna, fick stänga igen redan dagen efter premiären på grund av att coronasmittan tagit fart igen. Men trots en stor osäkerhet kring hur skidsäsongen egentligen skulle komma att bli så har intresset för nya prylar varit stort under hösten. Powder presenterade i oktober årets 12 bästa skidor och freeride passade också på att tipsa om 13 intressanta pjäxor inför vintern 2021.

”Miniskidor och flygande mantlar sågades i enighet men debatten tog fart huruvida isskrapan för skidglasögon är idiotisk eller genialisk?”

Parallellt med årets pjäx- och skidnyheter så listade freeride 5 skidprylar som aldrig borde uppfunnits. Miniskidor och flygande mantlar sågades i enighet men debatten tog fart huruvida isskrapan för skidglasögon är idiotisk eller genialisk?

I november gick Romme Alpin ut med att de kommer begränsa antalet åkare per dag i anläggningen för att kunna erbjuda sina gäster en trygg vistelse i dessa pandemi-tider. Men vad ska man säga? Trängseln är tillsvidare obefintlig i Romme då anläggningen inte lyckats öppna än på grund av det milda vädret.

Ja, det är märkliga tider. Snöbrist och corona är definitivt ingen bra kombination för oss skidåkare. Men i Dalarna planeras det i alla fall för ett galet gondolprojekt som ska binda ihop Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll. Så nog finns det hopp om framtiden. Tillsvidare kan vi passa på att drömma om långa sköna åk. Har ni förresten sett vilka skidorter som har världens 8 största fallhöjder?

Detta var en enkel sammanfattning av det gång skidåret. Men vad minns ni? Kommentera gärna. Nu återstår bara tre ord från oss på freeride:

Gott nytt år!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.