Freerides nyårskaramell 2018

2018 är på väg in i historieböckerna. Men vad hände egentligen? Vi satte oss ned och försökte sammanfatta lite av allt som hänt under året som gått. Här är Freerides nyårskaramell anno 2018, hoppas det ska smaka!

Skidsäsongen 2017/2018 går ner som en snöig historia i den stora skidåkarkrönikan. Det började redan i december och fortsatte över nyåret.

I Åre föll snön som aldrig förr och de välkända profilerna Fabian Omne, Tom-Oliver Hedvall och Carl Regnér skämdes inte för att ta för sig av fluffet.

NYÅRSPUDER I ÅRE

Även Norge välsignades med mycket snö och i populära Hemsedal ringde puderalarmet lika ofta som ungstimern för alla välgräddade Grandiosa-pizzor i vårt västra grannland. På två dagar i början av året kom ungefär fyra decimeter snö och förhållandena i och utanför backarna rapporterades vara i topp.

Nere i Alperna bjöd säsongsupptakten också på mycket snö i orter som Verbier i Schweiz och även ett tokdump i franska Alperna.

Med snön kom givetvis också lavinfara, i Åre gick en lavin i rännan E14 i Östra Ravin, dock utan några skadade. Stormen Cora svepte in över Jämtland med både snö och vind = lavinfarligt. I Alperna var riskskalan uppskruvad till 4:or och 5:or i norra Italien i början av året.

Vad vore vårt kära skidliv utan alla prylar? Kärnan av dessa prylar är hårdvara som pjäxor och bindningar. Själva epicentrum är så klart – skidorna. Addera dessutom lite nostalgi och igenkänning, samt en dos bra skidkonstruktion, så förstår vi alla att nyheten om att Völkls klassiska allmountain-skida Mantra skulle uppdateras och komma i en ny version slog ned som en bomb. Men hur bra var skidorna, tja det ser du här.

Det fanns också produkter som inte riktigt flög. GoPro:s drönare kraschlandade med buken uppåt i ekonomiska termer, i Jämtland surfades det inte bara puder utan också extremt kallt insjövatten, Henrik Winstedt lämnade Red Bull och Kristofer Turdell klev in, Skatteverket meddelade också att skidåkning var okej som friskvård vilket fick hela Skidsverige att hoppa högt av glädje. Snön slutade inte att falla och Monterosa fick 2 meter så att lekplatserna blev obrukbara.

Candide Thovex släppte en ny skidfilm, där han åkte på allt annat än snö… och skidvärlden tappade – som alltid – hakan med en global unison duns. 3.6 miljoner visningar på YouTube hittils, och still counting. Jacob Wester härmade inte Candide, utan gjorde istället som de flesta andra skidåkare och pumpade puder när han tog sig till Japan.

”Candide Thovex släppte en ny skidfilm, där han åkte på allt annat än snö och skidvärlden tappade, som alltid, hakan med en global unison duns.”

Även Freeride World Tour (FWT) skulle dra till fjärran östern och göra sin första tävling någonsin i Japan, men en omkullblåst startgate och annat strul satte käpparna i hjulet. En annan debutant, Carl Regnér, lyckades krascha in i ett träd i Japan och missade hela sin rookiesäsong på FWT, några månader senare var Östersundssonen rehabiliterad och klar och svepte hem NM före brodern Olle på andraplatsen och David Deliv som kom trea i skidor herr.

På världens största sportmässa ISPO i München var det fullt ställ. PR- och marknadsfolk jobbade som vanligt häckan av sig för att få uppmärksamhet till sina ”nyheter”. Men en innovation som verkligen lyckades bryta igenom sorlet var Oakleys nya lins Prizm React. Freeride gjorde mer video än någonsin på plats i Tyskland och totalt finns 28 videoinslag i spellistan från 2018 års upplaga av ISPO. Orkar man bara kolla på ett inslag är genvägen given – top 7-listan!

Och apropå video och Freeride så gjorde redaktionen också mer video under skidtesten i Vemdalen än någonsin tidigare, 16 lagg som var nya till denna vinter, alltså 2019-årsmodeller åkte vi igenom och betygsatte. Självklart blev det också en klassisk artikel med text och bild (perfekt när du vill kolla under jobbtid, men inte kan ha ljud på…).

Henrik Harlaut gjorde det som bara en annan åkare på skidor har gjort tidigare på X Games i Aspen – tog dubbla guld. Hann gick först och vann Big Air och slog sedan till igen med guld i Slopestyle. 26-åringen från Åre tog därmed sitt sjätte X Games guld. Karln blev under hösten nominerad till Jerringpriset för sin bedrift, och är dessutom vidare till andra omgången där bara 8 deltagare är kvar, denna andra röstningsrundan pågår 20 december-18 januari. Blir det ”Edollo” som får ta emot priset på Idrottsgalan 21 januari 2019?

I Norges X Games senare under vintern tog Harlaut silver i Big Air, men OS i Sydkorea blev inte riktigt som planerat rent sportsligt kanske då han missade finalen i slopestyle. Men Henrik fortsatte framåt i livet med sitt leende och släppte sin film ”The Regiment” som en bomb, bland annat med storbergsåk från Alaska och för den fick han pris på Powder Awards i USA. Världscupstoppet i Stubai rakade han också hem.

Men tillbaka till OS för där var tongångarna i kvällspressen knappast muntra gällande freeskilandslagets sportsliga insats och allmänna attityd. Skidåkaren, programledaren och skribenten Fabian Omne såg rött och formulerade ett försvar och en annan vinkel. Undertecknad skrev också en nätt liten artikel på temat.

På hemmaplan prånglade vi ut olika offpistguider: Vemdalen, Riksgränsen, Hemavan-Tärnaby och Kittelfjäll fick alla varsitt ingående och pudrig besök. I Åre gick adrenalinet på högvarv och Erik Wennberg dropade Högsta högsta i Östra Ravin. Erik hade en lång och actionfylld vinter, troligen lite väl späckad med luftfärder & krascher och ådrog sig besvär efter hjärnskakningar (dock verkade han vara tillbaka på hästen igen under annandagen i Bollnäs). Tillsammans med andra skidåkare som Hedda Truedsson och Lotten Rapp berättade Erik om sina erfarenheter.

Världstouren snöt sig i näsan efter fadäsen i Hakuba och efter de fyra första tävlingarna stod det redan klart vem som vann herrklassen skidor – Kristofer Turdell. Nyheten att Tanner Hall skulle köra världstouren 2019 fick Turdell att utbrista:
– Hoppas han inte är så bra att vi andra ser ut som nybörjare. 

Julius & Björn hittade också lite av alla snö som föll i Sverige, i Tänndalen fick de riktigt fina svängar.

I Åre fortsatte puderfesten och Edvin Olsson (4:a på NM senare under vintern) och David Kantermo hittade efter åratal av sökande i mars 2018 den beryktade M-E-G-A-skogen:

Tom-Oliver Hedberg hade också en bra vinter, och tog revansch på Engelbergs elaka isfall. Bröderna Olsson – Jon och Hans – tog hem segern i det galna jippot Reb Bull Homerun. 500 galna skid- och brädåkare samlades för nionde året i rad på Åreskutan för ett chinese downhill – alla startar samtidigt – och första åkare ned vann. Tja, eller första 2 åkare då.

Hedvig Wessel skippade pucklar till förmån för tävlande i friåkning, och vann NM i Riksgränsen samt gjorde debut på världstouren i Verbier.

Ett mindre event jämfört med NM och FWT såg också dagens ljus år 2018. SM i Small Mountain Skiing – som hade världspremiär i Duved – vann dock inte Hedvig Wessel utan Fabian Omne. Och apropå humor – roligaste filmen förra vintern var väl åndå fisfilmen från kabinen i Big Sky, Montana?

Skidorterna i Skandinavien visade ekonomiska muskler i rådande högkonjunktur och succésäsong. I Fjätervålen tillkännagavs storsatsningar på 4 000 miljoner (!) på en tioårsperiod, nysatsande norska skidorten Gausta smällde till med 40 miljoner i nya satsningar redan i år och satte sig själva på kartan med en välläst artikel här på Freeride, samt en episk film där Freerides ägare bröderna Johan och Martin Åkesson visade prov på starka kontorslår när de brassade ner för de branta rännorna på framsidan av Gaustatoppen 1 883 meter.

Och apropå episk åkning och starka lår. Jacob Wester följde upp pudret i Japan med riktigt brant åkning från Chamonix i april tillsammans med bland andra svenska Jesper Petersson.

Mindre episk var den brand som tidigt i höstas totalförstörde mittstationen på Les Grands Montets, vid Argentiére i Chamonix. Om nån av ägarna till liftbolaget i Chamonix hade tänkt köpa nya Jackie Chan-skidor från lyxiga skidmärket Foil tänkte de nog om efter branden. De där 400 000 kronorna kan man ju ha till annat liksom…

En bra vinter följdes av en stekhet sommar och Stryn fick bomma igen rekordtidigt, somliga drog till Norge och klättrade andra for till Stockholms för att åka elektrisk surfbräda med inbyggd jetmotor. På Folgefonna hittade Benjamin en lååååååång vattenplaningspöl.

Att Engelberg är allra mest populärt av Schweiz skidorter (före 2:an Verbier, 3:an Zermatt och 4:an Andermatt) här på Freeride kommer kanske inte som en överraskning för er därute. Men när vi såg antalet som ville vinna en skidresa till Engelberg blev till och med vi på redaktionen förvånade. All time high! Hypen håller i sig, och det är en hype som till 96,31 procent är välförtjänt.

Ett annat omskrivet berg är världens näst högsta, K2. Ett berg som lockar många klättrare, lurar också flera av dem in i döden. Först med att åka skidor ned för detta berg blev i somras polska Andrzej Bargiel.

Ett annat first descent som också gav ett och annat höjt ögonbryn var Kilian Jornets åk nedför Fiva-rutten vid norska Trollväggen. Kilian Jornet körde det allra första skidåket nedför den imponerande 1600 meters väggen i Romsdalen.

På prylfronten slog Salomons nya bindning Shift ned redan i slutet av 2017, men hamnade i butik först nu i höst. Att utse årets bindning har väl aldrig någonsin varit enklare, kanske att Shift till och med är årets nyhet overall vad gäller skidprylar? En bindning som faktiskt är något av en game changer och helt klart en typ av bindning – tech uppför och helt alpin nedför – som kommer att få konkurrens i framtiden när andra stora aktörer som Marker, Dynafit mfl jagar ikapp.

Miljödiskussionen i Skidsverige fortsatte även under 2018 där Nikolai Schirmer tog ett litet annat perspektiv och funderade på nyttomaximering, Skistar fick sig en riktigt känga apropå flygplatsen i Sälen, medan Johnn från POW manade oss till att kunna balansera olika perspektiv mot varandra och tänka två tankar samtidigt.

Intresset för att läsa olika former av berättelser om att ta tåget både till svenska fjällen och skidorter som Vemdalen och Åre (se film nedan), och Alperna var stort. Förresten tog faktiskt några av Freerides medarbetare tåget till Alperna redan år 2009.

Men möjligheten att ta färja till skidbacken kom kanske lite som en överraskning för de flesta.

Så kan man sammanfatta skidåret som gått. Men vad minns du? Kommentera gärna nedan?! Ok, ses på andra sidan årsskiftet. Nu finns det bara en sak kvar att säga år 2018:

GOTT NYTT ÅR!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.